Araştırma Makalesi

Geosentetik türlerinin inşaat mühendisliğindeki uygulamaları ve sağladığı kolaylıklar

Cilt: 10 Sayı: 2 20 Haziran 2019
PDF İndir

Geosentetik türlerinin inşaat mühendisliğindeki uygulamaları ve sağladığı kolaylıklar

Öz

Geosentetik malzemelerin son yıllarda getirdiği hızlı ve ekonomik çözümler Dünya üzerindeki kullanımlarını giderek arttırmakta ve geoteknik mühendisliği uygulamalarında oldukça kullanılmaktadır. Geosentetikler yol inşaatlarında ve birçok inşaat alanında kullanılmaktadır. İnşaat mühendisliği uygulamalarında geosentetiklerin kullanımı hızlı bir şekilde gelişme göstermektedir. Geosentetiklerin, inşaat mühendisliği ve geoteknik mühendisliğine ekonomik ve çevresel yönden sağladıkları katkılardan dolayı kullanımları artış göstermektedir. Diğer yapı malzemelerine göre kolay taşınabilmeleri, hafif olmaları, kolay uygulanabilmesi, proje sürelerini kısaltmaları ve uzun ömürlü olması sebebiyle geosentetiklerin kullanım alanları giderek hızlanmaktadır. Yol inşaatının her aşamasında (altyapı, üstyapı, sanat yapıları) geosentetiklere rastlamak mümkündür. Geosentetikler yol inşaatlarında drenaj, filtrasyon, ayırma, koruma, güçlendirme, geçirimsizlik gibi çeşitli inşaat kısımlarında kullanılabilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akyıldız, M.H. 2010. Katı atık düzenli depolama alanlarında geçirimsizliğe etki eden parametrelerin araştırılması. Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
  2. Aksoy, M. 1993. Modern Yol İnşaatında Geotekstil ve Geogrid Uygulaması Konularında Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
  3. Bayram, A. 2006. Hava alanları pist dolgularının geosetetik malzemeler kullanılarak güçlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  4. Bouzza, A. 2002 ‘Geosynthetic clay liners’, Geotextiles and Geomembranes, Elsevier Pub.Co.17 p
  5. Dernek, Ö. 1998. Jeosentetikler ve karayollarında kullanımı. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  6. Koerner, R.M. 1999. Designing with geosynthetics, Prentice Hall, New Jersey.
  7. Leshchinsky, D., Leshchinsky, O., Ling, H.I., Gilbert, P.A. 1996. Geosynthetic tubes for confining pressurized slurry: Some Design Aspects, Journel of Geotechnical Engineering, Vol. 122, No.8.
  8. Moo-Young, H.K., Douglas, A.G., Mo, X. 2002. ‘’Testing procedures to assess the viability of dewatering with geotextile tubes’’, Geotextiles and Geomembranes 20(5): 289-303.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

20 Haziran 2019

Gönderilme Tarihi

21 Aralık 2018

Kabul Tarihi

13 Mayıs 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

IEEE
[1]M. H. Akyıldız, “Geosentetik türlerinin inşaat mühendisliğindeki uygulamaları ve sağladığı kolaylıklar”, DÜMF MD, c. 10, sy 2, ss. 791–796, Haz. 2019, doi: 10.24012/dumf.500595.

Cited By

DUJE tarafından yayınlanan tüm makaleler, Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu, orijinal eser ve kaynağın uygun şekilde belirtilmesi koşuluyla, herkesin eseri kopyalamasına, yeniden dağıtmasına, yeniden düzenlemesine, iletmesine ve uyarlamasına izin verir. 24456