AuNPs are being conventionally synthesized by traditional methods (physical and/or chemical) with preferred and well-defined morphology, size and shape. On the other hand, it has been reported that these methods involve difficult reaction conditions and/or toxic chemicals. In this study, an easy, cost effective and more environmentally and biological-friendly method was described for the synthesis of gold nanoparticles with Dimrit raisin extract for the first time. The effects of some experimental parameters, such as concentrations of both raisin extracts and Au solutions, synthesis time and synthesis temperature were investigated for the synthesis of AuNPs. The synthesized AuNPs were extensively characterized by UV-Visible spectrometer, Transmission electron microscopy (TEM), X-ray diffraction patterns (XRD) and Fourier transform–infrared spectroscopy (FTIR). TEM results show spherical along with triangular and hexagonal shaped nanoparticles with an average size of 15 nm. Large amounts of toxic dyes are used in the different industrial area and dyes posed a threat for water sources. Therefore, it has become imperative to develop inexpensive and environmentally friendly methods to remove dyes from water. In recent years, degradation using green synthesized nanoparticles has become an efficient method to remove dyes from the water sources. In this study, the catalytic activity of the AuNPs for the degradation of both methylene blue (MB) and methyl orange (MO) dyes were also studied and AuNPs behaved as effective catalysts for both degradations of MB and MO dyes in terms of percentage removal and kinetics. The experiment results showed that AuNPs can be employed as strong candidate in wastewater treatment studies.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü
0501-DR-18
This research was supported by Burdur Mehmet Akif Ersoy University Scientific Research Projects Coordinator (Project no: 0501-DR-18).
İstenilen morfoloji, boyut ve şekle sahip AuNP'ler, geleneksel olarak fiziksel ve/veya kimyasal yöntemler kullanılarak sentezlenmektedir. Fakat, bu yöntemlerin toksik kimyasal kullanımı, pahalı olması ve zorlu reaksiyon koşullarını içerdiği de bilinmektedir. Bu çalışmada Dimrit kuru üzüm özütü ile altın nanopartiküllerin sentezlenmesi için ilk defa kolay, uygun maliyetli, daha çevreci ve biyolojik bir yöntem tarif edilmiştir. AuNP'lerin sentez çalışmalarında hem özüt hem de Au çözeltisinin derişimi, sentez süresi ve sentez sıcaklığı gibi bazı deneysel parametrelerin etkileri araştırılmıştır. Sentezlenen AuNP'ler, UV-Vis spektrometresi, Transmisyon elektron mikroskobu (TEM), X-ışını kırınım difraktometresi (XRD) ve Fourier dönüşümü-kızılötesi spektroskopi (FTIR) ile karakterize edilmiştir. TEM sonuçları, 15 nm ortalama boyuta sahip AuNP’lerin üçgen ve altıgen şekiller ile birlikte nanopartiküllerin genellikle küresel şekilde olduğunu göstermiştir. Farklı endüstriyel alanlarda büyük miktarlarda toksik boyalar kullanılmaktadır ve boyalar su kaynakları için tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle, boyaları sudan gidermek için ucuz ve çevre dostu yöntemler geliştirmek zorunlu hale gelmiştir. Son zamanlarda, yeşil sentez ile elde edilmiş nanopartiküller kullanılarak gerçekleştirlen bozunma işlemleri, boyaların su kaynaklarından uzaklaştırılması için etkili bir yöntem haline gelmiştir. Bu çalışmada, ayrıca AuNP'lerin hem metilen mavisi (MB) hem de metil turuncu (MO) boyalarının bozunumu için çalışmalar gerçekleştirilmiştir. AuNP'ler, yüzde uzaklaştırma ve kinetik sonuçları değerlendirildiğinde hem MB hem de MO boyalarının bozunumu için etkili bir katalizör olarak görev almıştır. Ayrıca deney sonuçları, AuNP'lerin atık su arıtma çalışmalarında başarılı bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir.
0501-DR-18
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 0501-DR-18 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 10 Sayı: 1 |