Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

OTEL YÖNETİCİLERİNİN EKOTURİZM KAPSAMINDA ENGELLİ TURİZMİ KRİTERLERİ DEĞERLENDİRMESİ: ORDU İLİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2023, , 171 - 186, 31.12.2023
https://doi.org/10.58853/dumad.1383678

Öz

Turizm sektörü, gelişen teknoloji ile iletişim imkanları sayesinde insanların her geçen gün ilgisi ile karşılaşmaktadır. Bu gelişmeler nedeni ile otel işletmeleri ve diğer turizm işletmelerinin sadece fiziksel olarak sağlıklı insanlara değil, engelli bireylere de özel turizm hizmetleri verdiği görülmektedir. Son yıllarda küresel ısınma ve kalabalık şehir hayatından kaçışlar ile ön plana çıkan ekoturizm, turizm sektörünün dinamik bir unsuru olarak görülmektedir. Bu durumun neticesi olarak ekoturizm destinasyonlarında ve turistik işletmelerde ekoturizm anlayışı önem kazanmaktadır. Bu çalışma, otel yöneticilerinin ekoturizm kapsamında engelli turistler için hangi kriterlerin önemli olduğunun saptanmasına yönelik olarak yapılmıştır. Otel yöneticilerinin ekoturizm kapsamında engelli turizmine bakış açıları, çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Çalışma alanı olarak Ordu ili dört ve beş yıldızlı otel yöneticileri seçilmiş, yüz yüze görüşmeler ile sonuçlar elde edilmiştir. Çalışmada, çok kriterli karar verme yöntemlerinden bir olan “Analitik Hiyerarşi Prosesi (Ahp)” yöntemi uygulanmıştır. Uygulanan yöntem sonucunda, ulaşım imkanları kriterleri engelli turizminde en önemli kriter olarak tespit edilmiştir. Bu kriter ile birlikte sırasıyla, erişebilirlik, hizmet kalitesi, oda yapısı, evrensel tasarım, otopark, genel alan ve açık alan kriterleri önemli olarak belirtilmiştir. Otel yöneticilerinin engelli bireyler için özellikle turizm destinasyonlarına ulaşımı ön plana çıkardığı tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Aktaş, A. (2002). Turizm işletmeciliği ve yönetimi. Antalya: Azim Matbaa.
  • Akyurt, H. ve Yolasığmazoğlu, N. (2022a). Gıda mühendisliği ile turizm ilişkili lisansüstü tezlerinin bibliyometrik analizi. International Journal of Social and Humanities Sciences Research, 9(89), 2149–2158.
  • Akyurt, H. ve Yolasığmazoğlu, N. (2022b). Üniversitelerdeki gastronomi eğitiminde gıda mühendisliğinin önemi ve gastronomi mühendisliği. International Social Sciences Studies Journal, 8(102), 3222–3236.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sosyoloji (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hakan Akyurt 0000-0002-6522-684X

Eray Turpcu 0000-0003-2732-6222

Erken Görünüm Tarihi 31 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 31 Ekim 2023
Kabul Tarihi 18 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023

Kaynak Göster

APA Akyurt, H., & Turpcu, E. (2023). OTEL YÖNETİCİLERİNİN EKOTURİZM KAPSAMINDA ENGELLİ TURİZMİ KRİTERLERİ DEĞERLENDİRMESİ: ORDU İLİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Dünya Multidisipliner Araştırmalar Dergisi, 6(2), 171-186. https://doi.org/10.58853/dumad.1383678


ÖRNEK MAKALE ŞABLONU DÜMAD DÜNYA MULTİDİSİPLİNER ARAŞTIRMALAR DERGİSİ

Yukarıdaki örnek makaleyi bilgisayarınıza indirip, şablonunu kendi makalenize uyarlayabilirsiniz.

Telif Hakkı Devri Formu imzalanıp, (taratılıp veya resim jpg. vs olabilir) makale başvuru esnasında Dergi sistemine yüklenmelidir.