Araştırma Makalesi

KUZEY MAKEDONYA MÜSLÜMANLARININ GÜNÜMÜZDE EN YAYGIN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Cilt: 9 Sayı: 1 30 Temmuz 2019
PDF İndir

KUZEY MAKEDONYA MÜSLÜMANLARININ GÜNÜMÜZDE EN YAYGIN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Öz

Yugoslavya’nın dağılması ile birlikte, Balkanlarda etnik çatışmalar (1991) başlamıştır. Önce Slovenya ve Hırvatistan, ardından Bosna-Hersek ve Makedonya’nın bağımsızlıklarını ilan etmeleriyle Balkanlarda yeni bir dönem başlamıştır. Makedonya’da Müslümanlar nüfusun %40’ından fazlasını oluşturmakla birlikte ülke, en fazla Müslüman vatandaşa sahip 5. Avrupa ülkesidir. Kökleri ve cinsiyetleri itibariyle Slav ırkına mensup olan Makedonların Müslümanlarla tanışması Osmanlı öncesine rastlamaktadır. Ancak 14.asırda Osmanlıların bölgeyi fethetmesiyle birlikte İslam bölgede hızla yayılmaya başlamıştır. Makedonlar, o günden bugüne mensubu oldukları İslam dini üzere yaşamaktadırlar. Her ne kadar Yugoslavya Cumhuriyeti’nin bir parçası oldukları dönemlerde dinsizleştirilme politikasına maruz kalmışlarsa da özellikle 1990’lı yıllardan sonra yeninden eski dinî değerlerine dönme ve onları yaşama yolları aramaya başlamıştır. Makedonya, Osmanlı döneminde farklı din mensuplarının birlikte yaşadığı, kişilerin inançlarını özgürce yaşayabildikleri bir ülke olup, insanların bu farklılığa büyük bir saygı içinde oldukları bir vakıadır. Başlangıçta örnek gösterilecek kadar toplumsal anlamda dini ritüellere duyulan bu saygı insanlar arasındaki ilişkilere de yansımış, kişiler çatışmadan uzak, sevgi içinde ve kardeşçe yaşamışlardır. Ancak ilerleyen süreçlerde Hıristiyanlar lehine ayrımcılıklar başlamış ve 2001 yılında büyük bir etnik çatışmanın kıyısından dönülmüştür. Ohri anlaşmasıyla sonlandırılan çatışma sonrası Kuzey Makedonya siyasi idareleri her geçen gün Müslümanların elde ettikleri hak, hukuk ve yasal statüyü her geçen gün kısıtlama yoluna gitmişlerdir. Hıristiyanlara göre adeta ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğünü düşünen Müslümanların sayısı ve en büyük sorunlarının ortaya çıkarılması makalenin esas amacıdır. 

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

İstanbul Üniversitesi BAP Birimi

Proje Numarası

29636

Teşekkür

İstanbul Üniversitesi BAP Birimine "Balkanların Geleceği Açısından Makedonya’da Dini Aşırılıklar ve Etnik Barış" başlıklı güdümlü projemizi desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. Ağanoğlu, Y. (2012), Yücel Teşkilatı, İstanbul: Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Yayınları.
  2. Akman, H. (2006), Paylaşılamayan Balkanlar, İstanbul: IQ Kültür Sanat Yayıncılık.
  3. Arif, K. (2010), Bağımsızlıktan günümüze kadar Makedonya'da din eğitimi (1991-2010). Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Din Eğitimi Bilim Dalı.
  4. Artuç, İ. (1988), Balkan Savaşı, İstanbul: Kastaş Yayınları.
  5. Aslantaş, S. (2007), Osmanlı’da Sırp İsyanları, 19, Yüzyılın Şafağında Balkanlar, İstanbul: Kitap Yayınevi.
  6. Bağcı, H. (1998), Güvenlik Politikaları ve Risk Analizi Çerçevesinde Balkanlar, Ankara: Dış Politika Enstitüsü.
  7. Bahadır, G. (2002), Batı’dan Doğu’ya Uzanan Çizgide Balkanlar ve Türkler, Konya, Çizgi Kitabevi Yayınları, Ağustos,Bora, T. (1995), Yugoslavya, Milliyetçiliğin Provokasyonu, İstanbul: Birikim Yayınları.
  8. Çavuşoğlu, H. (2007), “Yugoslavya-Makedonya” Topraklarından Türkiye’ye Göçler ve Nedenleri, Bilig, Bahar, sayı 41: 123-154.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Temmuz 2019

Gönderilme Tarihi

2 Mayıs 2019

Kabul Tarihi

18 Temmuz 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1970 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Dalkılıç, M. (2019). KUZEY MAKEDONYA MÜSLÜMANLARININ GÜNÜMÜZDE EN YAYGIN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(1), 64-84. https://izlik.org/JA87YH28NL