Araştırma Makalesi

Parçacık Sürü Optimizasyonu Tabanlı PI-PD ile Twin Rotor Denetimi

Cilt: 10 Sayı: 2 20 Haziran 2019
PDF İndir

Parçacık Sürü Optimizasyonu Tabanlı PI-PD ile Twin Rotor Denetimi

Öz

Bu çalışmada, helikopter sistemleri ve son zamanlarda üzerinde oldukça sık çalışılan drone sisteminin temeli olan Twin Rotor MIMO Sistem (TRMS)’nin kontrolü üzerinde çalışılmıştır. TRMS kontrol alanında kullanılan temel sistemler arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, günlük hayatta sağlık, askeri, ulaşım, yangın anında yangına müdahale amacıyla kullanılan helikopterler bu amaçlarla kullanılırken bir yerden başka bir yere ulaşması anında havada belli bir irtifada iken ve kalkış ve iniş anında içerisinde bulunan bireylerin ve taşınan önemli ekipmanların zarar görmemesi için kontrol işlemlerinin çok iyi yapılması ve istenilen kontrol sinyaline sistem cevabının oldukça hızlı olması gerekmektedir. Sistem cevabındaki aksaklıklar ve denetleyicinin istenilen şekilde çalışmaması hava araçlarında kazalara ve böylece can ve mal kayıplarına sebebiyet verebilir. Literatürde TRMS’nin denetimi çoğunlukla PID denetleyiciler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Ancak PID denetleyiciler açık çevrim kararlı sistemler hariç yetersiz performans gösterebilmektedir. PI-PD denetleyiciler ise, PID denetleyicilerin yetersiz kaldığı durumlarda, çok daha iyi performans verebilmektedir. Dolayısıyla, bu çalışmada TRMS’nin kontrolü PI-PD denetleyiciler kullanılarak gerçekleştirilmiş ve PID denetleyicilerden daha iyi kapalı çevrim cevaplar elde edildiği benzetim ve gerçek zamanlı uygulama ile gösterilmiştir. Hem PID hem de PI-PD denetleyicinin ayar parametreleri Parçacık Sürü Optimizasyonu ile ISTE kriterine göre hesaplanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Allouani, F., Boukhetala, D., & Boudjema, F. (2012). Particle swarm optimization based fuzzy sliding mode controller for the Twin Rotor MIMO system. Proceedings of the Mediterranean Electrotechnical Conference - MELECON, 1063–1066.
  2. Biswas, P., Maiti, R., Kolay, A., Das Sharma, K., & Sarkar, G. (2014). PSO based PID controller design for twin rotor MIMO system. International Conference on Control, Instrumentation, Energy and Communication, CIEC 2014, 56–60.
  3. Bouarroudj, N., Djari, A., Boukhetala, D., & Boudjema, F. (2017). Tuning of decentralized fuzzy logic sliding mode controller using PSO algorithm for nonlinear Twin Rotor Mimo System. 2017 6th International Conference on Systems and Control, ICSC 2017, 45–50.
  4. Dang Huu, T., & Ismail, I. B. (2016). Modelling of Twin Rotor MIMO system. 2016 2nd IEEE International Symposium on Robotics and Manufacturing Automation (ROMA), 1–6.
  5. Deniz, M., Bidikli, B., Bayrak, A., Ozdemirel, B., & Tatlicioglu, E. (2015). Modelling twin rotor system with artificial neural networks | Cift Rotorlu Sistemin Yapay Sinir Aglarl Ile Modellenmesi. 2015 23rd Signal Processing and Communications Applications Conference, SIU 2015 - Proceedings, 0–3. Figure, P. C., Yang, X., Cui, J., Lao, D., Li, D., Chen, J., … Bonvin, D. (2017). Twin Rotor MIMO System Control Experiments. ISA Transactions.
  6. Juang, J. G., Lin, R. W., & Liu, W. K. (2008). Comparison of classical control and intelligent control for a MIMO system. Applied Mathematics and Computation. Kennedy, J., & Eberhart, R. (1995). Particle Swarm Optimization, Proceedings of IEEE International Conference on Neural Networks Vol. IV: 1942–1948.
  7. Liu, T. K., & Juang, J. G. (2009). A single neuron PID control for twin rotor MIMO system. IEEE/ASME International Conference on Advanced Intelligent Mechatronics, AIM, 186–191.
  8. Mahmoud, T. S., Marhaban, M. H., Hong, T. S., & Ng, S. (2009). ANFIS controller with fuzzy subtractive clustering method to reduce coupling effects in Twin Rotor MIMO system (TRMS) with less memory and time usage. Proceedings - International Conference on Advanced Computer Control, ICACC 2009, 19–23.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

20 Haziran 2019

Gönderilme Tarihi

3 Nisan 2019

Kabul Tarihi

27 Mayıs 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

IEEE
[1]İ. Kaya, C. A. Takeş, ve F. Alyoussef, “Parçacık Sürü Optimizasyonu Tabanlı PI-PD ile Twin Rotor Denetimi”, DÜMF MD, c. 10, sy 2, ss. 523–530, Haz. 2019, doi: 10.24012/dumf.548629.
DUJE tarafından yayınlanan tüm makaleler, Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu, orijinal eser ve kaynağın uygun şekilde belirtilmesi koşuluyla, herkesin eseri kopyalamasına, yeniden dağıtmasına, yeniden düzenlemesine, iletmesine ve uyarlamasına izin verir. 24456