BibTex RIS Kaynak Göster

Güncel Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbbi Tedavilerin Sağlık Uygulamalarındaki Yeri

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 3, 178 - 189, 16.01.2017

Öz

Günümüzde artan sağlık sorunları bireyleri çözüm arayışı içine sokmaktadır. Bu çözüm arayışı modern tıptan, tamamlayıcı ve alternatif tedavilere kadar çeşitlilik göstermektedir. İncelenen araştırmalarda gözlendiği üzere tamamlayıcı ve alternatif tedavi uygulamalarının korku ve kaygıyı azaltmak, analjezi sağlamak, yaraların iyileşmesini kolaylaştırmak, hasta motivasyonunu arttırmak gibi pek çok faydaları bulunmaktadır. Birçok kronik hastalıkta hastalık semptomlarını azaltmakta ve bağımlılık tedavilerinde de hastalara yardımcı olmaktadırlar. Tamamlayıcı ve alternatif tedavi uygulamaları, yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da sıklıkla tercih edilen bir yöntem olmuştur. Bu derlemenin amacı, ulaşılabilir kaynaklardaki bilgileri tarayarak tamamlayıcı ve alternatif tedavilerin Tıp ve Diş Hekimliği alanlarındaki kullanılabilirliğini gözden geçirmek, bu tedavilerin kullanım alanlarını olumlu ve olumsuz yanları ile sunarak farkındalık yaratmak, kooperasyon problemine sahip çocuk, genç erişkin ve yetişkin hastalarda bir davranış idaresi aracı olarak uygulanabilirliğini değerlendirmek ve literatüre katkı sağlamaktır.

The Role of Current Complementary and Alternative Medical Treatments in Health Practice

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 3, 178 - 189, 16.01.2017

Öz

Today, people are trying to have new treatment alternatives because of the rising health problems. The new treatment alternatives vary from modern medicine to complementary and alternative treatments. According to the studies, complementary and alternative treatment applications have many benefits such as to reduce fear and anxiety, to provide analgesia, to facilitate the healing of wounds, to improve patient’s motivation, to minimize the symptoms of many chronic diseases and also to help patients in addiction treatments. Complementary and alternative treatment applications have been frequently preferred in children as well as in adults. Aims of this paper are to review the usability of these treatments on medicine and dentistry, to raise awareness by representing positive and negative effects of these treatments, to consider the applicability of these treatments for managing of uncooperative children, adolescents and adults, and to contribute the literature.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Derya Ceyhan Bu kişi benim

Tuğba Tasa Yiğit

Yayımlanma Tarihi 16 Ocak 2017
Gönderilme Tarihi 26 Haziran 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Ceyhan, D., & Tasa Yiğit, T. (2017). Güncel Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbbi Tedavilerin Sağlık Uygulamalarındaki Yeri. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(3), 178-189.
AMA Ceyhan D, Tasa Yiğit T. Güncel Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbbi Tedavilerin Sağlık Uygulamalarındaki Yeri. DÜ Sağlık Bil Enst Derg. Ocak 2017;6(3):178-189.
Chicago Ceyhan, Derya, ve Tuğba Tasa Yiğit. “Güncel Tamamlayıcı Ve Alternatif Tıbbi Tedavilerin Sağlık Uygulamalarındaki Yeri”. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6, sy. 3 (Ocak 2017): 178-89.
EndNote Ceyhan D, Tasa Yiğit T (01 Ocak 2017) Güncel Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbbi Tedavilerin Sağlık Uygulamalarındaki Yeri. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6 3 178–189.
IEEE D. Ceyhan ve T. Tasa Yiğit, “Güncel Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbbi Tedavilerin Sağlık Uygulamalarındaki Yeri”, DÜ Sağlık Bil Enst Derg, c. 6, sy. 3, ss. 178–189, 2017.
ISNAD Ceyhan, Derya - Tasa Yiğit, Tuğba. “Güncel Tamamlayıcı Ve Alternatif Tıbbi Tedavilerin Sağlık Uygulamalarındaki Yeri”. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6/3 (Ocak 2017), 178-189.
JAMA Ceyhan D, Tasa Yiğit T. Güncel Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbbi Tedavilerin Sağlık Uygulamalarındaki Yeri. DÜ Sağlık Bil Enst Derg. 2017;6:178–189.
MLA Ceyhan, Derya ve Tuğba Tasa Yiğit. “Güncel Tamamlayıcı Ve Alternatif Tıbbi Tedavilerin Sağlık Uygulamalarındaki Yeri”. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 6, sy. 3, 2017, ss. 178-89.
Vancouver Ceyhan D, Tasa Yiğit T. Güncel Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbbi Tedavilerin Sağlık Uygulamalarındaki Yeri. DÜ Sağlık Bil Enst Derg. 2017;6(3):178-89.