Araştırma Makalesi

Transfer Öğrenme Mimarileri Kullanılarak Bilgisayarlı Tomografi Görüntülerinden Covid-19'un Yüksek Doğrulukla Sınıflandırılması

Cilt: 13 Sayı: 3 30 Eylül 2022
PDF İndir

Transfer Öğrenme Mimarileri Kullanılarak Bilgisayarlı Tomografi Görüntülerinden Covid-19'un Yüksek Doğrulukla Sınıflandırılması

Öz

Covid-19 virüsü 2019 yılından beri milyonlarca kişinin ölümüne neden olmuştur. Enfekte vaka oranını mümkün oldukça düşük tutmak amacıyla, virüsü tespit etmek ve hasta kişileri teşhis etmek için, çeşitli testler kullanılmıştır. Yapay zekâ, PCR testi gibi geleneksel yöntemlerden daha iyi performans göstererek, tıbbi görüntülerde virüsü tespit etmede kullanılan yöntemlerden biri olarak etkinliğini kanıtlamıştır. Bu çalışmada, halka açık iki farklı veri seti üzerinde derin öğrenme yaklaşımı ile Covid-19 sınıflandırması yapmak üzere VGG19, ResNet50, EfficientNetB0, DenseNet201 ve Xception transfer öğrenme mimarileri kullanılmıştır. Önerilen çalışmada daha yüksek doğruluklar elde etmek için modellerin hiper parametreleri üzerinde ince ayarlar yapılmıştır. Önerilen modellerin kullanılmasıyla en iyi sınıflandırma doğrulukları, birinci veri setinde VGG19 ile %98.04 ve ikinci veri setinde ResNet50 ile %99.62 olarak elde edilmiştir. Her iki veri setinin test kümelerinde VGG19 ve DenseNet201 modelleri güncel literatür yöntemleriyle kıyaslanabilir doğruluklara erişmiştir. İkinci veri setinin sınıflandırma sonuçları, bu makalede kullanılan modellerin ortalama %99.51 ile diğer literatür yöntemlerinden daha yüksek doğruluklara ulaştığını göstermiştir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Kocaeli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

2021-2751

Teşekkür

Bu çalışma Kocaeli Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Yazılım Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı’nda (STAR Lab.) gerçekleştirilmiştir.

Kaynakça

  1. F. Al-Areqi, M. Z. Konyar, “Effectiveness evaluation of different feature extraction methods for classification of covid-19 from computed tomography images: A high accuracy classification study”, Biomedical Signal Processing and Control, vol 76, 103662, 2022.
  2. A. Widders, A. Broom, and J. Broom, “SARS-CoV-2: The viral shedding vs infectivity dilemma” Infection, disease & health, vol. 25, no 3, pp. 210–215, 2020.
  3. A Ozyigit, “Understanding Covid-19 transmission: The effect of temperature and health behavior on transmission rates”, Infection, disease & health, vol. 25, no 4, pp. 233–238, 2020.
  4. M. A. Shereen et. al. “COVID-19 infection: Origin, transmission, and characteristics of human coronaviruses”, Journal of advanced research, vol. 24, pp. 91–98, 2020.
  5. J. Cui, F. Li and Z. L. Shi, “Origin and evolution of pathogenic coronaviruses”, Nature reviews. Microbiology, vol. 17, no. 3, pp. 181–192. 2019.
  6. S. J. Dancer, “Covid-19 exposes the gaps in infection prevention and control”, Infection, disease & health, vol. 25, no. 4, pp. 223–226, 2020.
  7. W. Wang, et al., “Detection of SARS-CoV-2 in Different Types of Clinical Specimens” JAMA, vol. 323, no. 18, pp. 1843–1844, 2020.
  8. S. JavadiMoghaddam and H. Gholamalinejad, “A novel deep learning based method for COVID-19 detection from CT image” Biomedical signal processing and control, vol. 70, 102987, 2021.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2022

Gönderilme Tarihi

13 Haziran 2022

Kabul Tarihi

13 Temmuz 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 13 Sayı: 3

Kaynak Göster

IEEE
[1]F. Alareqi ve M. Z. Konyar, “Transfer Öğrenme Mimarileri Kullanılarak Bilgisayarlı Tomografi Görüntülerinden Covid-19’un Yüksek Doğrulukla Sınıflandırılması”, DÜMF MD, c. 13, sy 3, ss. 457–466, Eyl. 2022, doi: 10.24012/dumf.1129870.

Cited By

DUJE tarafından yayınlanan tüm makaleler, Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu, orijinal eser ve kaynağın uygun şekilde belirtilmesi koşuluyla, herkesin eseri kopyalamasına, yeniden dağıtmasına, yeniden düzenlemesine, iletmesine ve uyarlamasına izin verir. 24456