Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SU ÜRÜNLERİ TESİSLERİNİN EKOTURİZM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 1, 112 - 132, 30.06.2023
https://doi.org/10.58853/dumad.1244615

Öz

Dünya üzerinde gıda ürünlerinin insan nüfusunun artması ile birlikte önemli hale geldiği bilinmektedir. Bu kapsamda, su ürünleri alanında üretilen ürünler, besin değeri ve insanların gıda eksikliklerini tamamlaması açısından önem arz emektedir. Bununla birlikte, doğanın korunması, sürdürülebilir su ürünleri üretimi ile çevresel unsurların bir arada yürütülmesi gereken bir konudur. Turizm, insanların hem fiziksel hem de ruhsal açıdan rahatlamasını amaçlayan aktiviteler olup, doğanın sürdürülebilir bir şekilde korunması ile gelir sağlayan bir alandır. Çalışmanın temel amacı, ekoturizm destinasyonlarında kurulmuş olan su ürünleri tesislerinin hem çevreye hem de ekoturizme etkilerinin neler olduğunu ortaya koymaktır. Gıda üretimi kapsamında su ürünleri tesislerinin varlığı gibi ekoturizm destinasyonlarının da sürdürülebilir bir şekilde bir arada sağlanması gerekmektedir. Bu nedenle, çalışmada nitel araştırma yöntemleri kullanılmış, farklı ülkelerdeki ekoturizm ve su ürünleri tesisleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Ekoturizmden elde edilen gelirlerin yöre halkına ve ülke turizm gelirlerine katkısının sürekli hale getirilmesi, bu alanlardaki su ürünleri tesislerinin doğadaki olumlu ve olumsuz etkileri ortaya konması ile mümkün olacaktır. Bu kapsamda, su ürünleri tesislerinin atıkları, doğaya verdiği zararlar ve bu konuların çözüme kavuşturulmasına yönelik olarak öneriler sunulmuştur. Su ürünleri tesislerinin ekoturizm destinasyonlarında göller, nehirler ve baraj göllerinde yapıldığı tespit edilmiştir. Bu tesislerin çevreye, diğer canlı türlerine, su kaynaklarına ve insan sağlığına zarar vermeden kurulması gerekmektedir. Ekoturizm ile su ürünleri tesislerinin bir arada çevreye zarar vermeden yapılması her iki alanında gelir elde etmesine ve sürdürülebilir gelişimlerin sağlanmasına imkan tanıyacağı, benzer destinasyon özellikleri ortaya konmaktadır.

Kaynakça

  • Akyurt, H. (2019). Ekoturizm: Türkiye’deki Gelişimi ve Mevcut Durumu. Gece Akademi, Editör: Sait Erdal Dinçer, Sinan Sönmez, Mustafa Bostancı, Ertan Özçoban, Sosyal, Beşerî ve İdari Bilimler Alanında Araştırma ve Değerlendirmeler, Cilt-2, ss. 353 -367, Ankara: Gece Akademi.
  • Akyurt, H. & Ültay, E. (2022). Ekoturizm ve Ekoturizm Rehberliği Eğitimi Lisansüstü Tezlerinin Bibliyometrik Analizi, Dünya Multidisipliner Araştırmalar Dergisi, 5(2), 56–70.
  • Akyurt, H. & Ültay, E. (2021). Üniversite Düzeyinde Turizm Eğitiminin Mevcut Durumu ve Turizm Sektörü Beklentileri. Editör: Doç. Dr. Çatalcalı Ceylan Ayşe, Dr. Özbay Ferhat, Dr. Özomay Zafer, Dr. Öğretim üyesi Kurt Mustafa Batuhan, Sosyal ve Beşerî Bilimlerde Araştırma ve Değerlendirmeler, Cilt-2, ss. 159 -187, Ankara: Gece Kitaplığı.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Neslihan Yolasığmazoğlu 0000-0002-3827-6892

Erken Görünüm Tarihi 21 Haziran 2023
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yolasığmazoğlu, N. (2023). SU ÜRÜNLERİ TESİSLERİNİN EKOTURİZM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Dünya Multidisipliner Araştırmalar Dergisi, 6(1), 112-132. https://doi.org/10.58853/dumad.1244615


ÖRNEK MAKALE ŞABLONU DÜMAD DÜNYA MULTİDİSİPLİNER ARAŞTIRMALAR DERGİSİ

Yukarıdaki örnek makaleyi bilgisayarınıza indirip, şablonunu kendi makalenize uyarlayabilirsiniz.

Telif Hakkı Devri Formu imzalanıp, (taratılıp veya resim jpg. vs olabilir) makale başvuru esnasında Dergi sistemine yüklenmelidir.