In this study, the effect of date kernel powder, an agricultural residue, on the conventional and workability properties of bituminous binders were investigated. For this purpose, modified binders were prepared by adding date kernel powder (DKP) to B 50/70 pure binder at the rates of 5%, 10%, 15% and 20% by weight. All binders were subjected to softening point, penetration, ductility and rotational thin film oven (RTFO) tests to determine the conventional properties. Rotational viscometer (RV) test was applied on the binders to determine the workability properties. In addition, penetration index (PI) values were calculated to determine the effect of DKP on the heat sensitivity of the binders. As a result of the tests, it was observed that the hardness and PI values of the binders gradually increased with the addition of DKP, and the elongation ability began to decrease. However, it was observed that the mixing and compaction temperatures of the binders gradually increased as the DKP addition rate increased. As a result, it was observed that date kernel powder, an agricultural residue, has a positive effect in improving the characteristic properties of bituminous binders.
Bitumen Date kernel Agricultural waste Modified bitumen Conventional property Viscosity
Çalışmada, tarımsal bir artık olan hurma çekirdeği tozunun bitümlü bağlayıcıların konvensiyonel ve işlenebilirlik özellikleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, B 50/70 saf bağlayıcı içerisine ağırlıkça %5, %10, %15 ve %20 oranlarında hurma çekirdeği tozu (HÇT) eklenerek modifiye bağlayıcılar hazırlanmıştır. Konvensiyonel özellikleri tespit etmek için tüm bağlayıcılar yumuşama noktası, penetrasyon, düktilite ve dönel ince film etüvü (RTFO) testine maruz bırakılmıştır. İşlenebilirlik özelliğini tespit edebilmek için ise bağlayıcılar üzerinde dönel viskozimetre (RV) testi uygulanmıştır. Ayrıca, HÇT’nin bağlayıcıların ısıya karşı duyarlılığı üzerindeki etkisini belirleyebilmek için ise penetrasyon indeksi (PI) değerleri hesaplanmıştır. Testler sonucunda, HÇT katkısıyla bağlayıcıların sertliğinin ve PI değerlerinin giderek artış gösterdiği, uzama kabiliyetinin ise azalmaya başladığı görülmüştür. Bununla birlikte, HÇT katkı oranı arttıkça bağlayıcıların karıştırma ve sıkıştırma sıcaklıklarının da giderek artış gösterdiği görülmüştür. Sonuç olarak, bir tarımsal artık olan hurma çekirdeği tozunun bitümlü bağlayıcıların karakteristik özelliklerini geliştirmede olumlu bir etkisi olduğu görülmüştür.
Bitüm Hurma çekirdeği Tarımsal atık Modifiye bitüm Konvensiyonel özellik Viskozite
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | İnşaat Mühendisliği (Diğer) |
| Bölüm | Makaleler |
| Yazarlar | |
| Erken Görünüm Tarihi | 30 Haziran 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 5 Mart 2025 |
| Kabul Tarihi | 7 Haziran 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 16 Sayı: 2 |