Bu çalışma, Japon bıldırcının diyetine Aspir yağı (AY) (Chartamus tinctorius L.) ilavesinin büyüme performansı, et kalitesi, karkas kompozisyonu ve oksidatif stres üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Materyal olarak 10 günlük yaştaki 40 adet Japon bıldırcını kullanıldı. Bıldırcınlar her biri 10’ar adetten oluşan 4 gruba ayrıldı. Deneme 35 gün boyunca sürdürüldü. Kontrol grubu hiçbir katkı maddesi içermeyen diyetle beslenirken, diğer grupların yemlerine %0.1, %0.2 ve %0.3 oranında AY ilave edildi. AY'nın bıldırcınların canlı ağırlığı (CA) ve ortalama günlük ağırlık artışı (GCAA), yem tüketimi (YT) ve yemden yararlanma oranı (YYO), kesim ve karkas parça ağırlıkları, göğüs eti kalite özellikleri, göğüs eti rengi ve stress parametreleri üzerine etkileri araştırıldı. Gruplar arasında CA, GCAA, günlük YT, YYO, karkas ve kesim özellikleri, renk ve pH değerleri açısından anlamlı (P>0,05) bir fark bulunmadı. AY ilavesinin kandaki toplam oksidatif durumu (TOS) önemli ölçüde (P<0.05) azalttığı ve toplam antioksidan durumu (TAS) arttırdığı (P<0.01) bulundu. Sonuçlar, bıldırcın rasyonlarına AY eklenmesinin, TAS'ı iyileştiren ve TOS değerlerini azaltan bir katkı maddesi olarak faydalı olabileceğini, ancak AY eklenmesinin bıldırcınların beslenme performansını ve karkas özelliklerini değiştirmediğini gösterdi.
Karkas kalitesi et kalitesi oksidatif stress performans özellikleri aspir yağı.
This study was conducted to investigate the effects of the addition of SFO (Chartamus tinctorius L.) to dietary of Japanese quail on growth performance, meat quality, carcass composition, and oxidative stress. A total of 40 Japanese quails at ten days of age were used as material and divided into four groups comprising ten birds. The experiment was continued for 35 days. The control group was fed with a diet including no additives, while 0.1%, 0.2%, and 0.3% SFO were added to the feed of the other groups. For this purpose, the effects of SFO on body weight and average daily weight gain of quails, feed consumption (FC) and feed conversion ratio (FCR) of quails, slaughter and carcass piece weights of quails, breast meat quality characteristics, breast meat color characteristics and stress parameters were investigated. There was no significant (P>0.05) difference between the groups in terms of body weight (BW), daily body weight gain (DBWG), daily feed consumption (DFC), FCR, carcass, and slaughter characteristics, color, and pH values. It was found that the addition of SFO significantly reduced total oxidative status (TOS) (P<0.05) and increased total antioxidant status (TAS) (P<0.01) in blood. The results indicated that the addition of SFO to quail diets would be useful as an additive improving TAS (P<0.01) and reducing TOS values (P<0.05), although SFO addition did not change the feeding performance and carcass characteristics of quails.
Carcas quality meat quality oxidative stress performance traits safflower oil.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Bilimleri (Diğer) |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 28 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 21 Kasım 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 16 Sayı: 2 |