Araştırma Makalesi

KÜRESELLEŞME TARTIŞMALARI VE AFRİKA: BAŞKA BİR DÜNYA MÜMKÜN MÜ?

Cilt: 14 Sayı: 1 1 Ağustos 2024
PDF İndir

KÜRESELLEŞME TARTIŞMALARI VE AFRİKA: BAŞKA BİR DÜNYA MÜMKÜN MÜ?

Öz

Küreselleşme, siyaset, ekonomi, sosyo-kültür ve diğer birçok alanda birbirine bağlılık ve bağımlılık çerçevesinde yaşanan genişleme, derinleşme ve hızlanma süreçlerini açıklamak için kullanılan oldukça popüler bir kavramdır. Küreselleşmenin tanımı konusunda bir fikir birliği olmamakla birlikte, farklı tanımlardan yola çıkarak küreselleşme kavramı, insanların, nesnelerin, yerlerin ve bilginin çok yönlü akışını ve bu akışları engelleyen veya hızlandıran yapıları içeren bir dizi küresel süreç olarak tanımlanabilir. Ancak küreselleşmenin her devlet, ulus, topluluk ya da birey için aynı sonuçları doğurduğu söylenemez. Özellikle küreselleşmenin hem başlangıcında hem de gelişme sürecinde kilit bir rol oynayan Afrika kıtası, bugün bu sürecin en dezavantajlı tarafında yer almaktadır. Küreselleşme sürecini tarihsel bir perspektiften ele alan bu çalışma, Afrika'nın küresel dünyadaki geçmiş merkezi konumunu ya da alternatiflerini geleceğe nasıl ve ne şekilde taşıyabileceğini hiper-küreselciler, şüpheciler ve dönüşümcüler ekseninde incelemektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acemoğlu, D. & Robinson, J.A. (2012). Ulusların düşüşü: güç, zenginlik ve yoksulluğun kökenleri. 24. Basım, İstanbul: Doğan Kitap Yayınları.
  2. African Economic Outlook. (2020). Developing Africa’s workforce for the future. African Development Bank Group.
  3. Amin, S. (2005). Küreselleşmecilik mi? Yoksa Küresel-Ölçekli Apartheid mi?, M.K. Atalar (Çev.), İçinde I. Wallerstein (Ed.), Modern Küresel Sistem (ss. 13-50), İstanbul: Pınar Yayınları.
  4. Amin, S. (2006). Globalization and the Agrarian Question: Peasants’ Conflicts in Africa and Asia, İçinde B.N. Ghosh ve H.M. Güven (Eds.), Globalization and the Third World: A Study of Negative Consequences (pp. 165-181), New York: Palgrave Macmillan.
  5. Ansoms, A. & Rostagno, D. (2012). Rwanda’s vision 2020 halfway through: what the eye does not see. Review of African Political Economy, 39(133), 427-450.
  6. Aybar, S. (2017). Ekonomik kalkınma, güvenlik mimarisi ve Afrika’nın yeniden paylaşımı, İ. Aydın (Çev.), Afrika: 500 Yıllık Serencamın Hikâyesi. Ankara: Hece Yayıncılık.
  7. Başkaya, F. (2010). Sömürgecilik, Emperyalizm, Küreselleşme. 6.Basım. İstanbul: Maki Basın Yayınları. Bayram, M. (2014). Afrika genelinde istisnaî bir devlet: Botsvana. Adam Akademi, 4(1), 74-88.
  8. Bello, W. (2013). Capitalism’s Last Stand: Deglobalization Age of Austerity. London&New York: Zed Books Press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Bölgesel Çalışmalar , Uluslararası İlişkiler (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

30 Temmuz 2024

Yayımlanma Tarihi

1 Ağustos 2024

Gönderilme Tarihi

24 Mart 2024

Kabul Tarihi

15 Temmuz 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 14 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Daban, E. Z. (2024). KÜRESELLEŞME TARTIŞMALARI VE AFRİKA: BAŞKA BİR DÜNYA MÜMKÜN MÜ? Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(1), 140-157. https://doi.org/10.55179/dusbed.1457914

Cited By