Rosmarinik asit, karnozol ve
karnosik asit, biberiye (Rosmarinus officinalis) 'de bulunan önemli doğal antioksidandır.
Rosmarinik asit (RA), Bu bileşiklerin, özellikle de Rosmarinik asitin biyolojik
aktivitelerini rapor eden çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Rosmarinik asitin
in-vitro çalışmalarda anti-HIV-1, antibakteriyel, antioksidan, anti-kanserojen
ve anti-alerjik aktiviteler, antiviral özellikler gibi bazı biyolojik
faaliyetleri olduğu bildirilmiştir. In vivo çalışmalar da Rosmarinik Asitin
antialerjik, antitromboz ve antikanserojenik özellikler sergilediğini
göstermiştir. Endüstri pek çok faydalı etkileri nedeniyle doğal gıda
koruyucuları, antimikrobiyal ve antioksidanlar ile giderek daha fazla
ilgilenmektedir. Bu çalışmada, biyolojik olarak
güçlü bir antioksidan olan rosmarinik asit bileşimi, Biberiye yapraklarından
ekstrakte edildi. Ultrasonik Destekli Ekstraksiyon ve Yüzey Yanıt Metodolojisi
Biberiye yapraklarından antioksidanların ekstraksiyon koşullarını optimize
etmek için kullanılmıştır. En yüksek Rosmarinik Asit düzeyi (% 6,77) için
öngörülen optimum koşullar % 34,37 etanol, 37,15 dk ekstraksiyon zamanı ve
73,38 °C ekstraksiyon sıcaklığı olarak tespit edilmiştir. Tahmin edilen optimum
koşullarda, deneysel değerler tahmin edilen değerlere çok yakındı.
Biberiye Rosmarinik Asit Ekstraksiyon Optimizasyon Yüzey Yanıt Metodolojisi
Rosmarinic acid (RA), carnosol and carnosic acid are important natural antioxidants found in rosemary (Rosmarinus officinalis). There are number of papers that report the biological activities of this compound, especially RA. RA has been reported to have some biological activities in vitro such as antiviral properties including anti-HIV-1, antibacterial, antioxidant, anti-carcinogenic, and anti-allergic activities. In vivo studies have shown that RA exhibit anti-allergic, anti-thrombotic, and anti-carcinogenic properties as well. Industry is increasingly interested in natural food preservatives, antimicrobial, and antioxidants due to their beneficial effects. In this work, bioactive a potent antioxidant-rosmarinic acid (RA) compound was extracted from Rosmarinus officinalis leaves. Response surface methodology (RSM) has been used to optimize the extraction conditions of antioxidants from Rosemary leaf by using ultrasonic extraction. The predicted optimal conditions for the highest RA level(6.77 %) were found at 34.37 % ethanol, 37.15 min extraction time, and 73.38°C extraction temperature. In the predicted optimal conditions, the experimental values were very close to the predicted values.
Rosmarinus officinalis Rosmarinic Acid Extraction Optimization Responce Surface Methodology
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 2 |