Araştırma Makalesi

Bir Taramalı Elektron Mikroskobu Çalışması: Bazı Convolvulus L. Takson'larının (Convolvulaceae) Morfolojisi ve Palinolojisi

Cilt: 4 Sayı: 2 30 Aralık 2021
PDF İndir
TR EN

Bir Taramalı Elektron Mikroskobu Çalışması: Bazı Convolvulus L. Takson'larının (Convolvulaceae) Morfolojisi ve Palinolojisi

Öz

Convolvulus taksonları gibi bazı bitkilerin sınıflandırılmasında detaylı morfolojik veriler sınıflandırma sistemlerinde önemli bir rol oynar ve taksonomileri hakkında faydalı bilgiler sağlar. Bu çalışmada üç Convolvulus taksonunun morfolojik özellikleri taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile araştırılmıştır. Convolvulus holosericeus subsp. macrocalycinus Hausskn. & Bornm. ex Bornm (Endemik), Convolvulus betonicifolius Mill. subsp. peduncularis (Boiss.) Paris ve Convolvulus arvensis L. türlerine ait polen özellikleri, gövde, yaprak ve tohum morfolojik özellikleri SEM aracılığıyla incelenmiştir. Convolvulus arvensis poleni diğer iki türden daha küçük olup tür ayrımında rol oynamaktadır. Convolvulus holosericeus Bieb. subsp. macrocalycinus, tohum şeklinin dikdörtgen olmasıyla diğer iki türden sistematik olarak ayırt edilir. Bu çalışmada, taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenen taksonların sistematik konumuna katkı sağlamak amacıyla, biri Türkiye'ye endemik olan üç Convolvulus türünün polen, yaprak, gövde, tohum morfolojisi çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Arora A, Modi A. (2008). An acetolysis technique for pollen slide preparation. Indian J. Aerobiol., 21(2), 90-1.
  2. 2. Ashfaq, S., Ahmad, M., Zafar, M., Sultana, S., Bahadur, S., Abbas, N., (2019). Medicinal plant biodiversity used among the rural communities of arid regions of Northern Punjab, Pakistan. Indian J. Tradit. Knowl., 18, 226–241.
  3. 3. Austin, D. F. (1998). Parallel and convergent evolution in the family Convolvulaceae: 201– 234. – In: Biodiversity and taxonomy of tropical flowering plants. – Mentor Books, Culicut, India.
  4. 4. Aykurt, C., Sümbül, H. (2011). New natural hybrids of Convolvulus (Convolvulaceae) from Turkey. Nordic Journal of Botany, 39-4, 408-416.
  5. 5. Aykurt, C., Sümbül. H. (2014). A new natural hybrid of Convolvulus L. (Convolvulaceae) from the Central Anatolia. Annales Botanici Fennici, 48-5: 428–434.
  6. 6. Carine, M.A., Ruseel, S.J., Santos-Guerra, A., Francisco-Ortega, J. (2004). Relationships of the Macaronesian and Mediterranean Floras: Molecular evidence for multiple colonisations into Macaronesia and subsequent back-colonisation of the continent in Convolvulus (Convolvulaceae). American Journal of Botany, 91, 1070-1085.
  7. 7. Davis, P. H., Mill, R. R., Tan, K. (1988). Convolvulus L. in: Davis, P. H., Mill, R. R., Tan, K. (eds), Flora of Turkey and the East Aegean Islands 10: 182. Edinburgh Univ. Press, Edinburgh.
  8. 8. Dickson, V. (1955). The wild fl owers of Kuwait and Bahrain. George, Allen and Unwin, London, 1–144.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

18 Kasım 2021

Kabul Tarihi

22 Aralık 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Demirpolat, A., & Kılıç, Ö. (2021). Bir Taramalı Elektron Mikroskobu Çalışması: Bazı Convolvulus L. Takson’larının (Convolvulaceae) Morfolojisi ve Palinolojisi. Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi, 4(2), 94-101. https://izlik.org/JA52DP98DG
AMA
1.Demirpolat A, Kılıç Ö. Bir Taramalı Elektron Mikroskobu Çalışması: Bazı Convolvulus L. Takson’larının (Convolvulaceae) Morfolojisi ve Palinolojisi. DÜSTAD-JOGHENS. 2021;4(2):94-101. https://izlik.org/JA52DP98DG
Chicago
Demirpolat, Azize, ve Ömer Kılıç. 2021. “Bir Taramalı Elektron Mikroskobu Çalışması: Bazı Convolvulus L. Takson’larının (Convolvulaceae) Morfolojisi ve Palinolojisi”. Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi 4 (2): 94-101. https://izlik.org/JA52DP98DG.
EndNote
Demirpolat A, Kılıç Ö (01 Aralık 2021) Bir Taramalı Elektron Mikroskobu Çalışması: Bazı Convolvulus L. Takson’larının (Convolvulaceae) Morfolojisi ve Palinolojisi. Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi 4 2 94–101.
IEEE
[1]A. Demirpolat ve Ö. Kılıç, “Bir Taramalı Elektron Mikroskobu Çalışması: Bazı Convolvulus L. Takson’larının (Convolvulaceae) Morfolojisi ve Palinolojisi”, DÜSTAD-JOGHENS, c. 4, sy 2, ss. 94–101, Ara. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52DP98DG
ISNAD
Demirpolat, Azize - Kılıç, Ömer. “Bir Taramalı Elektron Mikroskobu Çalışması: Bazı Convolvulus L. Takson’larının (Convolvulaceae) Morfolojisi ve Palinolojisi”. Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi 4/2 (01 Aralık 2021): 94-101. https://izlik.org/JA52DP98DG.
JAMA
1.Demirpolat A, Kılıç Ö. Bir Taramalı Elektron Mikroskobu Çalışması: Bazı Convolvulus L. Takson’larının (Convolvulaceae) Morfolojisi ve Palinolojisi. DÜSTAD-JOGHENS. 2021;4:94–101.
MLA
Demirpolat, Azize, ve Ömer Kılıç. “Bir Taramalı Elektron Mikroskobu Çalışması: Bazı Convolvulus L. Takson’larının (Convolvulaceae) Morfolojisi ve Palinolojisi”. Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi, c. 4, sy 2, Aralık 2021, ss. 94-101, https://izlik.org/JA52DP98DG.
Vancouver
1.Azize Demirpolat, Ömer Kılıç. Bir Taramalı Elektron Mikroskobu Çalışması: Bazı Convolvulus L. Takson’larının (Convolvulaceae) Morfolojisi ve Palinolojisi. DÜSTAD-JOGHENS [Internet]. 01 Aralık 2021;4(2):94-101. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52DP98DG