Yazım Kuralları

DÜŞÜNCE VE TOPLUM SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ YAZIM VE YAYIN KURALLARI

Dergimize gönderilen çalışmalar Makale Yazım Şablonu üzerinden hazırlanmalıdır. Makale yazım şablonuna göre gönderilmeyen çalışmalar değerlendirilmeye alınmaz. 

Makale Yazım Şablonunu indirmek için TIKLAYINIZ.

Dergimize çalışma gönderen tüm yazar adayları, çalışmalarını burada belirtilen kurallara uygun bir biçimde hazırlayacaklarını taahhüt etmiş sayılır. Düşünce ve Toplum dergisinin tabi olduğu endekslerin kurallarına uygun hareket etmek ve nitelikli çalışmaları yayınlayarak daha üstü düzey endekslere kabul edilmek amacıyla dergi yazım ve yayın kuralları titizlikle uygulanmaktadır. 

Yazarların süreçleri takip etmeleri kendi sorumluluklarındadır. Süreçle ilgili yazardan kaynaklı gecikmelerin tüm sorumluluğu yazara aittir.

Dergimize gönderilen çalışmaların başka yerde yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere gönderilmemiş orijinal çalışmalar olması gerekmektedir. Değerlendirme süreci içinde başka bir mecrada yayınlandığı tespit edilen çalışmaların süreci sonlandırılır.

Tabi olduğumuz endeks kuralları gereği bir yıl içerisinde aynı yazarın birden fazla makalesi yayınlanmamaktadır. Ayrıca, her yazarın bir sayıda yalnızca bir (1) çalışmasını değerlendirilmek üzere göndermesi gerekmektedir. 

Çalışmanızda başka bir bilim insanının (proje ortağı, tez danışmanı, yardımcı araştırmacı, dersin öğrencisi vb.) katkısı var ise bu durum mutlaka belirtilmelidir. Bu bildirilmediği takdirde yazarlar dergimizden daha sonra bu konuda herhangi bir düzeltme talebinde bulunsalar dahi işleme alınmayacaktır.

Makale metni mutlaka Microsoft Word kelime işlemci programı kullanılarak (.doc, .docx) hazırlanmış olmalıdır. Farklı formatlar kabul edilmemektedir.

Çalışmalar, daha önce bir toplantıda/sempozyumda tebliğ edilmiş ise toplantının adı, tarihi ve yeri dipnotta mutlaka belirtilmelidir.

Çalışma daha önce bir yüksek lisans veya doktora tezi olarak sunulduysa, tezin başlığı, kurum, danışman vb. bilgileri mutlaka bildirilmelidir. 

Etik Kurul Onayı (Approval of Institutional Review Board): Araştırma makalesi türündeki çalışmalarda insan faktörü yer alıyorsa, bu durumda Etik Kurul Belgesi'nin de sisteme eklenmesi gerekmektedir. Etik Kurul onayı gerektirmeyen çalışmaların bunu beyan eden ıslak imzalı bir dilekçeyi sisteme yüklemeleri zorunludur. Etik kurul onayı almış çalışmalar, Yöntem başlığı altında ilgili alana Etik Kurul Onayı karar tarih ve sayısı ile ilgili bilgiyi eklemelidir.

Yazar Katkı Oranı (Author Contribution Rate): Birden fazla yazarı bulunan çalışmalarda yazarların çalışmaya katkı oranı yüzde (%) olarak sunulmalıdır. Tek yazarlı çalışmalarda “Yazar Katkı Oranı” bilgisine ilişkin olarak “Uygun değildir” ibaresi eklenmelidir.

Akademik Finansal Destek (Funding): Çalışma; herhangi bir akademik finansal destek kuruluşu (TÜBİTAK, BAP, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, vs.) tarafından desteklendiyse, finansal destek sağlayıcı kuruluşun bilgileri, proje numarası vb. bilgiler mutlaka bildirilmelidir.

Çıkar Çatışması (Conflict of Interest): Çalışmanın yazar(lar)ın bağlı olduğu kurumun veya finansal destekçisinin diğer kurumlarla veya bu diğer kurumların çalışanlarıyla araştırmayı etkileyebilecek düzeyde doğrudan veya dolaylı olarak herhangi bir finansal, ticari, hukuki veya profesyonel ilişkisi/çıkarı söz konusu olduğunda ortaya çıkabilmektedir. Çalışmanın sorumlu yazarı, tüm bu hususları dikkate alarak çalışmada çıkar çatışması olup olmadığına dair beyanda bulunmak zorundadır.

Yazar Beyanı (Acknowledgements): Çalışma bir tezden üretildiyse, bir kongre/sempozyum/konferansta sunulduysa veya benzer başka bir konuda yazar beyanı gerekli ise bu kısımda tüm açıklığıyla sunulmalıdır.

Dipnot ve sonnot sistemi dergimizde kabul edilmemektedir. Dipnotlara ihtiyaç duyulduğu takdirde, dipnotlar 8 veya 10 punto ile tek satır aralığında yazılmalıdır.

Dergimizin dili Türkçe ve İngilizcedir. Makalelerin tamamının dil kontrolünün sağlanmış olması gerekmektedir.

Çalışmaların tüm hukuki, akademik, etik vb. sorumluluğu yazar(lar)ına aittir. Çalışmalar intihal içermemelidir. Çalışmaların değerlendirilmeye alınabilmesi için Turnitin veya iThenticate intihal raporunun (Kaynakça hariç) %15 ve altında olması gerekmektedir.

Telif hakları yasası gereğince çalışmada kullanılan alıntı, tablo, resim, örnekleme vb. izinleri yazarlar tarafından alınmalıdır.


KAYNAK GÖSTERİMİ KURALLARI

Makalelerde kullanılan kaynaklara metin içi göndermeler yapılırken ve makale sonunda kaynakça hazırlanırken, APA 7 atıf kuralları dikkate alınmalıdır.

Kaynakçada yer alan eserlerin alfabetik olarak sıralanması gerekmektedir.

Kaynakçada yer alan eserlerin metin içinde, metin içinde atfedilen eserlerin de kaynakçada yer alması gerekmektedir.

DOI numarası bulunan eserlerin DOI numaralarına kaynakça gösterimlerinde mutlaka yer verilmesi gerekmektedir.

Örnek kaynakça ve metin içi atıflar Makale Yazım Şablonu üzerinde gösterilmiştir.