Araştırma Makalesi

Tekirdağ İlindeki Mobilya İşletmelerinde İş Sağılığı ve Güvenliğine Yönelik Araştırma

Cilt: 18 Sayı: 2 31 Aralık 2022
PDF İndir

Tekirdağ İlindeki Mobilya İşletmelerinde İş Sağılığı ve Güvenliğine Yönelik Araştırma

Öz

Bu çalışmada Tekirdağ ilinde faaliyet gösteren mobilya işletmelerinde iş/üretim/işçi sağlığı analizi yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda iş sağlığı ve güvenliği (İSG), makine/malzemelerin kullanım durumu, işyeri yerleşim planı ve makine-atölye-kullanıcı ilişkisi ile ilgili çalışanların görüşleri alınmıştır. Ayrıca, hazırlanan anket formu Tekirdağ’da bulunan 10 farklı işletmedeki 150 çalışana yüz yüze şeklinde uygulanmıştır. Ancak, 130 anket değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma sonucunda, çalışanların yaklaşık %5'inin meslek hastalığına yakalandığı ve %13’ünün kazaya maruz kaldığı tespit edilmiştir. Araştırma kapsamındaki işletmelerde gürültü, toz ve titreşim düzeyi yüksek çıkmıştır. İşletmelerde yapılan İSG eğitimi ve işletmelerdeki uyarı levhalarının tehlikelere karşı etkili olduğu bulunmuştur. Çalışanların yaklaşık %25’lik bir kısmının İSG eğitimi almadığı belirlenmiş olup İSG eğitimlerinin tekrarlanmadığı ifade edenlerin oranı ise %50'ye yakın çıkmıştır. İSG mevzuatı ve uyulması gereken kurallar hakkında bazı çalışanların bilgisinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Çalışanların çoğunluğu işletmelerindeki CNC makinelerinin değişmesini istemiştir. Son olarak, çalışanların işletmelerindeki yerleşim planları ve çalışma alanları ve malzeme ve makinelerin sayısı, sağlamlığı, kalitesi ve hareket edebilme özelliklerinden memnun olduğu bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler

Ahşap/mobilya işletmeleri, İSG, Tekirdağ

Kaynakça

  1. Altay, S. (2015). Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği: iş sağlığı ve güvenliğinin iş tatmini üzerine etkisi: çimento sektöründe bir uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
  2. Aşkın, A. ve Öztürk, Ö. F. (2022). Mobilya sektörü çalışanlarında iş kazası ve meslek hastalıklarının incelenmesi üzerine bir araştırma. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 24(2), 1-1.
  3. Atılgan A., Ersen N., Kahraman N. ve Peker H. (2015). Türkiye mobilya sanayinde iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesine ilişkin tavsiyeler. Selçuk Üniversitesi Teknik Online Dergisi, Özel Sayı (UMK-2015), 664-683.
  4. Başak, S., Işık, E. ve Kanbay, Y. (2018). Orman Bölge müdürlüğü çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Karaelmas İş Sağlığı ve Güvenliği Dergisi, 2(1), 45-51.
  5. Birtekin, Ö. (2015). Hatay ve Gaziantep illeri kapsamında bulunan ahşap işleri ve mobilya üretim sektöründeki işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin ve bilinebilirliğinin araştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Zirve Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
  6. Çelikkantar D. (2015). İş sağlığı ve güvenliğinde risk yönetimi ve kombine çevrim santrallerinde risk değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Fatih Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  7. Demirci, S. (2018). Mobilya imalatında kullanılan malzeme ve makinelerin iş sağlığı ve güvenliği yönünden değerlendirilmesi. Hastane Öncesi Dergisi, 3(2): 103-119.
  8. Dorman, J. S., La Porte, R. E., Stone, R. A. ve Trucco, M. (1990). Worldwide differences in the incidence of type I diabetes are associated with amino acid variation at position 57 of the HLA-DQ beta chain. Proc Natl Acad Sci U S A, 87(19), 7370-7374.
  9. Gedik, T. ve İlhan, A. (2014). Sakarya ili mobilya imalatçılarında iş sağlığı ve iş güvenliği üzerine bir inceleme. SDÜ Orman Fakültesi Dergisi, 15, 123-129.
  10. Gök, H. (2017). Bakım onarımda iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının önemi bu sektörde çalışanların farkındalıklarının değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

Kaynak Göster

APA
Peker, H., Kuşdemir, B., Ersen, N., Akyüz, İ., & Akyüz, K. C. (2022). Tekirdağ İlindeki Mobilya İşletmelerinde İş Sağılığı ve Güvenliğine Yönelik Araştırma. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi, 18(2), 247-265. https://izlik.org/JA42HM39NF
AMA
1.Peker H, Kuşdemir B, Ersen N, Akyüz İ, Akyüz KC. Tekirdağ İlindeki Mobilya İşletmelerinde İş Sağılığı ve Güvenliğine Yönelik Araştırma. DÜOD. 2022;18(2):247-265. https://izlik.org/JA42HM39NF
Chicago
Peker, Hüseyin, Bayram Kuşdemir, Nadir Ersen, İlker Akyüz, ve Kadri Cemil Akyüz. 2022. “Tekirdağ İlindeki Mobilya İşletmelerinde İş Sağılığı ve Güvenliğine Yönelik Araştırma”. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi 18 (2): 247-65. https://izlik.org/JA42HM39NF.
EndNote
Peker H, Kuşdemir B, Ersen N, Akyüz İ, Akyüz KC (01 Aralık 2022) Tekirdağ İlindeki Mobilya İşletmelerinde İş Sağılığı ve Güvenliğine Yönelik Araştırma. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi 18 2 247–265.
IEEE
[1]H. Peker, B. Kuşdemir, N. Ersen, İ. Akyüz, ve K. C. Akyüz, “Tekirdağ İlindeki Mobilya İşletmelerinde İş Sağılığı ve Güvenliğine Yönelik Araştırma”, DÜOD, c. 18, sy 2, ss. 247–265, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42HM39NF
ISNAD
Peker, Hüseyin - Kuşdemir, Bayram - Ersen, Nadir - Akyüz, İlker - Akyüz, Kadri Cemil. “Tekirdağ İlindeki Mobilya İşletmelerinde İş Sağılığı ve Güvenliğine Yönelik Araştırma”. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi 18/2 (01 Aralık 2022): 247-265. https://izlik.org/JA42HM39NF.
JAMA
1.Peker H, Kuşdemir B, Ersen N, Akyüz İ, Akyüz KC. Tekirdağ İlindeki Mobilya İşletmelerinde İş Sağılığı ve Güvenliğine Yönelik Araştırma. DÜOD. 2022;18:247–265.
MLA
Peker, Hüseyin, vd. “Tekirdağ İlindeki Mobilya İşletmelerinde İş Sağılığı ve Güvenliğine Yönelik Araştırma”. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi, c. 18, sy 2, Aralık 2022, ss. 247-65, https://izlik.org/JA42HM39NF.
Vancouver
1.Hüseyin Peker, Bayram Kuşdemir, Nadir Ersen, İlker Akyüz, Kadri Cemil Akyüz. Tekirdağ İlindeki Mobilya İşletmelerinde İş Sağılığı ve Güvenliğine Yönelik Araştırma. DÜOD [Internet]. 01 Aralık 2022;18(2):247-65. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42HM39NF