Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

EXILE CHILDREN OF THE NART’S

Yıl 2024, , 185 - 201, 09.12.2024
https://doi.org/10.55179/dusbed.1490799

Öz

In the 18th century, many nations were forced to migrate due to the influence of political movements within the empires. The people most affected by these migrations were the Balkan and Caucasian peoples. This migration, which took place over twenty years and forced nearly two million Caucasian people to leave their homeland, is one of the largest forced migration movements known in history. The Ottoman Empire, with the responsibility brought by both kinship and co-religionism, did not remain indifferent to these migrations. Nations such as Karachays and Balkars, especially Circassians, Georgians, Abkhazians, were most affected by this process, and tragic events that will never be forgotten were encountered during the migration. The Caucasian Peoples who migrated to the Ottoman lands settled in different regions in Anatolia, and a dense Caucasian People's population formed in cities such as Eskişehir, Sakarya, Düzce and Kocaeli. Especially the nations that brought cultural diversity to these regions made important contributions during the Republican period. They have been instrumental in the increase of education, agriculture, technology and cultural values. It is thought that this documentary project, which is planned to be carried out with the aim of researching, developing and recording the cultures living in the region, due to the location and mission of Düzce University, will have positive outcomes. For this documentary project, which was designed to contribute to the understanding of the period by researching these migrations, some of the sources were written sources, while the other important part was oral sources. The project aims to understand the nature of the events experienced by the Caucasian people, their cultural values, their lives after migration and the social changes they have undergone.

Kaynakça

  • Altın, H. (2019). XIX. Yüzyıl Batı Anadolu Bölgesine Kafkas Göçleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli.
  • Berzeg, N. (1996). Çerkes Sürgünü Gerçek Tarihi ve Politik Nedenleri. 1. Baskı, Ankara: Takav Matbaacılık.
  • Kanat, S. (2011). Osmanlı Devleti'ne Yapılan 1864 Kafkas Göçü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

NARTLAR’IN SÜRGÜN ÇOCUKLARI

Yıl 2024, , 185 - 201, 09.12.2024
https://doi.org/10.55179/dusbed.1490799

Öz

18. yüzyılda imparatorluklar içerisindeki siyasal hareketliliklerin etkisiyle birçok millet göçe zorlanmıştır. Bu göçlerden en fazla etkilenenler Balkan ve Kafkas halkları olmuştur. Yirmi yılı aşkın sürede gerçekleşen ve iki milyona yakın Kafkas halkını yurtlarından ayrılmak durumunda bırakan bu göç, tarihte bilinen en büyük zorunlu göç hareketlerinden biridir. Gerek kandaşlık, gerekse dindaşlığın getirmiş olduğu sorumlulukla Osmanlı İmparatorluğu’da bu göçlere kayıtsız kalmamıştır. Bu süreçten en fazla, Çerkesler, Gürcüler, Abhazlar başta olmak üzere Karaçaylar, Balkarlar gibi milletler etkilenmiş ve göç esnasında asla unutulmayacak trajik olaylarla da karşılaşılmıştır. Osmanlı topraklarına göç eden Kafkas Halkları, Anadolu’da farklı bölgelere yerleşmişlerdir ve Eskişehir, Sakarya, Düzce, Kocaeli gibi şehirlerde yoğun Kafkas Halk nüfusu oluşmuştur. Özellikle bu bölgelere kültürel çeşitlilik getiren milletler, Cumhuriyet dönemi ile birlikte önemli katkılar da sağlamışlardır. Eğitim başta olmak üzere, tarım, teknoloji ve kültürel değerlerin artışına vesile olmuşlardır. Düzce Üniversitesi’nin bulunduğu konum ve üstlendiği misyon gereği bölgede yaşayan kültürlerin araştırılması, geliştirilmesi ve kayıt altında tutulması amacı ile gerçekleştirilmesi planlanan bu belgesel projesinin olumlu çıktıları olacağı düşünülmektedir. Yaşanılan bu göçlerin araştırılarak dönemin anlaşılmasına katkı sağlaması için tasarlanan bu belgesel projesi için kaynakların bir kısmını yazılı kaynaklar oluştururken diğer önemli kısmını ise sözlü kaynaklar oluşturmuştur. Proje ile Kafkas halklarının, yaşadıkları olayların mahiyeti, kültürel değerleri, göç sonrası yaşamları ve toplumsal olarak geçirdikleri sosyal değişimlerin anlaşılması amaçlanmıştır.

Kaynakça

  • Altın, H. (2019). XIX. Yüzyıl Batı Anadolu Bölgesine Kafkas Göçleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli.
  • Berzeg, N. (1996). Çerkes Sürgünü Gerçek Tarihi ve Politik Nedenleri. 1. Baskı, Ankara: Takav Matbaacılık.
  • Kanat, S. (2011). Osmanlı Devleti'ne Yapılan 1864 Kafkas Göçü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Çevre ve Kültür
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Evren Günevi Uslu 0000-0003-4134-3897

Oğuzhan Duman Bu kişi benim 0000-0003-1798-3392

Eray Ünal 0000-0002-4001-4437

Yayımlanma Tarihi 9 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 27 Mayıs 2024
Kabul Tarihi 10 Temmuz 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024

Kaynak Göster

APA Günevi Uslu, E., Duman, O., & Ünal, E. (2024). NARTLAR’IN SÜRGÜN ÇOCUKLARI. Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(Özel Sayı), 185-201. https://doi.org/10.55179/dusbed.1490799