Armut (Pyrus spp.) Dünya çapında en önemli meyvelerden biridir. Pyrus cinsi, Rosaceae ailesinin Pomoideae alt ailesine aittir. Pyrus türlerinin farklı organları farklı oranlarda arbutin içerir. Arbutin birçok tıbbi bitkide bulunan ve doğal olarak oluşan glikozittir. Arbutin, Lamiaceae, Ericaceae, Saxifragaceae ve Rosaceae gibi farklı familyalardan gelen farklı bitki türlerinde bulunur. Tirosinazı önleme kabiliyetinden dolayı beyazlatıcı bir madde olarak kullanılır. Bu çalışmanın amacı, Afyonkarahisar ilinde yetişen Pyrus Species (PEL (PEL), PAM (PAM) ve PAN (PAN)) 'nin arbutin içeriğini tespit etmektir. Örnekler oda sıcaklığında onbeş gün boyunca kurutuldu. Tüm yabani pyrus türlerinin arbutin içerikleri, ters faz HPLC ile belirlendi. UV dedektörü ile donatılmış bir Agilent 1260 HPLC sistemi üzerinde miktar tayini yapılmıştır. Bir C18 (5 um, 250 mm x 4.6 mm) analitik kolon kullanıldı. Mobil faz% 93 deiyonize su ve% 7 metanoldü. İzokratik elüsyon, 1 mL / dak akış hızında kullanıldı. Kolon sıcaklığı 25 ° C'de tutuldu ve tespit dalga boyu arbutin için 280 nm'de ayarlandı. Analitik yöntem, ICH Q7A Kılavuzuna göre doğrulandı. Çalışmamızın sonuçları üç pyrus türünün de arbutin içerdiğini göstermiştir. Yaprakların arbutin içeriği, üç yabani armutun meyvelerinden daha yüksektir. Her üç türün de yapraklarında yüksek oranda arbutin içeriği bulunmuştur. PAN, diğer türlerden daha yüksek oranda arbutin oranına sahiptir (Yaprak: 21,23 mg / g. Dal: 8,92 mg / g. Meyve: 0,81 mg / g).
Pear (Pyrus spp.) is one kind of the most important worldwide fruit. The genus Pyrus belongs to the subfamily Pomoideae of family Rosaceae. Different organs of the Pyrus species contain arbutin in different proportions. Arbutin is a naturally occurring glycoside found in many medicinal plants. Arbutin is found in different plant species from different families such as Lamiaceae, Ericaceae, Saxifragaceae and Rosaceae. Due to its ability to inhibit tyrosinase, it is used as a whitening agent. The aim of this study was to determine arbutin content of Pyrus Species (PEL(PEL), PAM(PAM) and PAN(PAN)) growing in Afyonkarahisar province of Turkey. Samples were dried at room temperature for fifteen days. Arbutin contents of all wild pyrus species were determined by reversed phase HPLC. Quantification was performed on an Agilent 1260 HPLC system equipped with a UV detector. A C18 (5 μm, 250 mm x 4.6 mm) analytical column was used. Mobile phase was 93% deionized water and 7% methanol. İsocratic elution was used at a flow rate of 1 mL / min. The column temperature was maintained at 25 0C and the detection wavelength was set at 280 nm for arbutin. The analytical method was validated according to ICH Q7A Guideline. The results of our study showed that all three pyrus species contain arbutin. The arbutin content in the leaves is higher than the fruits of all three wild pears. A high proportion of arbutin content was found in the leaves of all three types. PAN has a higher proportion of arbutin than the other species (Leaf: 21,23 mg / g. Brunch: 8,92 mg / g. Fruit: 0,81 mg / g).
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 8 Sayı: 1 |