Bu çalışmada, Murat Nehrinin Bingöl bölgesinden avlanan balıkçılardan canlı olarak temin edilen 3 balık türünün (Chondrostoma regium, Capoeta trutta ve Cyprinion macrostomum) solungaç ve bağırsaklarında bulunan bakteriyeler incelendi. Elli iki balıktan solungaç ve bağırsak örneği alındı. Bu örnekler ringer çözeltisi ile dilue edilerek Nutrient agar, Triptik soy agar, Salmonella-Shigella agar, Baird-Parker agar, McConcey agar, GSP (Aeromonas ve Pseudomonas selektif) agar ve Cytophaga agar’a ekimler yapıldı. Bakteriyel identifikasyonunda basit ve yaygın olarak mikrobiyolojide kullanılan morfolojik analizler ve biyokimyasal testler ile gerçekleştirildi. Toplamda 10 cinse ait 285 bakteri (117 adet solungaç ve 168 adet bağırsak) izole ve identifiye edildi. Balıkların solungaç ve bağırsaklarında Aeromonas hydrophila (%12,63), Corynebacterium sp. (%1,05), Enterobacter aerogenes (%16,49), Escherichia coli (%35,40), Cytophaga/Flexibacter (%4,21), Proteus vulgaris (%2,10), Salmonella sp. (% 2,10), Streptococcus sp. (%8,77), Staphylococcus sp. (%14,22) ve Vibrio sp. (%1,05) türlerine rastlandı. Tüm iç sularımızda yaşayan balıklarda bakteriyolojik incelemelerin yapılması hem balık ve insan sağlığı ve hem de bakterilerin biyoindikatör özelliklerinden dolayı suyun kirliliği hakkında bilgi vermesi nedeniyle oldukça önemlidir.
The present study investigated the bacteria present in the gills and intestines of three fish species (Chondrostoma regium, Capoeta trutta and Cyprinion macrostomum) obtained live from fishermen fishing in the Bingöl region of the Murat River. A total of 52 fish were sampled for analysis, with gill and intestinal tissues collected from each fish. Samples were diluted with Ringer's solution and cultured on Nutrient agar, Tryptic soy agar, Salmonella-Shigella agar, Baird-Parker agar, McConcey agar, GSP (Aeromonas and Pseudomonas selective) agar and Cytophaga agar. Bacterial identification was carried out using the application of straightforward and widely-utilised morphological analysis and biochemical tests within the field of microbiology. A total of 285 bacteria (117 from the gills and 168 from the intestines) belonging to 10 genera were isolated and identified. The most common bacterial species identified were Aeromonas hydrophila (12.63%), Corynebacterium sp. (1.05%), Enterobacter aerogenes (16.49%), Escherichia coli (35.40%), Cytophaga/Flexibacter. (4.21%), Proteus vulgaris (2.10%), Salmonella sp. (2.10%), Streptococcus sp. (8.77%), Staphylococcus sp. (14.22%) and Vibrio sp. (1.05%). It is very importance to carry out bacteriological examinations of fish living in all inland waters, as this provides valuable information on fish and human health, as well as offering information on water pollution through the bioindicator properties of bacteria.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Kabuklu Su Ürünleri Yetiştiriciliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 19 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 2 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 2 |