Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Okul Sporlarına Bakış Açılarının Kurumsal Farklılık Bakımından İncelenmesi
Yıl 2024,
Cilt: 4 Sayı: 2, 111 - 120, 11.11.2024
Ramazan Koç
,
Mehmet Mustafa Yorulmazlar
Öz
Araştırmada devlet okulları ve özel okullarda görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin okul sporlarına bakış açıları; araştırmaya katılan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin; kurumsal farklılıklarına göre (devlet-özel) farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Bununla birlikte cinsiyet ve idari görev bağımsız değişkenlerine göre okul sporlarına yönelik bakış açıları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma, İstanbul ilinde bulunan lise düzeyinde, özel ve devlet okullarında görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerini kapsamaktadır. Örneklem seçim yöntemi olarak, seçkisiz örnekleme yöntemlerinden, basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Örneklem büyüklüğü 1.732 beden eğitimi ve spor öğretmenidir. Veri toplama aracı olarak, Gül (2020) tarafından geliştirilen 18 maddeden oluşan “Okul Sporları Değerlendirme Ölçeği” kullanılmıştır. Veriler, SPSS 27 for Windows paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Verilen normal dağılması nedeniyle değişkenler arasındaki ikili karşılaştırmalar parametrik test olan bağımsız T-Testi analizi kullanılarak yapılmıştır. Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin okul sporlarına bakış açılarının; görev yapılan kurum, cinsiyet ve idari görev değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir (p>0,05).
Etik Beyan
Etik Beyanı: Bu çalışmanın gerçekleştirilmesi ve yazılmasında bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve kullanılan tüm kaynaklara usulüne uygun şekilde atıfta bulunulduğu beyan edilmiştir.
Kaynakça
- 1. Aydemir, İ. E. (2014). Spor Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü okul sporları faaliyetlerinin değerlendirilmesi: Bolu Örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Bolu.
- 2. Can, A. (2013). SPSS ile Nicel Veri Analizi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
- 3. Çevik, S. (2005). Özel okul ve kamu okullarının spora ayırdıkları finansman ve sportif başarılarının karşılaştırılması: İstanbul İli ortaöğretim okulları örneği. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
- 4. Çolakoğlu, T. (2004). Sporun topluma yaygınlaştırılması açısından okul sporları (beden eğitimi öğretmenlerinin görüşleri üzerine bir araştırma). Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı, Ankara.
- 5. Dağlı, H. (2001). İlköğretim ve Liselerde Görev Yapan Beden Eğitimi Öğretmenleri ve İl Merkezinde Lise Öğrenimi Gören Öğrenciler Açısından Ders Dışı Egzersiz Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.
- 6. Erdemli, A. (1996). İnsan, Spor ve Olimpizm - Spor Felsefesi Yazıları. İstanbul, Sarmal Yayınevi.
- 7. Gül O. , Soygüden A. , Karagöz Y. (2020). Okul Sporları Değerlendirme Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17(46): 306-321.
- 8. Harrison, P. A., ve Narayan, G. (2003). Differences in behavior, psychological factors, and environmental factors associated with participation in school sports and other activities in adolescence. Journal of School Health, 73, 113-120.
- 9. Işıkgöz, E. (2015). Ortaokul Beden Eğitimi ve Spor Dersi Öğretim Programının Temel İkelerine İlişkin Beden Eğitimi. Sakarya Üniversitesi Eğitim Dergisi, 5(3),27 41.
- 10. İnal, A. (2003). Beden Eğitimi ve Spor Bilimi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
- 11. Karasar, N. (2011). Bilimsel Araştırma Yöntemi (11. Baskı). Ankara: Nobel Yayınevi.
- 12. Millî Eğitim Bakanlığı - MEB (2018). Beden Eğitimi ve Spor Dersi (9,10,11 ve 12. Sınıflar) Öğretim Programı.
- 13. NCES. (1996). National Center for Educational Statistics (Eğitim İstatistikleri Ulusal Merkezi). Washington, ABD.
- 14. Pehlivan, Z. (2004). Fair-Play Kavramının Geliştirilmesinde Okul Sporunun Yeri ve Önemi. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2(2), 49-53.
- 15. Türkoğlu H., H. (2007). Özel Okullarda Çalışan Yabancı Dil Öğretmenlerini Motive Eden Faktörlerin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Yönetimi ve Denetimi Anabilim Dalı, İstanbul.