Paralel Bağlı Karşıt Akışlı Ranque-Hilsch Vorteks Tüp Sisteminde Farklı Çalışma Akışkanı ve Nozul Malzemesi Kullanımının Performansa Etkisinin Deneysel İncelenmesi
Abstract
Bu çalışmada, iç çapı 7 mm, gövde uzunluğu 100 mm ölçülerinde iki adet karşıt akışlı Ranque-Hilsch Vorteks Tüp (RHVT) paralel bağlanarak deneysel sistem oluşturulmuştur. Oluşturulan deneysel sistemdeki karşıt akışlı RHVT’lerde, Pirinç ve Polyamid Plastik malzemeden üretilmiş üç ve beş orfisli nozul kullanılmıştır. Oluşturulan deneysel sistemde giriş basıncı 2.0 ile 7.0 bar basınç değerleri arasında 1.0 bar aralıklarla basınçlı hava, oksijen ve azot kullanılarak RHVT den çıkan soğuk akışkan (Tsoğ), sıcak akışkan (Tsıc) sıcaklığı ve RHVT performansı ∆TRHVT (Tsıc -Tsoğ) cinsinden deneysel olarak etkileşimini incelenmiştir. Bu kapsamda, en iyi performansı sağlayan RHVT’nin optimum giriş basıncı, çalışma akışkanı, nozul malzemesi ve uygun orfis sayısı belirlenerek literatürdeki eksikliğin deneysel olarak incelenerek tamamlanması amaçlanmıştır. Deneysel sonuçlar değerlendirildiğinde, en düşük Tsoğ değeri Pirinç malzemeden üretilmiş beş orfisli nozul ile azot gazının 7.0 bar giriş basıncında 238.25 K, en yüksek Tsıc değerinin, Pirinç malzemeden üretilmiş beş orfisli nozul ile azot gazının 7.0 bar giriş basıncında 316.05 K ve en yüksek ∆TRHVT değeri Pirinç malzemeden üretilmiş beş orfisli nozul ile azot gazının 7.0 bar giriş basıncında 77.8 K olduğu tespit edilmiştir.
Keywords
References
- [1] G. Xiangji, Z. Bo, L. Bo ve X. Xiang, “A Critical Review On The Flow Structure Studies Of Ranque–Hilsch Vortex Tubes,” International Journal of Refrigeration, c. 104, ss. 51-64, 2019.
- [2] V. Kırmacı, “Seri ve Paralel Bağlı Karşıt Akışlı Ranque-Hilsch Vorteks Tüpün Isıtma–Soğutma Performansının Karşılaştırılması,” Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, c. 5, s. 4, ss. 159-168, 2017.
- [3] K. Dincer, Ş. Başkaya, İ. Üçgül ve B.Z. Uysal, “Giriş ve Çıkış Kütlesel Debilerinin Bir Vorteks Tüpün Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi,” 14. Ulusal Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi Bildiri Kitabı, Isparta, Türkiye, 2003, ss. 13-18.
- [4] Z. Bo ve G. Xiangji, “Prospective Applications Of Ranque–Hilsch Vortex Tubes To Sustainable Energy Utilization And Energy Efficiency Improvement With Energy And Mass Separation,” Renewable and Sustainable Energy Reviews, c. 89, ss. 135-150, 2018.
- [5] Y. Xue, M. Arjomandi ve R. Kelso, “Energy Analysis Within A Vortex Tube,” Experimental Thermal and Fluid Science, c. 52, ss. 139-145, 2014.
- [6] R. Balmer, “Pressure Driven Ranque-Hilsch Temperature Seperation in Liquids,” Journal of Fluids Engineering-Transfer of Asme, c. 110, s. 2, ss. 161-164, 1988.
- [7] V. Kırmacı, “Experimental Investigation of Cooling -Heating Performance of Counter Flow Ranque-Hilsch Vortex Tubes Having Different Length Diameter Ratio,” Cumhuriyet Science Journal, c. 38, s. 4, ss. 813-821, 2017.
- [8] A.E. Gürel, Ü. Ağbulut, A. Ergün ve İ. Ceylan, “Environmental and Economic Assessment Of A Low Energy Consumption Household Refrigerator”, Engineering Science and Technology, an International Journal, In Press, https://doi.org/10.1016/j.jestch.2019.06.003.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Authors
Volkan Kırmacı
*
0000-0001-7076-1911
Türkiye
Publication Date
January 31, 2020
Submission Date
December 11, 2019
Acceptance Date
January 30, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 8 Number: 1
Cited By
IE1 Verimlilik Sınıfında Rotoru Sincap Kafesli Bir Asenkron Motorun Soğutulmasında Karşıt Akışlı Ranque-Hilsch Vorteks Tüp Kullanımı
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
https://doi.org/10.29130/dubited.1133458Karşıt Akışlı Ranque– Hilsch Vorteks Tüpünün Makine Öğrenmesi Metotları ile Performans Analizi
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
https://doi.org/10.29130/dubited.1267774