Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kurumsal Siber Güvenliğe Yönelik Tehditler ve Önlemleri

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 2, 488 - 507, 01.03.2015

Öz

Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinde çeşitli uygulamaların artarak kişilerin günlük yaşantılarının vazgeçilmez bir parçası haline gelmesiyle birlikte gerek kamu gerekte özel sektörde birçok kurum hizmet sunumlarını siber ortamda gerçekleştirmektedir. Zaman ve coğrafi sınırlılıkların kalkarak anlık iletişim ve bilgi paylaşımının bulunduğu ve gerekli bilgi ve araçların kolaylıkla temin edilerek karmaşık ve organize saldırı ve tehditlerin gerçekleştirilebildiği bu ortamda etkin bir güvenlik anlayışı sadece ulusal ya da uluslararası alınabilecek güvenlik önlemleri ile sağlanamayacağı açıktır. Bu bağlamda siber ortamda ağırlıklı olarak saldırı ve tehditlere maruz kalan kurum ve şirketlerin kendi siber güvenliklerini sağlama adına gerekli adımları atmaları ihtiyaç olarak hissedilmektedir. Bu çalışmada giderek artan ve daha karmaşık hale gelen siber tehditlere karşı kurumsal bazda yapılabilecekler (genel bir çerçeve içinde) sunulmuştur. Ülkemizdeki kurumlara siber tehditlere karşı kurumsal siber güvenliklerini korumaları hususunda yardımcı olmanın amaçlandığı çalışma da görüşme ve doküman analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda kurumsal siber güvenliğe yönelik tehditlerin etki ve zararlarını arttırırken kurumların siber güvenlik konusunda yeteri kadar farkındalık taşımadığının tespit edilmesinin yanı sıra verinin gizliliği, bütünlüğü ve erişebilirliğinin hedeflendiği kurumsal siber güvenliğin atılacak temel adımlar neticesinde etkili ve sağlam kılınarak yaşayan bir süreç olarak ele alınması gerektiği anlaşılmıştır.

Institutional Cyber Security Related Threats and Measures

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 2, 488 - 507, 01.03.2015

Öz

This study has been comprehensively prepared as a literature article in order to state previous researches related to the green building certification systems and the effects on the construction costs and real estate value. For this purpose, relevant concepts such as green building, green building certification systems, project development, construction and operating process and costs and also green value have been described and related studies have been summarized. Consequently, the following findings have been evaluated that green building is expected to spread with the significant benefits such as increased real estate value due to the low operating expenditures in the long term and so besides the positive impact on the sustainable usage of limited natural resources, lower construction costs will be provided and more environmental and social recovery will be obtained.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hüseyin Çakır

Hakan Yaşar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çakır, H., & Yaşar, H. (2015). Kurumsal Siber Güvenliğe Yönelik Tehditler ve Önlemleri. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 3(2), 488-507.
AMA Çakır H, Yaşar H. Kurumsal Siber Güvenliğe Yönelik Tehditler ve Önlemleri. DÜBİTED. Temmuz 2015;3(2):488-507.
Chicago Çakır, Hüseyin, ve Hakan Yaşar. “Kurumsal Siber Güvenliğe Yönelik Tehditler Ve Önlemleri”. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi 3, sy. 2 (Temmuz 2015): 488-507.
EndNote Çakır H, Yaşar H (01 Temmuz 2015) Kurumsal Siber Güvenliğe Yönelik Tehditler ve Önlemleri. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 3 2 488–507.
IEEE H. Çakır ve H. Yaşar, “Kurumsal Siber Güvenliğe Yönelik Tehditler ve Önlemleri”, DÜBİTED, c. 3, sy. 2, ss. 488–507, 2015.
ISNAD Çakır, Hüseyin - Yaşar, Hakan. “Kurumsal Siber Güvenliğe Yönelik Tehditler Ve Önlemleri”. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 3/2 (Temmuz 2015), 488-507.
JAMA Çakır H, Yaşar H. Kurumsal Siber Güvenliğe Yönelik Tehditler ve Önlemleri. DÜBİTED. 2015;3:488–507.
MLA Çakır, Hüseyin ve Hakan Yaşar. “Kurumsal Siber Güvenliğe Yönelik Tehditler Ve Önlemleri”. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, c. 3, sy. 2, 2015, ss. 488-07.
Vancouver Çakır H, Yaşar H. Kurumsal Siber Güvenliğe Yönelik Tehditler ve Önlemleri. DÜBİTED. 2015;3(2):488-507.