Increase in the world population, growth in industry and developing technology increase the demand for energy consumption. This increase in energy consumption causes climate change. Solar Power Plants (SPP) have an effect that reduces both climate change and our country's dependence on foreign energy. Solar panels are used for electricity generation in SPP. In SPP, it is aimed to benefit from the sun at the highest level. In the literature; There are also studies on the change of angle of the panel slope annually and seasonally. Although SPP is used in many areas of housing and industry, it is not used in yacht marinas. The purpose of this study is to utilize SPP at the maximum level for the electricity needs of a yacht marina. Within the scope of this purpose, it has been analyzedto increase the production efficiency of solar panels by changing the monthly optimum inclination angle of solar panels in the SPP.
For analysis, it has been determined that the electricity requirement of a marina in Fethiye District can be supplied by GES with a power of 1500 kW. In this study, Photovoltaic Geographical Information System (PVGIS) simulation program was used. Likewise, electricity generation of SPP panels was found separately on a monthly basis at optimum inclination angles (0 °, 8 °, 13 °, 19 °, 24 °, 31.7 °, 35 °, 40 °, 49 °, 50 °, 59 Different groupings were made by changing the monthly optimum inclination angles 2, 3, 4, 5, 6, 7 and 8 times a year in the panels used in the SPP. Electricity generation efficiencies in panel inclination angles were compared in groupings. As a result of comparison; According to the inclination angle of 31.7 °, it has been determined that in 8 grouping, the efficiency is the highest with 129 MWh and 5.24%, and in the 2-group grouping it has been determined that the lowest increase is 95 MWh and 3.86%.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de gelişen sanayi enerji tüketim talebini artırmaktadır. Enerji tüketimindeki artış iklim değişikliğine sebep olmaktadır. Güneş Enerjisi Santralleri (GES) hem iklim değişikliği hem de ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltıcı etkiye sahiptir. GES’nde güneşten en üst seviyede yararlanmak amaçlanmaktadır. Literatürde; yıllık ve mevsimsel olarak eğim açılarının değişim ile ilgili çalışmalarda mevcuttur. GES’nden konut ve endüstrinin birçok alanında faydalanılmasına karşın yat limanlarında kullanılmamaktadır. Bu çalışmada, bir yat limanı elektrik ihtiyacının GES ile karşılanması için amaçlanmıştır. Bu amaç için GES’nde, güneş panelinin aylık optimum eğim açısının değiştirilmesi ile elektrik üretim veriminin artırılması analiz edilmiştir.
Çalışma kapsamında Fethiye İlçesindeki bir yat limanı elektrik ihtiyacının kurulu gücü 1500 kW olan GES ile tedarik edilmektedir. Hesaplamalarda Fotovoltaik Coğrafi Bilgi Sistemi (PVGIS) simülasyon programı kullanılmıştır. GES güneş panelinin yıllık optimum eğim açısı (0° ve 3,17°) ile aylık optimum eğim açısı (8°, 13°, 19°, 24°, 31,7°, 35°, 40°, 49°, 50°, 59°) elektrik üretimi aylık bazda ayrı ayrı bulunmuştur. Akabinde GES’nde kullanılan güneş enerji panelleri aylık optimum eğim açıları yılda 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 defa değiştirilecek şekilde farklı aylarda birden fazla kombinasyon oluşturularak gruplandırma yapılmıştır. Çalışma sonucunda, yat limanına kurulacak 1500 kW kurulu güce sahip GES’nde sadece aylık panel eğim açısının değiştirilmesi karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucunda; 3,17°’lik eğim açısına göre 8’li gruplandırmada 129 MWh ve %5,24 oran ile verimde en yüksek, 2’li gruplandırmada ise 95 MWh ve %3,86 oran ile verimde en düşük artışın olduğu tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |