This study investigated the effects of drought stress on the physiological and biochemical responses of the medicinal and aromatic plant Hypericum perforatum (St. John’s Wort). Changes were determined in leaf length, relative water content (RWC), osmotic potential, chlorophyll fluorescence (Fv/Fm), lipid peroxidation (TBARS), hydrogen peroxide (H2O2), and proline content as well as in the antioxidant system enzyme activities of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), peroxidase (POX), ascorbate peroxidase (APX), and glutathione reductase (GR). These responses were examined in relation to the tolerance of drought stress in H. perforatum. Ninety-day-old seedlings were subjected to drought for three weeks. The physiological parameters of leaf length, RWC, Fv/Fm, and osmotic potential were reduced under drought. The H2O2, TBARS, and proline levels were increased significantly under drought stress. Moreover, the proline content increase was greatly pronounced (25.9-fold) compared to the control groups. The high accumulation of proline may have resulted from the 83.8% leaf RWC still remaining under drought stress. On the other hand, the SOD, CAT, and GR enzyme activities were enhanced, whereas the POX and APX activities were reduced. The results indicate that improved tolerance to drought stress in H. perforatum plants may be accomplished through increased capacity of the antioxidative defense system
Antioxidant defense Drought stress Hypericum perforatum St. John’s wort
Duzce University
2019.02.01.970
This work was supported by funding from the Düzce University Research Foundation (Grant number 2019.02.01.970).
Bu çalışmada, kuraklık stresinin Hypericum perforatum'daki (St. John's Wort) fizyolojik ve biyokimyasal tepkileri üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Kuraklık stresine karşı toleransla ilişkili olarak bu tıbbi ve aromatik bitkide yaprak uzunluğu, bağıl su içeriği (RWC), ozmotik potansiyel, klorofil floresan (Fv/Fm), lipid peroksidasyonu (TBARS), hidrojen peroksit (H2O2), prolin içeriği ve antioksidan sistemdeki (süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), peroksidaz (POX), askorbat peroksidaz (APX) ve glutatyon redüktaz (GR) enzim aktiviteleri) değişimler belirlenmiştir. Doksan günlük fidanlar 3 hafta süreyle kuraklığa maruz bırakılmıştır. Kuraklık altında fizyolojik parametrelerden uzunluk, RWC, Fv/Fm ve ozmotik potansiyel azalmıştır. Kuraklık stresi altında H2O2, TBARS ve prolin seviyeleri önemli ölçüde artmıştır; ancak kontrol grupları ile kıyaslandığında bu artış prolin içeriğinde (25.9 kat) daha belirgindir. Yüksek prolin birikimi, yapraktaki RWC'nin kuraklık stresi altında hala %83,8 olarak kalmasının bir sonucu olabilir. Diğer taraftan, SOD, CAT ve GR enzim aktiviteleri artarken, POX ve APX aktiviteleri azalmıştır. Sonuçlar, H. perforatum bitkisinde kuraklık stresine karşı geliştirilmiş toleransın, artan antioksidatif savunma sistemi kapasitesi ile başarılabileceğini göstermektedir.
Antioksidan savunma Kuraklık stresi Hypericum perforatum Sarı kantaron
2019.02.01.970
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2019.02.01.970 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: 1 |