Derleme

ERMENİLERİN SİVAS VİLAYETİNDEKİ DURUMU VE TÜRK NÜFUS HAKKINDA BİR DEĞERLENDİRME

Cilt: 6 Sayı: Prof. Dr. Durmuş Ali Aslan Özel Sayısı 20 Şubat 2023
PDF İndir
TR

ERMENİLERİN SİVAS VİLAYETİNDEKİ DURUMU VE TÜRK NÜFUS HAKKINDA BİR DEĞERLENDİRME

Öz

Mesrob K. Krikorian tarafından 1860-1908 yılları arasında Osmanlı Devleti’ne hizmet eden Ermeniler hakkında bir doktora tezi yapılmıştır. Bu tezde özellikle Türkiye’nin doğu vilayetleri ve bunlardan biri olan Sivas’ta yaşayan Ermeniler hakkında detaylı bilgiler verilmektedir. Demografik bilgiler üzerinde ısrarlı bir şekilde durulmakta ve Sivas’taki Ermenilerin Müslüman ve diğer milletlerden daha fazla olduğu ispat edilmeye çalışılmaktadır. Eserin devamında Ermenilerin günlük hayata, ticarete, sanayiye ve devlet kurumlarına yapmış oldukları katkılar ve sahip oldukları unvanlar üzerinde durulmakta ve bu unvanların Türkler tarafından genel olarak en düşük mertebelerde verildiği, kasıtlı bir şekilde ifade edilmektedir. Müellif bunu yaparken her vilayete ayırmış olduğu ana kısımlar ile son kertede ifade ettiği genel durumdaki bilileri ayrıştırmakta ve bu son kısımlarda okuyucuyu Türklerin aleyhine yönlendirici bir tavır sergilemektedir. Bu makalede Mesrob K. Krikorian’ın eserinde izah edilmeye çalışılan gerçek dışı senaryoya karşı Türk tezlerini ortaya koyan delillere yer verilmekte ve eserin Türkler aleyhindeki asılsız suçlamaları çürütülmeye çalışılmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

yok

Proje Numarası

yok

Teşekkür

yok

Kaynakça

  1. Alboyadjian, Arshak (1305-6). History of the Armenians in Tokat, 1305-6, pp. 1298,
  2. Nathanian, B. ‘Teghekagruthiwn endhanur vidjakin Sebastioy’ (‘Report on the General Diocese of Sivas’), İstanbul 1877.
  3. Bryce, James (1916). The Treatment of Armenians in the Ottoman Empire, 1916.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

20 Şubat 2023

Gönderilme Tarihi

16 Ocak 2023

Kabul Tarihi

22 Ocak 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: Prof. Dr. Durmuş Ali Aslan Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA
Keskin, M. (2023). ERMENİLERİN SİVAS VİLAYETİNDEKİ DURUMU VE TÜRK NÜFUS HAKKINDA BİR DEĞERLENDİRME. Dünya Multidisipliner Araştırmalar Dergisi, 6(Prof. Dr. Durmuş Ali Aslan Özel Sayısı), 1-13. https://izlik.org/JA44BP52ZC


ÖRNEK MAKALE ŞABLONU DÜMAD DÜNYA MULTİDİSİPLİNER ARAŞTIRMALAR DERGİSİ

Yukarıdaki örnek makaleyi bilgisayarınıza indirip, şablonunu kendi makalenize uyarlayabilirsiniz.

Telif Hakkı Devri Formu imzalanıp, (taratılıp veya resim jpg. vs olabilir) makale başvuru esnasında Dergi sistemine yüklenmelidir.