Araştırma Makalesi

Dağıtım Sistemlerinin Yeniden Yapılandırılması Problemine PSO Algoritmasının Uygulanması

Cilt: 14 Sayı: 2 20 Haziran 2023
PDF İndir
TR

Dağıtım Sistemlerinin Yeniden Yapılandırılması Problemine PSO Algoritmasının Uygulanması

Öz

Bu çalışmada, dağıtım sistemlerinin kayıplar minimum olacak şekilde yeniden yapılandırılması amaçlanmıştır, çünkü dağıtım sistemindeki farklı karakterli yükler nedeniyle şebekedeki hatlar günün puant saatlerinde ağır yüklenir ama geri kalan saatlerde hafif yüklenir. Bu durum güç kayıplarının büyük ve gerilim profilinin düşük olamsına yol açar. Şebekenin bu değişken yük durumundan olumsuz etkilenmemesi için, gün içinde yüklerin optimal olarak dağıtılması istenir. Bu amaçla, ağır yüklenmiş hatlardan hafif yüklenmiş hatlara yük aktarılır ve şebeke yeniden yapılandırılmış olur. Bu şekilde, hem şebekedeki kayıplar azaltılmış ve hem de baraların gerilim seviyesi de yükseltilmiş olur. Şebekenin yeniden yapılandırılması, bütün yüklerin beslenmesi koşuluyla, şebekede bulunan anahtarların konumlarının (açık/kapalı) değiştirilmesiyle gerçekleştirilir. Bu makalede dağıtım sisteminin yeniden yapılandırılması için parçacık sürüsü optimizasyonu (PSO) algoritması kullanılmıştır, çünkü PSO algoritması güç sistemlerinde doğrusal olmayan amaç fonksiyonlarını çözmek için sıklıkla kullanılan bir algoritmadır. Algoritma için amaç fonksiyonu şebekedeki aktif güç kaybının minimum olmasını sağlayan anahtar kombinasyonu olarak belirlenmiş ve bilgisayar simülasyonları sonucunda, yeni şebeke yapısı için, şebekedeki kayıpların büyük oranda azaltıldığı ve şebekenin gerilim profilinin de iyileştirildiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] R. C. Dugan, Electrical Power Systems Quality. New York, NY, USA: McGraw-Hill, 2012.
  2. [2] “Reducing technical loss in the distribution grid. 201”. Retrieved March 25, 2019. [Online] Available: https://www.gridcure.com/reducing-technical-loss-in-he-distribution-grid/
  3. [3] G. Turan, Electrical Power Transmission System Engineering: Analysis and Design, 2nd ed, CRC Pres, 2014.
  4. [4] A. Merlin, H. Back, “Search for a minimum-loss operating spanning tree reconfiguration in an urban power distribution”, Proceedings of the 5th Power System Conference, Cambridge, U.K., Sept., 1975, DOI: 77A0175768.
  5. [5] D. Shirmohammadi, H. W. Hong, “Reconfiguration of electric distribution networks for resistive line losses reduction”. IEEE Trans. on Power Delivery, vol. 4, no. 2, pp. 1492-1498, 1989, DOI: 10.1109/61.25637.
  6. [6] S. Civanlar, J. J. Grainger, H. Yin, S. S. H. Lee, “Distribution feeder reconfiguration for loss reduction”, IEEE Trans.on Power Delivery, vol. 3, no. 3, pp. 1217–1223, 1988, DOI: 10.1109/61.193906.
  7. [7] M. E. Baran, F. F. Wu, “Network reconfiguration in distribution systems for loss loss reduction and load balancing”, IEEE Trans.on Power Delivery, vol. 4, no. 2, pp. 1401–1407, 1989, DOI: 10.1109/61.25627
  8. [8] S. K. Goswami, S. K. Basu, “A new algorithm for the reconfiguration of distribution feeders for loss minimization”. IEEE Trans. on Power Delivery, vol. 7, no. 3, pp. 1484-1491, 1992, DOI: 10.1109/61.141868

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

19 Haziran 2023

Yayımlanma Tarihi

20 Haziran 2023

Gönderilme Tarihi

9 Ocak 2023

Kabul Tarihi

21 Nisan 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

IEEE
[1]H. L. Zeynelgil, “Dağıtım Sistemlerinin Yeniden Yapılandırılması Problemine PSO Algoritmasının Uygulanması”, DÜMF MD, c. 14, sy 2, ss. 215–227, Haz. 2023, doi: 10.24012/dumf.1231678.
DUJE tarafından yayınlanan tüm makaleler, Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu, orijinal eser ve kaynağın uygun şekilde belirtilmesi koşuluyla, herkesin eseri kopyalamasına, yeniden dağıtmasına, yeniden düzenlemesine, iletmesine ve uyarlamasına izin verir. 24456