Honey is a natural food source that has been consumed by humans for thousands of years and has an important place in various cultures. Chestnut honey is an important type of honey produced in Düzce province. Determining the quality and purity of honey ensures that consumers have access to safe, high-quality honey. The control criteria for the suitability of honey for human health consumption are defined in the Turkish Food Codex Communiqué on Honey (2020/7). Düzce University Scientific and Technological Research Application and Research Center (DÜBİT) responds to requests for honey analysis for non-commercial, internal quality control purposes. In this study, the results of honey samples produced in the province of Düzce and analyzed in the laboratories of DÜBİT were examined according to the criteria of the Turkish Food Codex Communiqué on Honey and an evaluation of the results was carried out. According to the test results, 38%, 20% and 16% of the samples were found to be unsuitable for the quality criteria, especially for the sugar profile, conductivity and proline parameters, respectively. Additionally, pollen analysis of 13% of the honey samples revealed pollen densities that did not match the declared plant family. From a public health point of view, it is important to consume high-quality, reliable and natural honey products. Therefore, quality control of bee products should be carried out from the producer to the consumer.
chestnut honey natural product honey analyses bee product quality criteria
Bal, binlerce yıldır insanlar tarafından tüketilen ve çeşitli kültürlerde önemli bir yere sahip olan doğal bir besin kaynağıdır. Kestane balı Düzce ilinde üretilen önemli bir bal türüdür. Balın kalitesinin ve saflığının belirlenmesi, tüketicilerin güvenli, yüksek kaliteli bala erişimini sağlar. Balın insan sağlığı açısından tüketime uygunluğuna ilişkin kontrol kriterleri Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'nde (2020/7) tanımlanmıştır. Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT), ticari olmayan, iç kalite kontrol amaçlı bal analizi taleplerine yanıt vermektedir. Bu çalışmada Düzce ilinde üretilen ve DÜBİT laboratuvarlarında analiz edilen bal numunelerinin sonuçları Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği kriterlerine göre incelenmiş ve sonuçların bir değerlendirmesi yapılmıştır. Test sonuçlarına göre örneklerin %38'i şeker profili, %20'si iletkenlik ve %16'sı prolin parametreleri başta olmak üzere kalite kriterlerine uygun bulunmamıştır. Buna ek olarak, balların %13'ünde yapılan polen analizinde, beyan edilen bitki familyasına uymayan polen yoğunlukları tespit edilmiştir. Halk sağlığı açısından bakıldığında, yüksek kaliteli, güvenilir ve doğal bal ürünlerinin tüketilmesi önemlidir. Bu nedenle arı ürünlerinin kalite kontrolü üreticiden tüketiciye kadar yapılmalıdır.
kestane balı doğal ürün bal analizleri arı ürünü kalite kriterleri
We would like to thank the management and staff of Düzce University Scientific and Technological Research Application and Research Centre (DÜBİT) for their contribution to this study.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Analitik Kimya (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 30 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 12 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |