Dünya genelinde muz bitkisi tropik ve subtropik alanlarda yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dünya muz üretim alanlarında kök urnematodu (Meloidogynespp.), Spiral nematodu(Helicotylenchusspp.) Oyucunematod(Radopholussimilis) ve lezyon nematodu (Pratylenchusspp.) ekonomik açıdan önemli bitki-parazitiknematodlarıdır. Ülkemizde de spiral ve kök ur nematodu yaygın olduğu bilinmektedir. Nematodlar muz bitkisinin kök ve dokularına saldırarak bitkinin kök fonksiyonlarını bozmak suretiyle su ve besin alımını engellemektedirler. Dolayısıyla, bitkide bodurluk, gövdede incelme, yapraklarda sarılık, yaprak sayısı ve büyüklüğünde azalma, geç çiçeklenme, ürün döngüsünde uzama, hevenk ağırlığında azalma, meyve iriliği ve ağırlığının düşmesine neden olmaktadırlar. Nematodlar önemli verim kayıplarına yol açmaktadırlar. Muz fidanlarına bakteri uygulamaları ile nematodpopülasyonunu ve kök hastalıkları azalmaktadırlar. Bundan dolayı bitki büyüme parametreleri olan gövde boyu, gövde çapı, yaprak sayısı, kök uzunluğu, kök ağırlığı, verim ve kalitenin arttığı bilinmektedir. Bundan dolayı üreticilere muz alanlarında faydalı bakteri(Pseudomonasfluorescensve Bacillus sp.) uygulamaları önerilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Mart 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1 |