Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tahıl Nem Ölçüm Cihazlarının Tane Mısırın Farklı Nem Ölçüm Aralıklarındaki Doğruluk ve Hassasiyetlerinin Araştırılması

Yıl 2024, Cilt: 13 Sayı: 1, 45 - 54, 10.06.2024
https://doi.org/10.55007/dufed.1395211

Öz

Günümüzde tahılların nem içeriğini belirlemede elde taşınabilen birçok farklı tip portatif nem ölçüm cihazlarının piyasada yaygın bir şekilde kullanıldığı görülmektedir. Bu cihazların doğruluk ve hassasiyetlerinin belirlenmesi ve bu değişkenler üzerindeki etkili faktörlerin araştırılması, cihazların kalibrasyonu ve performanslarının artırılmasına önemli oranda katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada, Türkiye piyasasında yaygın olarak kullanılan bazı tahıl nem ölçüm cihazlarının, tane mısırın farklı nem ölçüm aralıklarındaki doğruluk ve hassaslık dereceleri araştırılmıştır. Bu amaçla, üç farklı ticari nem ölçüm cihazı (KETT PM-450 Dökmeli, Wile-55 Sıkmalı, Pfeuffer HE Lite Kırmalı) tane mısırın farklı nem içeriği aralıklarında (%11-12, %16-17, %19-22, %23-25, %27-29 ve %30-31y.a.) denenmiştir. Bu ölçüm cihazlarından elde edilen verilerin doğruluk ve hassaslık dereceleri, referans fırın yöntemi kullanılarak test edilmiştir. Çalışma sonuçları, tane mısırın farklı nem içeriği seviyelerinde aletlerin doğruluk ve hassasiyet derecelerinin farklı olduğunu göstermiştir. Tane mısırın %11-31 nem içeriği aralığındaki yapılan ölçümlerde PM 450 cihazının ölçüm değerleri ile referans fırın ölçüm değerleri arasındaki en düşük fark, başka bir ifadeyle cihaz ölçümlerinin en doğru olduğu ürün nem içeriği aralığı % 21-23 (y.a.) olarak belirlenirken, Wile 55 ölçüm cihazının ölçümlerinin en doğru olduğu ürün nem içeriği aralığı % 14-15 (y.a.) ve Pfeuffer HE Lite Kırmalı nem ölçüm cihazında %11-12 olarak belirlenmiştir.

Destekleyen Kurum

Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü (Proje Numarası: FBE.23.003).

Proje Numarası

Proje Numarası: FBE.23.003

Teşekkür

Bu çalışma, Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü’nce Lisansüstü Tez Projeleri kapsamında desteklenmiştir (Proje Numarası: FBE.23.003).

Kaynakça

  • S. Şahin. “Türkiye’de mısır ekim alanlarının dağılışı ve mısır üretimi,” G.Ü. Gazi Eğitim Fak. Dergisi, c. 21, sayı.1,ss. 73-90, 2001.
  • M. Babaoğlu. Mısır Tarımı. (2005). Erişim Tarihi: 10.10.2023. [Online]. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/ttae/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=89.
  • S. B. Jones. W. Shengand D. Or. “Dielectric measurement of agricultural grain moisture—theory and applications,” Sensors,vol. 22, no. 2, 2022. Art no. 2083.
  • P. Tomaraei. “Tahılda nem ölçümü için Rf nem algılayıcısının geliştirilmesi,” Y. L. Tezi,Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara Üniversitesi, Ankara, 2010.
  • S. Hanli. “Analog anahtarlama tabanlı kapasitif buğday nem sensörü,” Y. L. Tezi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya, 2020.
  • S. Gao, B. Ming, L. Li, R. Xie, K. Wangand S. Li, “Maize grain moisture content correction: From nonstandard to standard system,” BiosystemsEng.,vol. 204. no. 1. pp. 212 -222. 2021.
  • F. O. Obi, S. L. Ezeohaand C. O. Egwu, “Evaluation of air oven moisture determination procedures for pearl millet (Pennisetumglaucum L.).” Int. J. FoodProp.,vol. 19. no. 2. pp. 454-466. 2016.
  • P. R. Armstrong, S. G. McNeil, N. Manu, A. Bosomtwe, J. K. Danso, E. Osekreand G. Opit, “Development and evaluation of a low-cost probe-type instrument to measure the equilibrium moisture content of grain,” Appl. Eng. Agric.,vol. 33. no. 5. pp. 619-627. 2017.
  • M. V. Zambrano, B. Dutta, D. G. Mercer, H. L. MacLeanand M. F. Touchie, “Assessment of moisture content measurement methods of dried food products in small-scale operations in developing countries: A review,” Trends Food Sci. Technol, vol. 88. no. pp. 484-496. 2019.
  • U. Ahmed, M. Kumar, Salamdin, B.V.C. Mahajanand M.S. Alam. “Grain moisture measuring techniques - a review,” Agric. Eng. Today.,vol. 39. No. 2. pp. 13-18. 2015
  • S.O. Nelson, “RF sensing of grain and seed moisture content,” IEEE Sens. Journal, vol. 1. no. 2. pp. 119-126. 2001.
  • C. R. Hurburgh, T. E. Hazenand C. J. Bern, “Corn moisture measurement accuracy,” Trans. ASAE.,vol. 28. no. 3. pp. 634-640. 1985.
  • C. R. Hurburgh, L.N. Paynter, S. G. Schmittand C. J. Bern,“Performance of farm-type moisture meters,”Trans. ASAE,vol. 29. no. 4. pp. 1118-1123. 1986.
  • A. Oluwarantiand S. A. Ajayi, “Determination of moisture content of maize seed:comparison of two moisture meters with the oven method,” IfeJournal ofAgric.,vol. 23. no. 1. pp. 32-39. 2008.
  • M. A. Hossain, M. A. Awal, M. R. Ali and M. M. Alam, “Use of moisture meter on the post-harvest loss reduction of rice,“ Progressive Agric,vol. 27. no. 4. pp. 511-516. 2016.
  • R. E. Putri, W. E. Pratama, Ifmalinda,“Application of capacitive sensor for measuring grain moisture content based on internet of things,” Jurnal KeteknikanPertanian,vol. 11. no. 1. pp. 29-40. 2023.
  • ASAE. “ASAE Standards S352.2. Moisture measurement – unground grain and seeds,” ASAE Standards, St. Joseph, MI: ASAE. 2002.
  • M. Ayık, Ürün İşleme Tekniği ve Makinaları. Ankara: Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 1985.
  • S. V. Irtwangeand J. C. Igbeka, “Some physical properties of two African yam bean (Sphenostylis stenocarpa) accessions and their interrelations with moisture content,” Appl. Eng. Agric.,vol. 18. no. 5. pp. 567-576. 2002.

Investigation of the Accuracy and the Precision of Grain Moisture Meters during Moisture Measurement of Corn

Yıl 2024, Cilt: 13 Sayı: 1, 45 - 54, 10.06.2024
https://doi.org/10.55007/dufed.1395211

Öz

Nowadays, many different types of portable moisture meters are widely used in the market to determine the moisture content of grains. Determining the accuracy and sensitivity of these devices and investigating the factors affecting these variables will significantly contribute to the calibration and performance of the devices. In this study, the accuracy and precision of some grain moisture meters, which are widely used in the Turkish market were investigated in different moisture measurement ranges of corn grains. For this purpose, three different commercial grain moisture meter (KETT PM-450, Wile-55 Press, Pfeuffer HE Lite Crushed) were tested to measure the moisture content of corn in different moisture content ranges (11-12%, 16-17%, 19-22%, 23-25%, 27-29% and 30-31% w.b.).The accuracy and precision of the data obtained from these grain moisture meters were tested using the reference oven method. The results obtained in the study showed that the accuracy and precision of the grain moisture meters were different at different moisture content levels of corn kernels. In the 11-31% moisture content range of corn kernels, the lowest difference between the measurement values of the PM 450 moisture meter and the reference oven, in other words, the corn moisture content range in which the moisture meter measurements are most accurate, was determined as 21-23% (w.b.), while the most accurate measurement was obtained as 14-15% (w.b.) and 11-12% (w.b.) in the Wile 55 and the Pfeuffer HE Lite moisture meter, respectively.

Proje Numarası

Proje Numarası: FBE.23.003

Kaynakça

  • S. Şahin. “Türkiye’de mısır ekim alanlarının dağılışı ve mısır üretimi,” G.Ü. Gazi Eğitim Fak. Dergisi, c. 21, sayı.1,ss. 73-90, 2001.
  • M. Babaoğlu. Mısır Tarımı. (2005). Erişim Tarihi: 10.10.2023. [Online]. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/ttae/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=89.
  • S. B. Jones. W. Shengand D. Or. “Dielectric measurement of agricultural grain moisture—theory and applications,” Sensors,vol. 22, no. 2, 2022. Art no. 2083.
  • P. Tomaraei. “Tahılda nem ölçümü için Rf nem algılayıcısının geliştirilmesi,” Y. L. Tezi,Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara Üniversitesi, Ankara, 2010.
  • S. Hanli. “Analog anahtarlama tabanlı kapasitif buğday nem sensörü,” Y. L. Tezi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya, 2020.
  • S. Gao, B. Ming, L. Li, R. Xie, K. Wangand S. Li, “Maize grain moisture content correction: From nonstandard to standard system,” BiosystemsEng.,vol. 204. no. 1. pp. 212 -222. 2021.
  • F. O. Obi, S. L. Ezeohaand C. O. Egwu, “Evaluation of air oven moisture determination procedures for pearl millet (Pennisetumglaucum L.).” Int. J. FoodProp.,vol. 19. no. 2. pp. 454-466. 2016.
  • P. R. Armstrong, S. G. McNeil, N. Manu, A. Bosomtwe, J. K. Danso, E. Osekreand G. Opit, “Development and evaluation of a low-cost probe-type instrument to measure the equilibrium moisture content of grain,” Appl. Eng. Agric.,vol. 33. no. 5. pp. 619-627. 2017.
  • M. V. Zambrano, B. Dutta, D. G. Mercer, H. L. MacLeanand M. F. Touchie, “Assessment of moisture content measurement methods of dried food products in small-scale operations in developing countries: A review,” Trends Food Sci. Technol, vol. 88. no. pp. 484-496. 2019.
  • U. Ahmed, M. Kumar, Salamdin, B.V.C. Mahajanand M.S. Alam. “Grain moisture measuring techniques - a review,” Agric. Eng. Today.,vol. 39. No. 2. pp. 13-18. 2015
  • S.O. Nelson, “RF sensing of grain and seed moisture content,” IEEE Sens. Journal, vol. 1. no. 2. pp. 119-126. 2001.
  • C. R. Hurburgh, T. E. Hazenand C. J. Bern, “Corn moisture measurement accuracy,” Trans. ASAE.,vol. 28. no. 3. pp. 634-640. 1985.
  • C. R. Hurburgh, L.N. Paynter, S. G. Schmittand C. J. Bern,“Performance of farm-type moisture meters,”Trans. ASAE,vol. 29. no. 4. pp. 1118-1123. 1986.
  • A. Oluwarantiand S. A. Ajayi, “Determination of moisture content of maize seed:comparison of two moisture meters with the oven method,” IfeJournal ofAgric.,vol. 23. no. 1. pp. 32-39. 2008.
  • M. A. Hossain, M. A. Awal, M. R. Ali and M. M. Alam, “Use of moisture meter on the post-harvest loss reduction of rice,“ Progressive Agric,vol. 27. no. 4. pp. 511-516. 2016.
  • R. E. Putri, W. E. Pratama, Ifmalinda,“Application of capacitive sensor for measuring grain moisture content based on internet of things,” Jurnal KeteknikanPertanian,vol. 11. no. 1. pp. 29-40. 2023.
  • ASAE. “ASAE Standards S352.2. Moisture measurement – unground grain and seeds,” ASAE Standards, St. Joseph, MI: ASAE. 2002.
  • M. Ayık, Ürün İşleme Tekniği ve Makinaları. Ankara: Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 1985.
  • S. V. Irtwangeand J. C. Igbeka, “Some physical properties of two African yam bean (Sphenostylis stenocarpa) accessions and their interrelations with moisture content,” Appl. Eng. Agric.,vol. 18. no. 5. pp. 567-576. 2002.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hasat Sonrası Teknolojiler (Nakliye ve Depolama dahil)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Yeliz Acun 0009-0004-6203-684X

Songül Gürsoy 0000-0002-6145-0684

Proje Numarası Proje Numarası: FBE.23.003
Erken Görünüm Tarihi 1 Nisan 2024
Yayımlanma Tarihi 10 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 24 Kasım 2023
Kabul Tarihi 12 Şubat 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

IEEE Y. Acun ve S. Gürsoy, “Tahıl Nem Ölçüm Cihazlarının Tane Mısırın Farklı Nem Ölçüm Aralıklarındaki Doğruluk ve Hassasiyetlerinin Araştırılması”, DÜFED, c. 13, sy. 1, ss. 45–54, 2024, doi: 10.55007/dufed.1395211.


DUFED is indexed/abstracted/enlisted in

Google Scholar | CABI - CAB Abstracts and Global Health | CAS Chemical Abstracts Service | ROAD Directory of Open Access Scholarly Resources | Index Copernicus | CiteFactor Academic Scientific Journals | BASE Bielefeld Academic Search Engine | Open AIRE | IJIFACTOR | ASOS Index | Paperity Open Science Aggregated | I2OR International Institute of Organized Research | SJIF Scientific Journal Impact Factor | Advanced Science Index | DRJI Directory of Research Journals Indexing | SOBİAD | AcarIndex | SIS Scientific Indexing Services | Crossref | Harman Türkiye Akademik Arşivi | AccessOn | Dimensions | Wizdom | OUCI The Open Ukrainian Citation Index | WorldCat | Scilit | ASCI Asian Science Citation Index

  cc.logo.large.png       Creative Commons License

28576
DUFED is a diamond open-access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access. In addition, authors are not charged article processing fees or publication fees - no fees whatsoever. Importantly, authors retain the copyright of their work and allow it to be shared and reused, provided that it is correctly cited.

1024px-DOI_logo.svg.png https://doi.org/10.55007/dufed.xxxxxxx