Günümüzün giderek artan çevresel sürdürülebilirlik endişeleri, inşaat alanlarında ve endüstriyel sektörlerde büyük bir değişime yol açmıştır. Bu bağlamda, soğuk hava depoları gibi önemli yapılar için inşaat malzemeleri seçimi hem çevresel etkiler hem de enerji verimliliği açısından önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, 80 mm, 100 mm, 120 mm, 150 mm, 180 mm ve 200 mm kalınlıklardaki soğuk hava deposu panellerinin çevresel yüklerini değerlendirmektir. Bu yüklere ana katkıyı sağlayan üretim girdilerinin ortaya konması için 100 mm kalınlığına sahip soğuk hava deposu paneli özelinde çevresel etkiler irdelenmiştir. Çevresel etkiler, Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA) yöntemi ile ISO 14040/44 metodolojisine uygun olarak sistem sınırı "beşikten kapıya” şeklinde analiz edilmiştir. Bu çalışma, Türkiye’de üretilen soğuk hava deposu panellerinin küresel ısınma potansiyeli (GWP), kümülatif enerji talebi (CED) ve su ayak izi olmak üzere üç farklı çevresel etki kategorilerine odaklanmıştır. Çevresel etkilerin değerlendirilmesinde panel üreticisi firmadan temin edilen üretim envanteri bilgilerinden faydalanılmıştır. Analizler için Simapro v. 8.5 LCA yazılımı kullanılmıştır. Analiz sonuçları, soğuk hava deposu panel üretiminde galvaniz sac kullanımının küresel ısınma etkisi açısından sıcak nokta olduğunu göstermektedir. Su ayak izinde en büyük payın yalıtım malzemesi olarak kullanılan poliüretana ait olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca CED’e göre yenilenemeyen biyokütle ve yenilenemeyen nükleerin en çok etkilenen kategoriler olduğu, galvaniz sac ve poliüretan kullanımı yenilenemeyen ve yenilenebilir kaynaklar açısından en önemli sıcak noktalar olduğu belirlendi. Soğuk hava deposu panelinin çevresel performansının iyileştirilmesine yardımcı olmak için üretimde biyo bazlı ve daha az çevresel etkiye sahip hammaddelerin kullanılması ve bunların çevresel etkilerinin yaşam döngüsü temelinde beşikten mezara ölçülmesi tavsiye edilir.
Yaşam döngüsü değerlendirmesi Soğuk hava deposu paneli Kürsel ısınma Su ayak izi Çevresel sürdürülebilirlik
The authors would like to extend a special thanks to "Teknopanel Çatı ve Cephe Panelleri Üretim San. ve Tic. A.Ş." for the data used in the analysis and for contributing to the successful conduct of this study.
Today's ever-increasing environmental sustainability concerns have led to a major shift in construction sites and industrial sectors. In this context, the choice of construction materials for important structures such as cold storages plays an important role in terms of both environmental impacts and energy efficiency. The aim of this study is to evaluate the environmental loads of cold storage panels with thicknesses of 80 mm, 100 mm, 120 mm, 150 mm, 180 mm and 200 mm. In order to reveal the production inputs that cause these loads, the environmental effects were examined specifically for the 100 mm thick cold storage panel. Environmental impacts were analyzed using the Life Cycle Assessment (LCA) method in accordance with the ISO 14040/44 methodology as a system boundary "cradle to gate". This study focused on three different environmental impact categories of cold storage panels produced in Türkiye: global warming potential (GWP), cumulative energy demand (CED) and water footprint. In the evaluation of environmental impacts, production inventory information obtained from the panel manufacturer was used. For analyses, Simapro v. 8.5 LCA software was used. Analysis results show that the use of galvanized sheet metal in cold storage panel production is a hot spot in terms of global warming effect. It has been determined that the largest share in the water footprint belongs to polyurethane used as insulation material. Additionally, according to the CED, non-renewable fossil and non-renewable nuclear were determined to be the most affected categories, and the use of galvanized sheet metal and polyurethane were determined to be the most important hot spots in terms of non-renewable and renewable resources. To help improve the environmental performance of the cold storage panel, it is recommended to use bio-based and less environmentally impactful raw materials in production and to measure their environmental impact on a life cycle basis from cradle to grave.
Life cycle assessment Cold storage panel Global warming Water footprint Environmental sustainability
The authors would like to extend a special thanks to "Teknopanel Çatı ve Cephe Panelleri Üretim San. ve Tic. A.Ş." for the data used in the analysis and for contributing to the successful conduct of this study.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Yapı Malzemeleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 24 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 21 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |