TR
Dağıtım Sistemlerinin Yeniden Yapılandırılması Problemine PSO Algoritmasının Uygulanması
Öz
Bu çalışmada, dağıtım sistemlerinin kayıplar minimum olacak şekilde yeniden yapılandırılması amaçlanmıştır, çünkü dağıtım sistemindeki farklı karakterli yükler nedeniyle şebekedeki hatlar günün puant saatlerinde ağır yüklenir ama geri kalan saatlerde hafif yüklenir. Bu durum güç kayıplarının büyük ve gerilim profilinin düşük olamsına yol açar. Şebekenin bu değişken yük durumundan olumsuz etkilenmemesi için, gün içinde yüklerin optimal olarak dağıtılması istenir. Bu amaçla, ağır yüklenmiş hatlardan hafif yüklenmiş hatlara yük aktarılır ve şebeke yeniden yapılandırılmış olur. Bu şekilde, hem şebekedeki kayıplar azaltılmış ve hem de baraların gerilim seviyesi de yükseltilmiş olur. Şebekenin yeniden yapılandırılması, bütün yüklerin beslenmesi koşuluyla, şebekede bulunan anahtarların konumlarının (açık/kapalı) değiştirilmesiyle gerçekleştirilir. Bu makalede dağıtım sisteminin yeniden yapılandırılması için parçacık sürüsü optimizasyonu (PSO) algoritması kullanılmıştır, çünkü PSO algoritması güç sistemlerinde doğrusal olmayan amaç fonksiyonlarını çözmek için sıklıkla kullanılan bir algoritmadır. Algoritma için amaç fonksiyonu şebekedeki aktif güç kaybının minimum olmasını sağlayan anahtar kombinasyonu olarak belirlenmiş ve bilgisayar simülasyonları sonucunda, yeni şebeke yapısı için, şebekedeki kayıpların büyük oranda azaltıldığı ve şebekenin gerilim profilinin de iyileştirildiği görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- [1] R. C. Dugan, Electrical Power Systems Quality. New York, NY, USA: McGraw-Hill, 2012.
- [2] “Reducing technical loss in the distribution grid. 201”. Retrieved March 25, 2019. [Online] Available: https://www.gridcure.com/reducing-technical-loss-in-he-distribution-grid/
- [3] G. Turan, Electrical Power Transmission System Engineering: Analysis and Design, 2nd ed, CRC Pres, 2014.
- [4] A. Merlin, H. Back, “Search for a minimum-loss operating spanning tree reconfiguration in an urban power distribution”, Proceedings of the 5th Power System Conference, Cambridge, U.K., Sept., 1975, DOI: 77A0175768.
- [5] D. Shirmohammadi, H. W. Hong, “Reconfiguration of electric distribution networks for resistive line losses reduction”. IEEE Trans. on Power Delivery, vol. 4, no. 2, pp. 1492-1498, 1989, DOI: 10.1109/61.25637.
- [6] S. Civanlar, J. J. Grainger, H. Yin, S. S. H. Lee, “Distribution feeder reconfiguration for loss reduction”, IEEE Trans.on Power Delivery, vol. 3, no. 3, pp. 1217–1223, 1988, DOI: 10.1109/61.193906.
- [7] M. E. Baran, F. F. Wu, “Network reconfiguration in distribution systems for loss loss reduction and load balancing”, IEEE Trans.on Power Delivery, vol. 4, no. 2, pp. 1401–1407, 1989, DOI: 10.1109/61.25627
- [8] S. K. Goswami, S. K. Basu, “A new algorithm for the reconfiguration of distribution feeders for loss minimization”. IEEE Trans. on Power Delivery, vol. 7, no. 3, pp. 1484-1491, 1992, DOI: 10.1109/61.141868
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Erken Görünüm Tarihi
19 Haziran 2023
Yayımlanma Tarihi
20 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi
9 Ocak 2023
Kabul Tarihi
21 Nisan 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 14 Sayı: 2