Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Pamuk ve Gümüş Elyafla Üretilen İpliklerin Bazı Kalite Parametrelerinin İncelenmesi

Yıl 2018, Cilt: 2018 Sayı: 2, 62 - 71, 11.12.2018

Öz

Gümüş lifleri tekstilde kullanıma oldukça uygundur. Bu lifler ştapel ve filament formlarda karşımıza çıkmaktadır. Pahalı bir metal olmasından dolayı genellikle diğer yaygın liflerle karışım yapılarak kullanılmaktadır. Çalışmada, X-Static® ticari ismiyle bilinen gümüş iyonlu elyaflarla pamuk lifleriden karışım yapılarak % 5, 10 ve 15 oranlarında gümüşlü elyaf içerecek şekilde üç farklı tipte iplik üretilmiştir. Sadece pamuk elyaf içeren referans ipliği de aynı üretim parametreleri ile eğrilmiştir. İpliklerde gümüşlü elyaf oranının, iplikte kopma mukavemeti, iplik düzgünsüzlüğü, iplik hataları ve iplik tüylülüğüne etkisi incelenmiştir. Genel olarak iplik bünyesinde X-Static® artışının iplik kalite parametrelerini olumsuz etkilediği gözlenmiştir.

Kaynakça

  • Duru Baykal, P. (2003). Pamuk/Poliester Karışımı OE-Rotor İplik Özelliklerinin Tahmin Edilmesi ve Karışımın Optimizasyonu, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği, Doktora Tezi, Adana.
  • Duru Baykal, P., Babaarslan O., Erol R. (2004). Pamuk / Poliester Karışımı Oe Rotor İpliklerinin Tüylülüğü Üzerine Bir Çalışma, Yöneylem Araştırması, Endüstri Mühendisliği XXIV. Ulusal Kongresi, Adana, Türkiye.
  • Demiryürek, O. ve Kılıç, A. (2016). Pamuk/Viskon Karışımlı Ring İpliklerin Düzgünsüzlük, Tüylülük ve Sürtünme Özelliklerinin İncelenmesi. Tekstil ve Mühendis, 23: 102, 93-99.
  • Karakor, A. (1987). Pamuk İpliklerinde Sık Rastlanan Hatalar ile İplik Düzgünsüzlüğü Arasındaki İlişkiler Üzerine Bir Araştırma. Tekstil ve Makine, 1: 3, 129-137.
  • Kılıç, M. (2010). Karışım İpliklerinde Düzgünsüzlük ve Tüylülük Analizleri. Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekstil Mühendisliği Bölümü, Doktora Tezi, İzmir.
  • Korkut, E. ve Karagüven, R. (1990). Pamuk Lif Mukavemeti ile O.E. Rotor İplik Mukavemeti Arasındaki İlişki. Tekstil ve Makine, 4: 24, 304-306.
  • Taşcı, Z. (2013). Gümüş Katkılı Gömleklik Dokuma Kumaş Tasarımı, Endüstriyel Şartlarda Üretilmesi ve İncelenmesi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekstil Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, Adana
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Çevresel Olarak Sürdürülebilir Mühendislik
Bölüm Konferans Bildirisi
Yazarlar

Zehra Kaynar Taşcı Bu kişi benim

Nihat Çelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 11 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 2018 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kaynar Taşcı, Z., & Çelik, N. (2018). Pamuk ve Gümüş Elyafla Üretilen İpliklerin Bazı Kalite Parametrelerinin İncelenmesi. Dünya Multidisipliner Araştırmalar Dergisi, 2018(2), 62-71.


ÖRNEK MAKALE ŞABLONU DÜMAD DÜNYA MULTİDİSİPLİNER ARAŞTIRMALAR DERGİSİ

Yukarıdaki örnek makaleyi bilgisayarınıza indirip, şablonunu kendi makalenize uyarlayabilirsiniz.

Telif Hakkı Devri Formu imzalanıp, (taratılıp veya resim jpg. vs olabilir) makale başvuru esnasında Dergi sistemine yüklenmelidir.