Araştırma Makalesi

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ MARDİN İLİ UYGULAMASI

Cilt: 10 Sayı: 19 25 Mayıs 2020
PDF İndir

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ MARDİN İLİ UYGULAMASI

Öz

Bu çalışma ile Mardin il merkezi ve tüm ilçelerinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarının sorunları ve çözümüne yönelik beklentileri araştırılmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Mardin ilinde ikamet eden muhasebe meslek mensuplarına Google Forms anket yöntemi kullanılarak Whatsapp uygulaması ile katılımcılara ulaşılıp anket uygulanmıştır. Anketin birinci bölümünde katılımcı muhasebe meslek mensuplarının demografik özelliklerini belirlemeye yönelik ifadeler bulunmaktadır. Anketin ikinci bölümünde ise; meslek mensuplarının mesleğe bakışı, meslek mensuplarının sorunları ve beklentilerinden oluşan likert tipi bir ölçek kullanılmıştır. Araştırma kapsamında Mardin merkez ve ilçelerinde ikamet eden 138 muhasebe meslek mensubuna ulaşılmıştır. Meslek mensuplarına uygulanan anket ile 33 adet 5’li likert tipi soru yöneltilmiştir. Anket yöntemi sonucunda elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, muhasebe meslek mensuplarının başlıca beklentileri; muhasebe belgeleri zamanında ve eksiksiz olarak getirilmelidir, kayıt dışı ekonomi önlenmeli ve azaltılmalıdır ve meslek odası kamu kurumları ile meslek mensuplarının arasındaki sorunlarının çözümüne yardımcı olmalıdır maddeleridir. Muhasebe mensuplarının başlıca sorunları ise; defter tutma dışındaki işlemler meslek mensuplarını fazlasıyla meşgul etmektedir, mükelleflerden muhasebe ücretleri zamanında veya hiç tahsil edilemiyor ve bazı meslek mensuplarının ücret tarifesinin altında defter tutması haksız rekabete sebep olmaktadır maddeleri olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akgün, B. (2018), Türkiye’de Muhasebe Meslek Mensuplarının Sorunları ve Çözüm Önerileri, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Adıyaman: Adıyaman Üniversitesi.
  2. Ayboğa, H. (2003), “Globalleşme Sürecinde Ülkemizde Muhasebe Mesleği ve Meslek Mensuplarının Eğitimi”, Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 18 (1), s.327-359.
  3. Aydemir, O. (2015), “Muhasebe Meslek Mensuplarının Karşılaştıkları Sorunlar ve Beklentiler”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, (67), s.71-84.
  4. Aygün, M. ve A. Akçay (2014), “Muhasebe Meslek Mensuplarının Sorunları ve Çözüm Yolları: Van İli Uygulaması”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (27), s.90-107.
  5. Bilen, A. ve Aydemir, İ. (2016), Neden ve Niçinleri İle Temel Muhasebe (Teori ve Uygulamalar), Ankara: Detay Yayıncılık.
  6. Biyan, Ö. (2012), “Muhasebe Meslek Mensuplarına Yönelik Bir Çalışma: Meslek Mensuplarının Demografik Durumları, Mesleki Sorunları ve Değerlendirilmesi”, Sosyo Ekonomi, (2012-1), s.105-134.
  7. Deran, A., Erduru, İ. ve Keleş, D. (2016), “Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesleki Sorunları ve Meslek Odalarından Beklentilerinin Demografik Özellikler ve Faaliyet Gösterilen Ekonomik Çevre Açısından Değerlendirilmesi: Ordu Örneği”, Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 16 (32), s.84-109.
  8. Dızman, Ş. ve S. Güney (2015), “Muhasebe Meslek Mensuplarının Sorunları Kamu’da Karşılaşılan Olumsuzluklar ve Beklentiler (Erzincan İli Uygulaması)”, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, (16), s.97-110.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ekonomi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Mayıs 2020

Gönderilme Tarihi

9 Ocak 2020

Kabul Tarihi

5 Mart 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 10 Sayı: 19

Kaynak Göster

APA
Aydemir, İ., & Arslan, R. (2020). MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ MARDİN İLİ UYGULAMASI. Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(19), 104-133. https://izlik.org/JA39MD97EG
AMA
1.Aydemir İ, Arslan R. MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ MARDİN İLİ UYGULAMASI. Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2020;10(19):104-133. https://izlik.org/JA39MD97EG
Chicago
Aydemir, İsmail, ve Rojhat Arslan. 2020. “MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ MARDİN İLİ UYGULAMASI”. Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10 (19): 104-33. https://izlik.org/JA39MD97EG.
EndNote
Aydemir İ, Arslan R (01 Mayıs 2020) MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ MARDİN İLİ UYGULAMASI. Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10 19 104–133.
IEEE
[1]İ. Aydemir ve R. Arslan, “MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ MARDİN İLİ UYGULAMASI”, Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 10, sy 19, ss. 104–133, May. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39MD97EG
ISNAD
Aydemir, İsmail - Arslan, Rojhat. “MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ MARDİN İLİ UYGULAMASI”. Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10/19 (01 Mayıs 2020): 104-133. https://izlik.org/JA39MD97EG.
JAMA
1.Aydemir İ, Arslan R. MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ MARDİN İLİ UYGULAMASI. Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2020;10:104–133.
MLA
Aydemir, İsmail, ve Rojhat Arslan. “MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ MARDİN İLİ UYGULAMASI”. Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 10, sy 19, Mayıs 2020, ss. 104-33, https://izlik.org/JA39MD97EG.
Vancouver
1.İsmail Aydemir, Rojhat Arslan. MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ MARDİN İLİ UYGULAMASI. Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Mayıs 2020;10(19):104-33. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39MD97EG

                                                                                                                                32482     32483


Bu dergide yayınlanan tüm çalışmalar, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) License kapsamında lisanslanmıştır.