Hatay ili yoğun tarımsal ve sanayi (demir- çelik vb.) faaliyetleri nedeniyle ağır metal kontaminasyonu açısından dikkat edilmesi gereken önemli bölgelerden birisidir. Bu çalışmanın amacı Hatay ilinden toplanan bazı yöresel peynirlerin metal konsantrasyonlarının belirlenmesi ve halk sağlığı üzerine etkileri açısından değerlendirilmesidir. Bu kapsamda Hatay ilinin farklı noktalarından Carra (n:11), Künefelik (n:11), Sünme (n:11) ve Sürk (n:11) peynir numuneleri toplandı. Numunelerdeki organik bileşiklerin uzaklaştırılması için mikrodalga yaş yakma metodu kullanıldı. Yakma işlemi sonrası As, Cd, Cr, Cu, Fe, Hg, Mn, Ni, Pb ve Zn metal düzeyleri ICP-OES cihazı kullanılarak ölçüldü. Elde edilen veriler analiz edildiğinde peynir numunelerinde canlılar için esansiyel olmayan As, Cd, Cr, Hg, Ni ve Pb ağır metallerine rastlanmamıştır. Peynir grupları arasında Cu düzeyleri açısından fark anlamlı değildi. Carra, Künefelik ve Sünme peynirle kıyaslandığında Sürk peynirlerinin Fe ve Mn konsantrasyonları anlamlı düzeyde (P<0.001) daha yüksek, Zn konsantrasyonları ise anlamlı düzeyde daha düşük bulundu (P<0.01). Carra, Künefelik ve Sünme peynirlerinde tespit edilen ortalama Zn düzeylerinin literatürle kıyaslandığında yüksek olduğu tespit edildi. Sonuç olarak Hatay bölgesinde satışa sunulan Carra, Künefelik, Sünme ve Sürk peynirlerinin tespit edilen ortalama metal düzeyleri göz önüne alındığında tüketilmelerinin sağlık riski taşımadığı söylenebilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Kabul Tarihi | 30 Kasım 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |