TR
Çocuklarda Tüberküloz Tanı Yöntemleri
Öz
Tüberküloz bilinen çok eski bir hastalık olmasına karşın morbidite, mortalite ve ekonomik etkileri nedeniyle hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde halen önemli bir sağlık problemi olmaya devam etmektedir. Tüberkülozun patofizyolojisi komplikedir. Enfeksiyon ve hastalık arasında gecikme olması da olayları daha belirsiz hale getirir. Aktif akciğer tüberkülozu olan hastalar asemptomatik olabilir hafif orta düzeyde kuru öksürüğü olabilir veya ateş, halsizlik, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kilo kaybı, gece terlemeleri ve kanlı balgam çıkarılan öksürük gibi bir semptomla karşımıza çıkabilir. Tüberküloz için tam bir değerlendirme öykü, göğüs filmi, fizik muayene, tüberkülin cilt testi, mikrobiyolojik yaymalar ve kültürleri içermelidir. Bir serolojik test de dâhil
olabilir. Erken tanı ve tedavi mortalite ve morbiditeyi önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu yavaş üreyen mikroorganizmanın kısıtlı sayıda hastada balgamda saptanabilmesi ve kültüründeki zorluklar nedeniyle tanısı zor bir hastalıktır.
olabilir. Erken tanı ve tedavi mortalite ve morbiditeyi önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu yavaş üreyen mikroorganizmanın kısıtlı sayıda hastada balgamda saptanabilmesi ve kültüründeki zorluklar nedeniyle tanısı zor bir hastalıktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Türkiye’de verem savaşı 2009 raporu, TC Sağlık Bakanlığı Verem Savaş Daire Başkanlığı, 2009; s: 7-72.
- World Health Organization. Fact sheet no: 104. Tuberculozis. www.who.int/mediacentre/factssheets/fs104. WHO website. Revised March 2007. Accessed May 21, 2008.
- Iseman MD. Klinisyenler İcin Tuberkuloz Klavuzu. Ceviren: Ş. Ozkara. Nobel Tıp Kitapevleri Ltd. Şti. 2002; Bölüm 2: 21–49.
- Kılıçarslan Z. Dünyada ve Türkiye’de tüberküloz epidemiyolojisi ve kontrolü. İnfeksiyon hastalıkları serisi, 2001; 4(1) p: 5–13.
- Clark GA, Kelley MA, Grange JM, Hill MC.: the evolution of mycobacterial disease in human populations. A reaevaluation. Current Anthropology 1987; 28:1,45-62.
- Parker T, Deverden B (ed):Topley Wilson’s principles of Bacteriology, Virology and İmmunity. Vol II. 1990; 74–97.
- Bilgehan H. Klinik Mikrobiyoloji Özet Bakteriyolojisi ve Bakteri İnfeksiyonları 1986; 407-437.
- Webb, GB: Tuberculosis: Clio Medica, Paul. B. Hoeber, New York; 1936.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
15 Ocak 2013
Gönderilme Tarihi
12 Nisan 2011
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 3
APA
Arıca, S., Arıca, V., & Özer, C. (2013). Çocuklarda Tüberküloz Tanı Yöntemleri. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(3), 38-44. https://izlik.org/JA37SG36BE
AMA
1.Arıca S, Arıca V, Özer C. Çocuklarda Tüberküloz Tanı Yöntemleri. DÜ Sağlık Bil Enst Derg. 2013;1(3):38-44. https://izlik.org/JA37SG36BE
Chicago
Arıca, Seçil, Vefik Arıca, ve Cahit Özer. 2013. “Çocuklarda Tüberküloz Tanı Yöntemleri”. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1 (3): 38-44. https://izlik.org/JA37SG36BE.
EndNote
Arıca S, Arıca V, Özer C (01 Ocak 2013) Çocuklarda Tüberküloz Tanı Yöntemleri. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1 3 38–44.
IEEE
[1]S. Arıca, V. Arıca, ve C. Özer, “Çocuklarda Tüberküloz Tanı Yöntemleri”, DÜ Sağlık Bil Enst Derg, c. 1, sy 3, ss. 38–44, Oca. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37SG36BE
ISNAD
Arıca, Seçil - Arıca, Vefik - Özer, Cahit. “Çocuklarda Tüberküloz Tanı Yöntemleri”. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1/3 (01 Ocak 2013): 38-44. https://izlik.org/JA37SG36BE.
JAMA
1.Arıca S, Arıca V, Özer C. Çocuklarda Tüberküloz Tanı Yöntemleri. DÜ Sağlık Bil Enst Derg. 2013;1:38–44.
MLA
Arıca, Seçil, vd. “Çocuklarda Tüberküloz Tanı Yöntemleri”. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy 3, Ocak 2013, ss. 38-44, https://izlik.org/JA37SG36BE.
Vancouver
1.Seçil Arıca, Vefik Arıca, Cahit Özer. Çocuklarda Tüberküloz Tanı Yöntemleri. DÜ Sağlık Bil Enst Derg [Internet]. 01 Ocak 2013;1(3):38-44. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37SG36BE
