Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Occupational Accidents in Metal Industry and Their Effects on Workers: Magnesium Metal Production Plant Case Study

Yıl 2021, Cilt: 9 Sayı: 4, 1570 - 1591, 31.07.2021
https://doi.org/10.29130/dubited.735819

Öz

The purpose of this study is to determine the safety risk levels on an industrial scale by using Fine Kinney type risk analysis method in magnesium production processes according to occupational health and safety risk management. Since 2019 in Turkey and in Europe as the sole and primary magnesium production plant Pigdeo method from dolomite mine continued to operate the business year 15,000 tons of magnesium ingots and magnesium alloys are produced. Magnesium, which is mainly used in electronics, aircraft, defense and automotive industries due to its lightness and strength, is considered as a strategic product in many parts of the world, especially in Europe, for today's technology. Established in Turkey were examined at the design stage of the world's best examples Magnesium Plant, has created a hybrid technology combining the strengths of different technologies and methods. In order for occupational health and safety to exist at a high level, mechanization investments have been made, unlike the examples in the world, and a much safer working environment has been created. However, the fact that the sector is new, first and only in our country has brought along inexperience, inexperience and occupational safety risks. For this purpose, field studies using the Fine Kinney methodology with the participation of employer representative, occupational safety specialist, workplace doctor, employee representative, support staff and out-of-work service procurement from the joint health and safety unit occupational safety experts in order to identify risks, reduce hazards and rate risks in the Magnesium Factory. has been made. The study includes workplace visit, dolomite quarry operation, raw material preparation, storage and transportation, dolomite grinding, calcination, pelletizing, reduction, refining units. At the magnesium production facility, firstly, all possible risks were identified and listed, the probability and severity of the risks were determined and the risk levels were calculated using the existing values. After the identification of the risks, security risk tables were prepared and possible risks were classified according to high, medium and low risk levels in terms of occupational safety risk management system. According to the results of the risk assessment, reduction and refining units were determined as the most dangerous risk area. On the other hand, the highest risk score was obtained in the raw material grinding section. It has been observed that the crusher, raw material, cement grinding and rotary kiln are the most dust, noise and vibration generating units.

Kaynakça

  • [1] MME, “Esan Madencilik Sunumu” [Çevrimiçi]. Erişim Adresi: http://mme.deu.edu.tr/wp-content/uploads/2017/08/1030_Esan.pdf. Erişim Tarihi: 01.03.2020.
  • [2] Kar Madencilik, “Kar Mineral Madencilik” [Çevrimiçi]. Erişim Adresi: https://www.karmadencilik.com.tr/ Erişim Tarihi: 05.01.2020.
  • [3] Aker, A., "Metal Sektöründe 5x5 Matris ve Fine-Kinney Yöntemi ile Risk Değerlendirmesi." Karaelmas İş Sağlığı ve Güvenliği Dergisi 4.1: 65-75.
  • [4] Metal Dünyası, “Türkiye’nin İlk Avrupa’nın Tek Birincil Magnezyum Üretim Tesisi” [Çevrimiçi]. Erişim Adresi: https://metaldunyasi.com.tr/tr/haberler/206/turkiyenin-ilk-avrupanin-tek-birincil-magnezyum-uretim-tesisi.html Erişim Tarihi: 12.12.2019.
  • [5] Y. Bayrak, “Dolomitten magnezyum üretiminde proses parametrelerinin araştırılması ve termodinamik modellenmesi,” Doktora tezi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalı, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul, Türkiye, 2019.
  • [6] Ilocis, “Chapter 16 - Occupational Health Services” [Çevrimiçi]. Erişim Adresi: http://www.ilocis.org/documents/chpt16e.htm. Erişim Tarihi: 01.10.2020.
  • [7] Özkiliç, Ö. (2005). İş Sağliği ve Güvenliği, Yönetim Sistemleri ve Risk Değerlendirme Metodolojileri. TİSK Yayınları, Ankara.
  • [8] Gazete, R. (2012). İş Sağlığı Ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği. Resmi Gazete Tarihi, (28512).
  • [9] B. O. Alli, Fundamental Principles of Occupational Health and Safety Second Edition, Geneva, International Labour Organization, 2008.
  • [10] Murphy, John F. "Kimyasal Proses Endüstrilerinde Güvenlik Hususları." Endüstriyel Kimya ve Biyoteknoloji El Kitabı . Springer, Cham, 2017. 1805-1887.
  • [11] S. J., Yoon, Seok, et al. "Effect of occupational health and safety management system on work-related accident rate and differences of occupational health and safety management system awareness between managers in South Korea's construction industry." Safety and Health at Work, c. 4, s. 4, ss. 201-209, 2013.
  • [12] E., Hastürk, M., Uzel, “Metal döküm atölyelerinde iş sağlığı ve güvenliği koşulları,” Mesleki Bilimler Dergisi, c. 6 s. 1-Düzeltme, ss. 45-58, 2017.
  • [13]. Kokangül, Ali, Ulviye Polat, and Cansu Dağsuyu. "A new approximation for risk assessment using the AHP and Fine Kinney methodologies." Safety science 91, 24-32. 2017.
  • [14] Gül, M., Güven, B., and Güneri, A. F. (2018). A new Fine-Kinney-based risk assessment framework using FAHP-FVIKOR incorporation. Journal of Loss Prevention in the Process Industries, 53, 3-16.
  • [15]. A., Şentürk, “Döküm Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Değerlendirmesi,” İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Tezi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Ankara, Türkiye, 2016.
  • [16] A. T., Yıldız, “Çimento Fabrikalarında İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarının İş Yeri Güvenlik Kültürü ile İlişkisi: Medcem Madencilik Çimento Fabrikası Örneği,” Yüksek lisans tezi, İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Tarsus Üniversitesi, Mersin, Türkiye, 2019.
  • [17] T., Christman, Metals Fire Protection Handbook, Twentieth Edition, Section 6, Chapter 9, ss. 152, National Fire Protection Association, 2008.
  • [18] L. D. Fond, Fire Department Suggested Operating Guideline, Class D Combustible Metals, Section 4, ss. 1-4, 2010.
  • [19] Y., Kısa, “Döküm Atölyelerindeki İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının Çok Ölçütlü Karar Verme Yöntemleriyle Değerlendirilmesi,” İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Tezi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Ankara, Türkiye, 2014.
  • [20] Berhan, E. (2020). Yönetim taahhüdü ve iş sağlığı ve güvenliğinin iyileştirilmesi üzerindeki etkisi: bir demir, çelik ve metal imalat endüstrileri durumu. International Journal of Workplace Health Management.
  • [21] Güllüoğlu, E. N., Güllüoğlu, A. N., Türkiye’de Metal Sektöründe Meydana Gelen İş Kazalarının Analizi. International Journal Of Advances İn Engineering And Pure Sciences, 31(1), 70-82.2019.
  • [22] Metalstar, “Kıvaç Group” [Çevrimiçi]. Erişim Adresi: https://kivancgroup.com/is-guvenligi/endustri-urunleri/metalstar/ Erişim Tarihi: 05.11.2020.

Metal Sektöründe İş Kazaları ve İşçiler Üzerindeki Etkileri: Magnezyum Metal Üretim Tesisi Örnek Çalışması

Yıl 2021, Cilt: 9 Sayı: 4, 1570 - 1591, 31.07.2021
https://doi.org/10.29130/dubited.735819

Öz

Bu çalışmanın amacı, magnezyum üretim proseslerinde, iş sağlığı ve güvenliği risk yönetimine göre Fine Kinney tipi risk analiz yöntemi kullanılarak endüstriyel ölçekte güvenlik risk derecelerini belirlemektir. 2019 yılından itibaren Türkiye’de ve Avrupa’da tek ve birincil magnezyum üretim tesisi olarak faaliyetlerine devam eden işletmede dolomit madeninden Pigdeon metoduyla yılda 15.000 ton magnezyum külçe ve magnezyum alaşımları üretilmektedir. Hafif ve mukavemetli olması nedeniyle ağırlıklı olarak elektronik, uçak, savunma ve otomotiv sanayinde kullanılan magnezyum, günümüz teknolojisi için başta Avrupa olmak üzere Dünya’nın birçok yerinde stratejik ürün olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de kurulan Magnezyum Tesisinin tasarım aşamasında dünyadaki en iyi örnekler incelenmiş, farklı teknoloji ve yöntemlerin en güçlü yönleri birleştirilerek hibrit bir teknoloji yaratılmıştır. İş sağlığı ve güvenliğinin üst düzeyde var olabilmesi için dünyadaki örneklerinden farklı olarak mekanizasyon yatırımları yapılmış ve çok daha güvenli bir çalışma ortamı yaratılmıştır. Fakat sektörün ülkemizde yeni, ilk ve tek olması beraberinde tecrübesizlik, acemilik ve iş güvenliği risklerini de beraberinde getirmiştir. Bu amaçla Magnezyum Fabrikasında riskleri tanımlamak, tehlikeleri en aza indirmek ve riskleri derecelendirmek için İşveren vekili, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, çalışan temsilcisi, destek elemanları ve iş yeri dışından hizmet alımı yoluyla ortak sağlık güvenlik birimi iş güvenliği uzmanları katılımıyla Fine Kinney metodolojisi kullanılarak risk değerlendirme çalışmaları yapılmıştır. Çalışma işyeri ziyareti, dolomit ocak işletmesi, hammadde hazırlama, depolama ve nakliye, dolomit öğütme, kalsinasyon, peletleme, redüksiyon, rafinasyon, ünitelerini kapsamaktadır. Magnezyum üretim tesisinde öncelikle olası tüm riskler tanımlanarak sıralanmış, risklerin olasılığı ve şiddeti belirlenmiş ve mevcut değerler kullanılarak risk dereceleri hesaplanmıştır. Risklerin belirlenmesinden sonra güvenlik riski tabloları hazırlanmış ve olası riskler iş güvenliği risk yönetimi sistemi açısından yüksek, orta ve düşük risk derecelerine göre sınıflandırılmıştır. Risk değerlendirmesi sonuçlarına göre en tehlikeli risk bölgesi olarak redüksiyon ve rafinasyon üniteleri belirlenmiştir. Öte yandan, en yüksek risk puanı da hammadde öğütme bölümünde elde edilmiştir. Ocaklar, kırıcı, öğütme ve peletlemenin en yoğun toz, gürültü ve titreşim üreten üniteler olduğu sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • [1] MME, “Esan Madencilik Sunumu” [Çevrimiçi]. Erişim Adresi: http://mme.deu.edu.tr/wp-content/uploads/2017/08/1030_Esan.pdf. Erişim Tarihi: 01.03.2020.
  • [2] Kar Madencilik, “Kar Mineral Madencilik” [Çevrimiçi]. Erişim Adresi: https://www.karmadencilik.com.tr/ Erişim Tarihi: 05.01.2020.
  • [3] Aker, A., "Metal Sektöründe 5x5 Matris ve Fine-Kinney Yöntemi ile Risk Değerlendirmesi." Karaelmas İş Sağlığı ve Güvenliği Dergisi 4.1: 65-75.
  • [4] Metal Dünyası, “Türkiye’nin İlk Avrupa’nın Tek Birincil Magnezyum Üretim Tesisi” [Çevrimiçi]. Erişim Adresi: https://metaldunyasi.com.tr/tr/haberler/206/turkiyenin-ilk-avrupanin-tek-birincil-magnezyum-uretim-tesisi.html Erişim Tarihi: 12.12.2019.
  • [5] Y. Bayrak, “Dolomitten magnezyum üretiminde proses parametrelerinin araştırılması ve termodinamik modellenmesi,” Doktora tezi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalı, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul, Türkiye, 2019.
  • [6] Ilocis, “Chapter 16 - Occupational Health Services” [Çevrimiçi]. Erişim Adresi: http://www.ilocis.org/documents/chpt16e.htm. Erişim Tarihi: 01.10.2020.
  • [7] Özkiliç, Ö. (2005). İş Sağliği ve Güvenliği, Yönetim Sistemleri ve Risk Değerlendirme Metodolojileri. TİSK Yayınları, Ankara.
  • [8] Gazete, R. (2012). İş Sağlığı Ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği. Resmi Gazete Tarihi, (28512).
  • [9] B. O. Alli, Fundamental Principles of Occupational Health and Safety Second Edition, Geneva, International Labour Organization, 2008.
  • [10] Murphy, John F. "Kimyasal Proses Endüstrilerinde Güvenlik Hususları." Endüstriyel Kimya ve Biyoteknoloji El Kitabı . Springer, Cham, 2017. 1805-1887.
  • [11] S. J., Yoon, Seok, et al. "Effect of occupational health and safety management system on work-related accident rate and differences of occupational health and safety management system awareness between managers in South Korea's construction industry." Safety and Health at Work, c. 4, s. 4, ss. 201-209, 2013.
  • [12] E., Hastürk, M., Uzel, “Metal döküm atölyelerinde iş sağlığı ve güvenliği koşulları,” Mesleki Bilimler Dergisi, c. 6 s. 1-Düzeltme, ss. 45-58, 2017.
  • [13]. Kokangül, Ali, Ulviye Polat, and Cansu Dağsuyu. "A new approximation for risk assessment using the AHP and Fine Kinney methodologies." Safety science 91, 24-32. 2017.
  • [14] Gül, M., Güven, B., and Güneri, A. F. (2018). A new Fine-Kinney-based risk assessment framework using FAHP-FVIKOR incorporation. Journal of Loss Prevention in the Process Industries, 53, 3-16.
  • [15]. A., Şentürk, “Döküm Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Değerlendirmesi,” İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Tezi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Ankara, Türkiye, 2016.
  • [16] A. T., Yıldız, “Çimento Fabrikalarında İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarının İş Yeri Güvenlik Kültürü ile İlişkisi: Medcem Madencilik Çimento Fabrikası Örneği,” Yüksek lisans tezi, İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Tarsus Üniversitesi, Mersin, Türkiye, 2019.
  • [17] T., Christman, Metals Fire Protection Handbook, Twentieth Edition, Section 6, Chapter 9, ss. 152, National Fire Protection Association, 2008.
  • [18] L. D. Fond, Fire Department Suggested Operating Guideline, Class D Combustible Metals, Section 4, ss. 1-4, 2010.
  • [19] Y., Kısa, “Döküm Atölyelerindeki İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının Çok Ölçütlü Karar Verme Yöntemleriyle Değerlendirilmesi,” İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Tezi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Ankara, Türkiye, 2014.
  • [20] Berhan, E. (2020). Yönetim taahhüdü ve iş sağlığı ve güvenliğinin iyileştirilmesi üzerindeki etkisi: bir demir, çelik ve metal imalat endüstrileri durumu. International Journal of Workplace Health Management.
  • [21] Güllüoğlu, E. N., Güllüoğlu, A. N., Türkiye’de Metal Sektöründe Meydana Gelen İş Kazalarının Analizi. International Journal Of Advances İn Engineering And Pure Sciences, 31(1), 70-82.2019.
  • [22] Metalstar, “Kıvaç Group” [Çevrimiçi]. Erişim Adresi: https://kivancgroup.com/is-guvenligi/endustri-urunleri/metalstar/ Erişim Tarihi: 05.11.2020.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Abdul Vahap Korkmaz 0000-0001-8691-1937

Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Korkmaz, A. V. (2021). Metal Sektöründe İş Kazaları ve İşçiler Üzerindeki Etkileri: Magnezyum Metal Üretim Tesisi Örnek Çalışması. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 9(4), 1570-1591. https://doi.org/10.29130/dubited.735819
AMA Korkmaz AV. Metal Sektöründe İş Kazaları ve İşçiler Üzerindeki Etkileri: Magnezyum Metal Üretim Tesisi Örnek Çalışması. DÜBİTED. Temmuz 2021;9(4):1570-1591. doi:10.29130/dubited.735819
Chicago Korkmaz, Abdul Vahap. “Metal Sektöründe İş Kazaları Ve İşçiler Üzerindeki Etkileri: Magnezyum Metal Üretim Tesisi Örnek Çalışması”. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi 9, sy. 4 (Temmuz 2021): 1570-91. https://doi.org/10.29130/dubited.735819.
EndNote Korkmaz AV (01 Temmuz 2021) Metal Sektöründe İş Kazaları ve İşçiler Üzerindeki Etkileri: Magnezyum Metal Üretim Tesisi Örnek Çalışması. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 9 4 1570–1591.
IEEE A. V. Korkmaz, “Metal Sektöründe İş Kazaları ve İşçiler Üzerindeki Etkileri: Magnezyum Metal Üretim Tesisi Örnek Çalışması”, DÜBİTED, c. 9, sy. 4, ss. 1570–1591, 2021, doi: 10.29130/dubited.735819.
ISNAD Korkmaz, Abdul Vahap. “Metal Sektöründe İş Kazaları Ve İşçiler Üzerindeki Etkileri: Magnezyum Metal Üretim Tesisi Örnek Çalışması”. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 9/4 (Temmuz 2021), 1570-1591. https://doi.org/10.29130/dubited.735819.
JAMA Korkmaz AV. Metal Sektöründe İş Kazaları ve İşçiler Üzerindeki Etkileri: Magnezyum Metal Üretim Tesisi Örnek Çalışması. DÜBİTED. 2021;9:1570–1591.
MLA Korkmaz, Abdul Vahap. “Metal Sektöründe İş Kazaları Ve İşçiler Üzerindeki Etkileri: Magnezyum Metal Üretim Tesisi Örnek Çalışması”. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, c. 9, sy. 4, 2021, ss. 1570-91, doi:10.29130/dubited.735819.
Vancouver Korkmaz AV. Metal Sektöründe İş Kazaları ve İşçiler Üzerindeki Etkileri: Magnezyum Metal Üretim Tesisi Örnek Çalışması. DÜBİTED. 2021;9(4):1570-91.