Tohum priming, bitkilerin stresli çevre koşullarına karşı stres toleransını arttırmaya yönelik fiziksel bir yöntemdir. Kuraklık ve yüksek sıcaklıklar, buğdayın büyümesini ve tane verimini sınırlayan önemli çevresel faktörlerdir. Çalışmamızın amacı kuraklık stresi (D) ve sıcaklık stresi (H) altındaki buğday tohumlarında termo-priming ile meydana gelen fizyolojik (çimlenme oranı, kök ve gövde uzunluğu, spesifik yaprak alanı (SLA), bağıl su içeriği (RWC), biyokütle, toplam klorofil miktarı (SPAD)) ve biyokimyasal (protein miktarı, hidrojen peroksit (H2O2) miktarı, katalaz aktivitesi (CAT), askorbat peroksidaz aktivitesi (APX), glutatyon redüktaz aktivitesi (GR)) değişimleri belirlemektir. Sonuçlarımız, gövde uzunluklarının kök uzunluklarına kıyasla D, H ve HD ile çarpıcı şekilde azaldığını gösterdi. Ayrıca kombine stres, diğer stres uygulamalarına kıyasla 60 dakikalık termo-priming ile RWC %6,8 oranında korunmuştur. Klorofil içeriği, D ve H ile önemli ölçüde azalırken, termo-priming bu düşüşle sınırlı kalmadı. Ayrıca SLA tüm stres tedavilerinde azalırken sadece 60 dk termo-priming (HDT60) ile %12 iyileştirdi. H2O2 kuraklık stresi ile artarken, tüm ısı stresi uygulamaları ile azalmıştır. Bunlardan HDT60'ın diğerlerinden daha etkili olduğu tespit edildi. GR aktiviteleri termo-priming ile yaklaşık %14-18, D ve H uygulamaları ile %5 arttırıldı. Ek olarak, HD uygulamasında 30 dakikalık termo-priming (HDT30) ile GR aktivitesi %5,8 artarken, yalnızca HD ile %3,2 arttı. Sonuç olarak, HDT60'ın buğday fidelerinde kuraklık ve ısı streslerine karşı biyokimyasal parametreler üzerinde etkili olduğu görülmüştür.
Kuraklık stresi Isı stresi Osmotik stres Termo-priming Buğday
Seed priming is a physical method for increasing the stress tolerance of crops against stressful environmental conditions. Drought and high temperatures are important environmental factors that limit the growth and grain yield of wheat. The aim of our study is to determine the physiological (germination rate, root and shoot length, specific leaf area (SLA), relative water content (RWC), biomass, total chlorophyll amount (SPAD)), and biochemical (protein amount, hydrogen peroxide (H2O2) amount, catalase activity (CAT), ascorbate peroxidase activity (APX), glutathione reductase activity (GR)) changes that occur with thermo-priming in wheat seeds under drought stress (D) and heat stress (H). Our results showed that shoot lengths were drastically reduced with D, H, and HD compared to root lengths. Besides, combined stress protected RWC by 6.8% with 60 min thermo-priming compared to other stress treatments. Chlorophyll content decreased dramatically with D and H, while thermo-priming wasn’t limited to that decrease. In addition, SLA was decreased with all stress treatments, while it healed only with 60 min thermo-priming (HDT60) by 12%. H2O2 was increased with drought stress, while reduced with all heat stress treatments. Among them, HDT60 was found to be more effective than the others. GR activities were increased with thermo-priming by 14-18%, with D and H by 5%. Additionally, GR activity was increased with 30 min thermo-priming (HDT30) in HD treatment by 5.8%, while only with HD by 3.2%. Consequently, HDT60 seemed to effectively on biochemical parameters in wheat seedlings against drought and heat stresses.
Drought stress Heat stress Osmotic stress Thermo-priming Wheat
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ocak 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 12 Sayı: 1 |