BibTex RIS Kaynak Göster

Current situation of greenhouses in Diyarbakır

Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 2, 95 - 101, 01.07.2018

Öz

Greenhouse cultivation is preferred by producers in many countries where conditions are favorable, because more crops can be taken from the unit area, producers get incomes in smaller areas, and agriculture can be done under difficult conditions of winter periods. Greenhouse growing in our country has been common especially in Mediterranean and Aegean Regions, and it has become a policy of agriculture to be common in other regions since 2000. The greenhouse cultivation is accelerated in the city because the Ministry of Food, Agriculture and Livestock supported cooperatives to credite the greenhouse investments since 2005 and than in 2006 Supportings of Rural Development Investments by giving the Grant Programs. In this study, it was investigated the conditions and structural features of greenhouses established in Diyarbakır province. During the projecting phase, it was seen that 95.7% of the greenhouses supported as solar-powered and 4.3% were trying to maintain the temperature balance with the fan heating system. The greenhouse producers 90% grow only one crop and other grow two crops once year

Kaynakça

  • TUİK.2018. Türkiye İstatistik Kurumu, Temel İstatistik Göstergeler. http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist (Erişim tarihi: 14.04.2018)
  • Bayar, R., 2004. Cumhuriyet döneminde Türkiye’nin arazi bölünüşü ve tarım alanlarındaki değişmeler. Coğrafi Bilimler Dergisi. 2 (1): 41-55.
  • Baytorun, A. N., 2017. Antalya iklim koşullarında farklı donanımlara sahip seraların ısı enerjisi gereksiniminin belirlenmesi. Türk Tarım –Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(2):144-152.
  • Yasıoğlu, E., Durmuş, S., 2017. Bursa ilinde yetiştiricilik yapılan seraların yapısal yönden değerlendirilmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University, 34 (Ek Sayı):165-172.
  • Pezikoğlu, F., 1999. Örtüaltı sebze yetiştiriciliği ve sorunları. Tarım Bakanlığı Tarım ve Köy Dergisi. Sayı: 128.
  • Abak, K., Ertekin, Ü., 1984. Değişik sebze türlerinin farklı örtü altı tiplerine uygunluğu. Türkiye’de Seracılık Sempozyumu. Antalya. 34.
  • Tüzel, Y., Gül, A., Daşgan, H. Y., Özgür, M., Özçelik, N., Boyacı, H. F., Ersoy, A., 2005. Örtüaltı tarımdaki gelişmeler. Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi, p. 609–627.
  • GEPA. 2008. Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası. http://www.eie.gov.tr/duyurular/YEK/gepa/GEPA duyuru_01.html. (Erişim tarihi 15.04.2018)
  • KKASR. 2013. Karacadağ Kalkınma Ajansı Seracılık Raporu https://www.karacadag.gov.tr/.karacadag.org.tr_203_KJ1L61MN_seracilik. (Erişim tarihi 15.04.2018)
  • Gökçe, B., 1988. Toplumsal bilimlerde araştırma yöntemleri. Savaş Yayınları. Ankara.
  • Özdamar, K., 2003. Modern bilimsel araştırma yöntemleri, Kaan Kitapevi, Eskişehir.
  • Onaran, A., Yarar, Y., 2012. Antalya ilinin Demre Finike ve Kumluca ilçelerinde hıyar yetiştiren sera işletmelerinde çiftçi uygulamaları üzerine bir araştırma. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2 (2):112-122
  • Başçetinçelik, A., 2000. Türkiye’de seracılığın gelişimi ve geleceği paneli. İstanbul.
  • Rad, S., Yarşı, G., 2005. Silifke’de hıyar yetiştiren sera işletmelerinin ekonomik performansları ve birim ürün maliyetleri. Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1): 25-31.

Diyarbakır'da sera işletmelerinin durum analizi

Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 2, 95 - 101, 01.07.2018

Öz

Örtü altı yetiştiriciliği, birim alandan daha fazla ürün alınması, üreticinin daha küçük alanlardan geçimini sağlayabilmesi, üretimin kış aylarında yapılabilmesi nedeniyle, koşulları uygun olan birçok ülkede üreticiler tarafından tercih edilmektedir. Ülkemizde seracılık Akdeniz ve Ege Bölgelerinde yoğunlukla yapılmakla birlikte 2000’li yıllardan itibaren diğer bölgelerde de yaygınlaştırılması düşüncesi tarım politikası haline gelmiştir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2005 yılından itibaren kooperatiflerin seracılık yatırımlarını kredilendirmesi, ardından 2006 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programlarıyla verdiği hibe destekleri sayesinde seracılık Diyarbakır ilinde ivme kazanmıştır. Bu çalışmada Diyarbakır’da kurulan sera işletmelerinin mevcut durumları ve yapısal özellikleri araştırılmıştır. Projelendirme aşamasında güneş enerjili sera olarak desteklenen seraların %95.7’nin kalorifer, %4.3’ünün fan ısıtma sistemiyle sıcaklık dengesinin sağlamaya çalıştıkları görülmüştür.Araştırma kapsamına alınan işletmelerin %90’nın tek ürün yetiştirdikleri, %10’nun çift ürün yetiştirdikleri görülmüştür

Kaynakça

  • TUİK.2018. Türkiye İstatistik Kurumu, Temel İstatistik Göstergeler. http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist (Erişim tarihi: 14.04.2018)
  • Bayar, R., 2004. Cumhuriyet döneminde Türkiye’nin arazi bölünüşü ve tarım alanlarındaki değişmeler. Coğrafi Bilimler Dergisi. 2 (1): 41-55.
  • Baytorun, A. N., 2017. Antalya iklim koşullarında farklı donanımlara sahip seraların ısı enerjisi gereksiniminin belirlenmesi. Türk Tarım –Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(2):144-152.
  • Yasıoğlu, E., Durmuş, S., 2017. Bursa ilinde yetiştiricilik yapılan seraların yapısal yönden değerlendirilmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University, 34 (Ek Sayı):165-172.
  • Pezikoğlu, F., 1999. Örtüaltı sebze yetiştiriciliği ve sorunları. Tarım Bakanlığı Tarım ve Köy Dergisi. Sayı: 128.
  • Abak, K., Ertekin, Ü., 1984. Değişik sebze türlerinin farklı örtü altı tiplerine uygunluğu. Türkiye’de Seracılık Sempozyumu. Antalya. 34.
  • Tüzel, Y., Gül, A., Daşgan, H. Y., Özgür, M., Özçelik, N., Boyacı, H. F., Ersoy, A., 2005. Örtüaltı tarımdaki gelişmeler. Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi, p. 609–627.
  • GEPA. 2008. Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası. http://www.eie.gov.tr/duyurular/YEK/gepa/GEPA duyuru_01.html. (Erişim tarihi 15.04.2018)
  • KKASR. 2013. Karacadağ Kalkınma Ajansı Seracılık Raporu https://www.karacadag.gov.tr/.karacadag.org.tr_203_KJ1L61MN_seracilik. (Erişim tarihi 15.04.2018)
  • Gökçe, B., 1988. Toplumsal bilimlerde araştırma yöntemleri. Savaş Yayınları. Ankara.
  • Özdamar, K., 2003. Modern bilimsel araştırma yöntemleri, Kaan Kitapevi, Eskişehir.
  • Onaran, A., Yarar, Y., 2012. Antalya ilinin Demre Finike ve Kumluca ilçelerinde hıyar yetiştiren sera işletmelerinde çiftçi uygulamaları üzerine bir araştırma. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2 (2):112-122
  • Başçetinçelik, A., 2000. Türkiye’de seracılığın gelişimi ve geleceği paneli. İstanbul.
  • Rad, S., Yarşı, G., 2005. Silifke’de hıyar yetiştiren sera işletmelerinin ekonomik performansları ve birim ürün maliyetleri. Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1): 25-31.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Songül Akın Bu kişi benim

Abdurrahman Kara Bu kişi benim

Vedat Pirinç Bu kişi benim

Zafer Aktürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

IEEE S. Akın, A. Kara, V. Pirinç, ve Z. Aktürk, “Diyarbakır’da sera işletmelerinin durum analizi”, DÜFED, c. 7, sy. 2, ss. 95–101, 2018.


DUFED is indexed/abstracted/enlisted in

Google Scholar | CABI - CAB Abstracts and Global Health | CAS Chemical Abstracts Service | ROAD Directory of Open Access Scholarly Resources | Index Copernicus | CiteFactor Academic Scientific Journals | BASE Bielefeld Academic Search Engine | Open AIRE | IJIFACTOR | ASOS Index | Paperity Open Science Aggregated | I2OR International Institute of Organized Research | SJIF Scientific Journal Impact Factor | Advanced Science Index | DRJI Directory of Research Journals Indexing | SOBİAD | AcarIndex | SIS Scientific Indexing Services | Crossref | Harman Türkiye Akademik Arşivi | AccessOn | Dimensions | Wizdom | OUCI The Open Ukrainian Citation Index | WorldCat | Scilit | ASCI Asian Science Citation Index

  cc.logo.large.png       Creative Commons License

28576
DUFED is a diamond open-access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access. In addition, authors are not charged article processing fees or publication fees - no fees whatsoever. Importantly, authors retain the copyright of their work and allow it to be shared and reused, provided that it is correctly cited.

1024px-DOI_logo.svg.png https://doi.org/10.55007/dufed.xxxxxxx