A balance must be established between yield and leaf area in the vineyard. Leaf removal and cluster thinning in canopy management applications; it is an effective tool in regulating the dynamic relationship between crop load and yield. The effects of these applications and the times were investigated in the vineyard consisting of Michele Palieri vines grafted on 110R rootstock in Tekirdag. Leaf removal and cluster thinning applications on vines were made at different growth stages and it was aimed to determine their effects on leaf area characteristics. The study was carried out in two consecutive vegetation periods. There were 3 application periods; Berry Set, Bunch Closure, Veraison and 4 different applications; Control, Cluster Thinning, Leaf Removal, Leaf Removal-Cluster Thinning in the study. Following measurements were done to determine the leaf area characteristics; mean main and mean lateral shoot leaf area, main and lateral shoot leaf area per vine, total leaf area per vine, leaf area/per kg grape, sun exposed leaf area, sun exposed leaf area per kg grape. As a result of the experiment, Cluster Thinning application increased the mean main and lateral leaf area, and the main and lateral leaf area per vine. In addition, the Leaf Removal-Cluster Thinning application; leaf area per kilogram of grape, sun exposed leaf area, sun exposed leaf area per kg grape increased. In order to high quality and income in Michele Palieri cultivar; Cluster Thinning or Cluster Thinning and Leaf Removal application in Bunch Closure or Berry Set periods in Tekirdag province can be recommended.
Leaf removal Cluster thinning Vitis vinifera L. Table grapes Leaf area characteristics
Bağda verim ve yaprak alanı arasında bir denge oluşturulmalıdır. Taç yönetimi uygulamaları içinde bulunan yaprak alma ve salkım seyreltme; bağda ürün yükü ve verim arasındaki dinamik ilişkiyi düzenlemede etkili bir araçtır. Bu uygulamalar ve yapılma zamanlarının yaprak alanı özelliklerine etkileri Tekirdağ ilinde bulunan 110R anacına aşılı Michele Palieri omcalarından oluşan bağda denenmiştir. Araştırma; ardışık iki vejetasyon periyodunda gerçekleştirilmiştir. Üç uygulama zamanı; Tane Tutumu, İri Koruk, Ben Düşme ile 4 farklı uygulama; Kontrol, salkım seyreltme, yaprak alma ve salkım seyreltme-yaprak alma yapılmıştır. Yaprak alanı özelliklerini ortaya koymak amacıyla: ortalama ana yaprak ve koltuk yaprak alanı, omca başına ana yaprak ve koltuk yaprak alanı, omca başına toplam yaprak alanı, bir kg üzüme düşen gerçek yaprak alanı, doğrudan güneş gören yaprak alanı, bir kg üzüme düşen güneş gören yaprak alanı belirlenmiştir. Salkım seyreltme uygulaması ortalama ana ve koltuk yaprak alanı, omca başına ana ve koltuk yaprak alanını artırmıştır. Ayrıca salkım seyreltme-yaprak alma uygulaması; bir kilogram üzüme düşen gerçek yaprak alanı, doğrudan güneş gören yaprak alanı, bir kilogram üzüme düşen güneş gören yaprak alanını artırmıştır. Sonuç olarak; Tekirdağ’da Michele Palieri üzüm çeşidinde kaliteli ürün ve dolayısıyla yüksek gelir elde edilebilmesi için İri Koruk veya Tane Tutumu dönemlerinde salkım seyreltme veya salkım seyreltme-yaprak alma uygulamaları önerilebilir bulunmuştur.
Yaprak alma Salkım seyreltme Sofralık üzüm Vitis vinifera L. Yaprak alanı özellikleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 11 Sayı: 4 |