Kömür yakıtlı bir soba/kazanın performans ve emisyonlarının farklı baca çekiş ve yükleme şartlarında deneysel incelenmesi
Öz
Son yıllarda sanayi ve konutlarda kullanılan enerji kaynağının büyük çoğunluğunun ithal olması, araştırmacıları eldeki kaynakları daha verimli kullanmaya ve ülkemizde bulunan doğal kaynaklardan biri olan kömürün kullanımını arttırmaya yönlendirmiştir. Bu deneysel çalışmada kömür yakıtlı ev tipi bir soba/kazanın farklı baca çekiş ve yükleme durumlarında yakıt tüketimi, CO2, CO, NOx emisyonları, baca gazı çıkış sıcaklığı ve ısıl verim değerleri belirlenmiştir. Yapılan deneyler sonucunda en iyi kazan veriminin minimum yükleme olan 10 kg ve minimum baca çekişi olan 20 Pa durumunda elde edildiği tespit edilmiştir. Ayrıca CO ve NOx emisyonları da % 13 O2 durumuna göre referans alınarak hesaplandığında en düşük değerlerin en düşük yükleme ve en düşük baca çekiş durumlarında olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Carvalho, L., Wopienka, E., Pointner, C., Lundgren, J., Verma, VK., Haslinger W, et al., (2013). Performance of a pellet boiler fired with agricultural fuels, Applied Energy, 104, 286-296.
- González, JF., González-Garcı́a, CM., Ramiro, A., González, J., Sabio, E., Gañán, J., et al., (2004). Combustion optimisation of biomass residue pellets for domestic heating with a mural boiler, Biomass and Bioenergy, 27(2), 145-154.
- Li, Q., Jiang, J., Qi, J., Deng, J., Yang, D., Wu, J., et al., (2016). Improving the Energy Efficiency of Stoves To Reduce Pollutant Emissions from Household Solid Fuel Combustion in China, Environmental Science & Technology Letters, 3(10), 369-374.
- Mitchell, EJS., Lea-Langton, AR., Jones, JM., Williams, A., Layden, P., Johnson, R., (2016). The impact of fuel properties on the emissions from the combustion of biomass and other solid fuels in a fixed bed domestic stove, Fuel Processing Technology, 142, 115-123.
- Onat, K., Genceli, O. F., Arısoy, A., (2007). Buhar kazanlarının ısıl hesapları, Birsen Yayınevi, İstanbul.
- Patel, CT., Patel, BK., Patel, Vijay K., (2013). Efficiency with different gcv of coal and efficiency improvement opportunity in boiler, International Journal of Innovative Research in Science, Engineering and Technology, 2(5), 1518-1527.
- Ross, AB., Jones, JM., Chaiklangmuang, S., Pourkashanian, M., Williams, A., Kubica, K., et al., (2002). Measurement and prediction of the emission of pollutants from the combustion of coal and biomass in a fixed bed furnace, Fuel,81(5), 571-582.
- Sui, J., Xu, X., Zhang, B., Huang, C., Lv, J., (2013). A Mathematical Model of Biomass Briquette Fuel Combustion. Energy and Power Engineering, 5, 1-5.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
4 Nisan 2018
Gönderilme Tarihi
12 Haziran 2017
Kabul Tarihi
7 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 9 Sayı: 1