Araştırma Makalesi

Birleşik ve Standart Dinamik Stretching Hareketlerinin Genç Sporcuların Atletik Performanslarına Akut Etkisi

Cilt: 5 Sayı: 2 31 Ekim 2025
PDF İndir

Birleşik ve Standart Dinamik Stretching Hareketlerinin Genç Sporcuların Atletik Performanslarına Akut Etkisi

Öz

Bu araştırma farklı dinamik stretching hareket modellerinin genç erkek basketbolculardaki akut motorik performansa olan etkisini karşılaştırmak için yapılmıştır. 11-16 yaş aralığında 27 genç erkek lisanslı basketbolcuya altışar adet dinamik stretching hareketinden oluşan birleşik dinamik stretching (BDS) ve standart dinamik stretching (SDS) hareket modelleri uygulanmıştır. Hareket modelleri için belirlenen her bir hareket akıcı tempoda stretching süresi 3 saniye olacak şekilde 16 tekrar tek set üzerinden uygulanmıştır. Hareketler arasında 10 sn aktif dinlenme süresi verilmiştir. 3 gün ara ile ayrı günlerde uygulanan hareket modellerinden hemen sonra counter movement jump (CMJ), Squat jump (SJ), 30m sürat testi (30m SP) ve 505 çeviklik testi (505 PA) 30s ara ile ikişer kez uygulanmıştır. Tüm testler My jump Lab uygulaması ile 240 Hz örneklem hızında ölçülmüş ve en iyi performans değerleri SPSS 22 yazılımına aktarılarak p<0,05 anlamlılık düzeyinde analiz yapılmıştır. SDS ve BDS arası farklar normal dağılım gösteren parametreler için eşleştirilmiş örneklerde t-test, normal dağılım göstermeyenlerde ise Wilcoxon test istatistiksel modelleri kullanılmıştır. CMJ, SJ, 30m SP ve 505 PA testlerinde yöntemler arası istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Diğer yandan, BDS ve SDS hareketleri arasındaki ilişki katsayıları CMJ, SJ, 30m SP ve 505 PA testlerinde (sırasıyla, r= 0.849, 0.817, 0.958 ve 0.951) istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak, tek kas grubunu hedef alan SDS veya birden çok kas grubunu hedef alan hareketlerden oluşan BDS hareket modellerinin güç, sürat ve çeviklik performanslarında benzer akut etkiye neden olmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Haliç üniversitesi

Etik Beyan

Çalışma yapılmadan önce gerekli izin, Haliç Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurul Başkanlığından gerekli etik kurul onayı 27. 12. 2024 tarihinde 238 sayı numarası ile alınmıştır.

Teşekkür

Yapılan araştırmayı Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi değerlendireceği için teşekkürü borç bilirim.

Kaynakça

  1. 1. Açıkada, C. (2018). Antrenman bilimi. Ankara: Spor Yayınevi ve Kitabevi.
  2. 2. Akyüz, M., Özmaden, M., Doğru, Y., Karademir, E., Aydın, Y., & Hayta, Ü. (2017). Effect of static and dynamic stretching exercises on some physical parameters in young basketball players. Journal of Human Sciences, 14(2), 1492-1500.
  3. 3. Ali, C. M., Tuna, F., Hasan, K. A., Kabayel, D. D., & Tuna, H. (2020). Effect of static and dynamic stretching on knee muscle strength in trained players. Bağcılar Tıp Bülteni, 5(3), 107.
  4. 4. Amiri-Khorasani, M., Sahebozamani, M., Tabrizi, K. G., & Yusof, A. B. (2010). Acute effect of different stretching methods on Illinois agility test in soccer players. Journal of Strength and Conditioning Research, 24(10), 2698–2704. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e3181bf049c
  5. 5. Andrejić, O. (2012). An investigation into the effects of different warm-up protocols on flexibility and jumping performance in youth. Facta Universitatis: Series Physical Education & Sport, 10(2), 107-114.
  6. 6. Aslan, C. S., Büyükdere, C., Köklü, Y., Özkan, A., & Şahin Özdemir, N. F. (2011). Elit altı sporcularda vücut kompozisyonu, anaerobik performans ve sırt kuvveti arasındaki ilişkinin belirlenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 8(1), 1612-1628.
  7. 7. Balsalobre-Fernández, C., Agopyan, H., & Morin, J. B. (2017). The validity and reliability of an iPhone app for measuring running mechanics. Journal of Applied Biomechanics, 33(3), 222–226. https://doi.org/10.1123/jab.2016-0104
  8. 8. Balsalobre-Fernández, C., Santos-Concejero, J., & Grivas, G. V. (2016). Effects of strength training on running economy in highly trained runners: A systematic review with meta-analysis of controlled trials. Journal of Strength and Conditioning Research, 30(8), 2361–2368. https://doi.org/10.1519/JSC.0000000000001316

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Antrenman

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Ekim 2025

Gönderilme Tarihi

8 Nisan 2025

Kabul Tarihi

8 Mayıs 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yamanoğlu, K. A., & Aşçı, A. (2025). Birleşik ve Standart Dinamik Stretching Hareketlerinin Genç Sporcuların Atletik Performanslarına Akut Etkisi. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 5(2), 11-28. https://izlik.org/JA44DR65WG
AMA
1.Yamanoğlu KA, Aşçı A. Birleşik ve Standart Dinamik Stretching Hareketlerinin Genç Sporcuların Atletik Performanslarına Akut Etkisi. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi. 2025;5(2):11-28. https://izlik.org/JA44DR65WG
Chicago
Yamanoğlu, Kaan Alpaslan, ve Alper Aşçı. 2025. “Birleşik ve Standart Dinamik Stretching Hareketlerinin Genç Sporcuların Atletik Performanslarına Akut Etkisi”. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi 5 (2): 11-28. https://izlik.org/JA44DR65WG.
EndNote
Yamanoğlu KA, Aşçı A (01 Ekim 2025) Birleşik ve Standart Dinamik Stretching Hareketlerinin Genç Sporcuların Atletik Performanslarına Akut Etkisi. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi 5 2 11–28.
IEEE
[1]K. A. Yamanoğlu ve A. Aşçı, “Birleşik ve Standart Dinamik Stretching Hareketlerinin Genç Sporcuların Atletik Performanslarına Akut Etkisi”, Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, c. 5, sy 2, ss. 11–28, Eki. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44DR65WG
ISNAD
Yamanoğlu, Kaan Alpaslan - Aşçı, Alper. “Birleşik ve Standart Dinamik Stretching Hareketlerinin Genç Sporcuların Atletik Performanslarına Akut Etkisi”. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi 5/2 (01 Ekim 2025): 11-28. https://izlik.org/JA44DR65WG.
JAMA
1.Yamanoğlu KA, Aşçı A. Birleşik ve Standart Dinamik Stretching Hareketlerinin Genç Sporcuların Atletik Performanslarına Akut Etkisi. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi. 2025;5:11–28.
MLA
Yamanoğlu, Kaan Alpaslan, ve Alper Aşçı. “Birleşik ve Standart Dinamik Stretching Hareketlerinin Genç Sporcuların Atletik Performanslarına Akut Etkisi”. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, c. 5, sy 2, Ekim 2025, ss. 11-28, https://izlik.org/JA44DR65WG.
Vancouver
1.Kaan Alpaslan Yamanoğlu, Alper Aşçı. Birleşik ve Standart Dinamik Stretching Hareketlerinin Genç Sporcuların Atletik Performanslarına Akut Etkisi. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Ekim 2025;5(2):11-28. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44DR65WG