Araştırma Makalesi

Primer Diz Osteoartritinde Total Diz Artroplastisi ve Konservatif Tedavi Sonrası Ağrı, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Fonksiyonellik

Cilt: 10 Sayı: 3 21 Eylül 2020
PDF İndir
TR EN

Primer Diz Osteoartritinde Total Diz Artroplastisi ve Konservatif Tedavi Sonrası Ağrı, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Fonksiyonellik

Öz

Amaç: Diz eklemi osteoartritin en sık tuttuğu eklemdir ve diz osteoartriti ile ilişkili ağrı, günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayarak fonksiyonel yetersizliğe yol açar. Bu araştırmanın amacı, primer diz osteoartriti nedeniyle total diz artroplastisi ve konservatif tedavi uygulanan hastaların tedavi sonrası ağrı, fiziksel aktivite ve fonksiyonellik düzeylerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya diz osteoartriti tanısı ile total diz artroplastisi uygulanan 30, konservatif tedavi olarak fizyoterapi uygulanan 30 ve 36 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 96 olgu dahil edildi. Ağrı düzeyi Vizuel Analog Skala ile, fiziksel aktivite Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi kısa form ile, semptom ve fonksiyonel durum Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Osteoartrit İndeksi ve Oxford Diz Skoru ile değerlendirildi. Değerlendirmeler cerrahi ve konservatif tedavi sonrası 3 – 6 ay arasında olmak üzere bir kez gerçekleştirildi. Bulgular: Sonuçlar konservatif ve cerrahi tedavi uygulanan hastaların sağlıklı kontrollere göre vücut kitle indekslerinin daha yüksek olduğunu (p=0,001), fiziksel aktivite düzeylerinin daha düşük olduğunu (p<0,001) göstermiştir. Konservatif tedavi uygulanan hastaların ağrı düzeylerinin daha düşük olduğu ancak total diz artroplastisi uygulanan hastaların fonksiyonel seviyelerinin daha iyi olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Tedavi sonrasında cerrahi tedavi uygulanan hastaların ağrı düzeylerinin daha düşük olduğu ve fonksiyonel seviyelerinin daha iyi olduğu belirlenmiştir. Kilo kontrolünün sağlanması ile diz osteoartritine bağlı semptomlar azaltılabilir ve cerrahi tedavi geciktirilebilir. Cerrahi sonrası dönemde hastaların ağrı düzeylerinin azaltılması ve fiziksel aktivite düzeylerinin geliştirilmesi için hastalar ortopedik rehabilitasyon programlarına yönlendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Felson DT. Epidemiology of knee and hip osteoarthritis. Epidemiol Rev. 1988; 10: 1-28.
  2. 2. Michael JW, Schlüter-Brust KU, Eysel P. The epidemiology, etiology, diagnosis, and treatment of osteoarthritis of the knee. Dtsch Arztebl Int. 2010; 107(9): 152-62.
  3. 3. Covinsky K. Aging, arthritis, and disability. Arthritis Rheum. 2006; 55(2): 175-6.
  4. 4. Dunlop DD, Manheim LM, Song J, Chang RW. Arthritis prevalence and activity limitations in older adults. Arthritis Rheum. 2001; 44(1): 212-21.
  5. 5. Cross M, Smith E, Hoy D, Nolte S, Nolte S, Ackerman I, Fransen M, et al. The global burden of hip and knee osteoarthritis: estimates from the global burden of disease 2010 study. Ann Rheum Dis. 2014; 73(7): 1323-30.
  6. 6. Martin JA, Ramakrishnan PA, Lim T, Thedens D, Buckwalter JA. Articular cartilage and intervertebral disk. In: Flynn JM, editor. Orthopaedic knowledge update. 10th ed. Rosemont, IL: American Academy of Orthopaedic Surgeons; 2011. p. 23-6.
  7. 7. Hochberg MC, Altman RD, April KT, Benkhalti M, Guyatt G, McGowan J, et al. American College of Rheumatology 2012 recommendations for the use of nonpharmacologic and pharmacologic therapies in osteoarthritis of the hand, hip, and knee. Arthritis Care Res (Hoboken). 2012; 64(4): 465-74.
  8. 8. McAlindon TE, Bannuru RR, Sullivan MC, Arden NK, Berenbaum F, Bierma-Zeinstra SM, et al. OARSI guidelines for the non-surgical management of knee osteoarthritis. Osteoarthritis Cartilage. 2014; 22(3): 363-88.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

21 Eylül 2020

Gönderilme Tarihi

8 Kasım 2019

Kabul Tarihi

21 Mayıs 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 10 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Çolak, İ., Karakoç, Z. B., Mete, E., Özen, T., Bulut, G., & Kuru Çolak, T. (2020). Primer Diz Osteoartritinde Total Diz Artroplastisi ve Konservatif Tedavi Sonrası Ağrı, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Fonksiyonellik. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(3), 319-325. https://doi.org/10.33631/duzcesbed.644577
AMA
1.Çolak İ, Karakoç ZB, Mete E, Özen T, Bulut G, Kuru Çolak T. Primer Diz Osteoartritinde Total Diz Artroplastisi ve Konservatif Tedavi Sonrası Ağrı, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Fonksiyonellik. DÜ Sağlık Bil Enst Derg. 2020;10(3):319-325. doi:10.33631/duzcesbed.644577
Chicago
Çolak, İlker, Zehra Betül Karakoç, Emel Mete, Tuğçe Özen, Güven Bulut, ve Tuğba Kuru Çolak. 2020. “Primer Diz Osteoartritinde Total Diz Artroplastisi ve Konservatif Tedavi Sonrası Ağrı, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Fonksiyonellik”. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 10 (3): 319-25. https://doi.org/10.33631/duzcesbed.644577.
EndNote
Çolak İ, Karakoç ZB, Mete E, Özen T, Bulut G, Kuru Çolak T (01 Eylül 2020) Primer Diz Osteoartritinde Total Diz Artroplastisi ve Konservatif Tedavi Sonrası Ağrı, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Fonksiyonellik. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 10 3 319–325.
IEEE
[1]İ. Çolak, Z. B. Karakoç, E. Mete, T. Özen, G. Bulut, ve T. Kuru Çolak, “Primer Diz Osteoartritinde Total Diz Artroplastisi ve Konservatif Tedavi Sonrası Ağrı, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Fonksiyonellik”, DÜ Sağlık Bil Enst Derg, c. 10, sy 3, ss. 319–325, Eyl. 2020, doi: 10.33631/duzcesbed.644577.
ISNAD
Çolak, İlker - Karakoç, Zehra Betül - Mete, Emel - Özen, Tuğçe - Bulut, Güven - Kuru Çolak, Tuğba. “Primer Diz Osteoartritinde Total Diz Artroplastisi ve Konservatif Tedavi Sonrası Ağrı, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Fonksiyonellik”. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 10/3 (01 Eylül 2020): 319-325. https://doi.org/10.33631/duzcesbed.644577.
JAMA
1.Çolak İ, Karakoç ZB, Mete E, Özen T, Bulut G, Kuru Çolak T. Primer Diz Osteoartritinde Total Diz Artroplastisi ve Konservatif Tedavi Sonrası Ağrı, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Fonksiyonellik. DÜ Sağlık Bil Enst Derg. 2020;10:319–325.
MLA
Çolak, İlker, vd. “Primer Diz Osteoartritinde Total Diz Artroplastisi ve Konservatif Tedavi Sonrası Ağrı, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Fonksiyonellik”. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 10, sy 3, Eylül 2020, ss. 319-25, doi:10.33631/duzcesbed.644577.
Vancouver
1.İlker Çolak, Zehra Betül Karakoç, Emel Mete, Tuğçe Özen, Güven Bulut, Tuğba Kuru Çolak. Primer Diz Osteoartritinde Total Diz Artroplastisi ve Konservatif Tedavi Sonrası Ağrı, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Fonksiyonellik. DÜ Sağlık Bil Enst Derg. 01 Eylül 2020;10(3):319-25. doi:10.33631/duzcesbed.644577