BibTex RIS Kaynak Göster

Plant Characteristics and Emergence Performance of Ornamental Pepper Genotypes

Yıl 2015, Cilt: 4 Sayı: 1, 31 - 35, 01.06.2015

Öz

Eleven genotype, which are seedbank of Horticulture Department, Faculty of Agriculture of MKU were compared in this work. Comparison of genotypes were investigated for plant height fruit number, day after fruit maturity, fruit diameter, fruit length, seed number in fruit, 1000 seed weight, emergence percentage and mean germination time. Differences were determined among genotypes for all investigated properties. They were changed 14.3-77.3 cm in plant height, 11-63 in fruit number, 75-96 days in fruit maturity, 7.3-42.0 mm in fruit width, 27.7-81.0 mm in fruit length, 7-57 in seed number, 1.8-6.1 g in 1000 seed weight, 78-100% in emergence percentage and 193-367 hours in mean germination time. While the plant height was highest in MKU 86, it was lowest in MKU 101. The lower height plants are preferred for potted ornamental pepper. All genotypes generally have small fruits because of they are selected as ornamental pepper. The shortest fruit was obtained from MKU 101. The longest fruit belongs MKU 86 with approximately 81 mm. MKU 19 is higher performance than the other genotypes about seed number of fruit and 1000 seed weight. The lowest seedling emergence percentage was determined from MKU 105

Kaynakça

  • P.W. Bosland and E. Votova, Peppers. Cab International. (1999)
  • W.H. Eshbaugh, The taxonomy of the genus Capsicum. ed. V.M. Russo Peppers, Botany, Production and Uses. Cab International, s:14-28, UK. (2012)
  • J.R. Stommel and P.W. Bosland, Ornamental pepper. Flower Breeding and Genetics, 21, 561-599 (2006).
  • K. Mavi, Kendisi küçük acısı büyük bir lezzet: Süs biberi. Agroskop, Ağustos, 24-28 (2013).
  • Anonim 1995. Descriptors for Capsicum. International Plant Genetic Resources Institute, The Asian Vegetable Research and Development Center, The Centro Agronomico Tropical de Investigacion y Ensananza, Italy, Taiwan, Costa Rica.
  • K. Mavi ve F. Mavi, Capsicum baccatum var. pendulum türüne ait biber hattının tohumlarında çimlenme için uygun sıcaklığın belirlenmesi. MKU Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(2), 79-86 (2012).
  • K. Mavi, F. U. Açıkgöz, Ö. Şen, A. Onur, S. Doksöz, H. İnceoğlu, M. Yüceyurt ve N.İ. Eken, Farklı biber genotiplerinin süs bitkisi olarak kullanılabilirliğinin belirlenmesi. V. Süs Bitkileri Kongresi, s:99, Yalova. (2013)
  • G. Yaldız ve M. Özgüven, Farklı süs biberi tür ve hatlarının Çukurova koşullarına adaptasyonu. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1), 1-11 (2011).
  • J.R. Stommel and R.J. Griesbach, Capsicum annuum L. ‘Tangerine Dream’. HortScience, 39(2), 448-449 (2004).
  • R. Yanmaz ve F. Yaralı, Türkiye’de yetiştirilmekte olan süs biberi genotiplerinin toplanması, bitkisel özelliklerinin belirlenmesi ve süs biberi değeri taşıyanların seçilmesi. IV. Süs Bitkileri Kongresi. s: 615-621. (2010)

Bazı Süs Biberi Genotiplerinin Tohumluk Bitki Özellikleri ve Tohum Çıkış Performansları

Yıl 2015, Cilt: 4 Sayı: 1, 31 - 35, 01.06.2015

Öz

Çalışmada MKÜ, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü süs biberi koleksiyonunda bulunan 11 genotip karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma süs biberi genotiplerinin bitki boyu, meyve sayısı adet/bitki , meyve olgunlaşması için geçen süre gün , meyve eni mm , meyve boyu mm , meyvede tohum sayısı adet/meyve , 1000 tane tohum ağırlığı g , çıkış oranı % ve ortalama çıkış süresi saat özellikleri üzerinden yapılmıştır. İncelenen tüm özellikler açısından genotipler arasında farklılıklar belirlenmiştir. Genotiplerin bitki boyu 14.3-77.3 cm, meyve sayısı 11-63 adet/bitki, meyve olgunlaşması için geçen süreleri 75-96 gün, meyve genişliği 7.3-42.0 mm, meyve uzunluğu 27.7-81.0 mm, meyvedeki tohum sayısı 7-57 adet/meyve, 1000 tane tohum ağırlığı 1.8-6.1 g, çıkış oranı %78-100 ve ortalama çıkış süresi 193-367 saat arasında değişmiştir. En yüksek bitki boyu MKÜ 86 nolu genotipten elde edilirken, en kısa bitkiler MKÜ 101 nolu genotipten elde edilmiştir. Süs biberi olarak özellikle kısa boylu bitkiler saksıda üretim için tercih edilebilir. Genotiplerin tamamı süs biberi olarak seçilmeleri nedeni ile genel olarak küçük meyvelere sahiptirler. En kısa meyveler MKÜ 101 nolu genotipten elde edilmiştir. En uzun meyveler ise yaklaşık 81 mm ile MKÜ 86 nolu genotipe aittir. MKÜ 19 nolu genotip meyvedeki tohum sayısı ve 1000 tane tohum ağırlığı açısından diğerlerinden daha yüksek değerlere sahip olmuştur. Çıkış oranları açısından ise MKÜ 105 nolu genotipte en düşük fide çıkış oranı belirlenmiştir

Kaynakça

  • P.W. Bosland and E. Votova, Peppers. Cab International. (1999)
  • W.H. Eshbaugh, The taxonomy of the genus Capsicum. ed. V.M. Russo Peppers, Botany, Production and Uses. Cab International, s:14-28, UK. (2012)
  • J.R. Stommel and P.W. Bosland, Ornamental pepper. Flower Breeding and Genetics, 21, 561-599 (2006).
  • K. Mavi, Kendisi küçük acısı büyük bir lezzet: Süs biberi. Agroskop, Ağustos, 24-28 (2013).
  • Anonim 1995. Descriptors for Capsicum. International Plant Genetic Resources Institute, The Asian Vegetable Research and Development Center, The Centro Agronomico Tropical de Investigacion y Ensananza, Italy, Taiwan, Costa Rica.
  • K. Mavi ve F. Mavi, Capsicum baccatum var. pendulum türüne ait biber hattının tohumlarında çimlenme için uygun sıcaklığın belirlenmesi. MKU Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(2), 79-86 (2012).
  • K. Mavi, F. U. Açıkgöz, Ö. Şen, A. Onur, S. Doksöz, H. İnceoğlu, M. Yüceyurt ve N.İ. Eken, Farklı biber genotiplerinin süs bitkisi olarak kullanılabilirliğinin belirlenmesi. V. Süs Bitkileri Kongresi, s:99, Yalova. (2013)
  • G. Yaldız ve M. Özgüven, Farklı süs biberi tür ve hatlarının Çukurova koşullarına adaptasyonu. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1), 1-11 (2011).
  • J.R. Stommel and R.J. Griesbach, Capsicum annuum L. ‘Tangerine Dream’. HortScience, 39(2), 448-449 (2004).
  • R. Yanmaz ve F. Yaralı, Türkiye’de yetiştirilmekte olan süs biberi genotiplerinin toplanması, bitkisel özelliklerinin belirlenmesi ve süs biberi değeri taşıyanların seçilmesi. IV. Süs Bitkileri Kongresi. s: 615-621. (2010)
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Kazım Mavi Bu kişi benim

Fikriye Mavi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

IEEE K. Mavi ve F. Mavi, “Bazı Süs Biberi Genotiplerinin Tohumluk Bitki Özellikleri ve Tohum Çıkış Performansları”, DÜFED, c. 4, sy. 1, ss. 31–35, 2015.


DUFED is indexed/abstracted/enlisted in

Google Scholar | CABI - CAB Abstracts and Global Health | CAS Chemical Abstracts Service | ROAD Directory of Open Access Scholarly Resources | Index Copernicus | CiteFactor Academic Scientific Journals | BASE Bielefeld Academic Search Engine | Open AIRE | IJIFACTOR | ASOS Index | Paperity Open Science Aggregated | I2OR International Institute of Organized Research | SJIF Scientific Journal Impact Factor | Advanced Science Index | DRJI Directory of Research Journals Indexing | SOBİAD | AcarIndex | SIS Scientific Indexing Services | Crossref | Harman Türkiye Akademik Arşivi | AccessOn | Dimensions | Wizdom | OUCI The Open Ukrainian Citation Index | WorldCat | Scilit | ASCI Asian Science Citation Index

  cc.logo.large.png       Creative Commons License

28576
DUFED is a diamond open-access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access. In addition, authors are not charged article processing fees or publication fees - no fees whatsoever. Importantly, authors retain the copyright of their work and allow it to be shared and reused, provided that it is correctly cited.

1024px-DOI_logo.svg.png https://doi.org/10.55007/dufed.xxxxxxx