BibTex RIS Kaynak Göster

DONDURULMUŞ HAZIR YEMEK SATIN ALAN TÜKETİCİLERİN ÖZELLİKLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK ARAŞTIRMA

Yıl 2002, Cilt: 2 Sayı: 1, 1 - 12, 01.05.2002

Öz

Dondurulmuş hazır yemek satın alan tüketicilerin kendi aralarında belirli özelliklere sahip segmentlerde toplanıp toplanmadıklarının incelendiği tanımlayıcı nitelikteki araştırmada, tüketicilerin dondurulmuş hazır yemek satın alma amaçları, satın alma nedenleri ve demografik ve sosyo kültürel özellikleri irdelenmektedir. Araştırma zaman ve maliyet kısıtları nedeni ile heterojen bir yapıya sahip olan İstanbul ili Kadıköy ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak 240 tüketici ile dolaysız soruların yer aldığı anket formu aracılığıyla yüzyüze görüşmeler yapılmıştır. Kümeleme analizi sonucunda, dondurulmuş hazır yemek satın alıp kullananların, satın alma nedenlerine göre anlamlı olarak dört segment oluşturdukları sonucuna ulaşılmıştır. Bulunan dört segmentin satın alma amaçları, demografik ve sosyo kültürel özelliklerinin tanımlanması için Varyans analizi kullanılmıştır. Varyans analizi sonuçlarına göre segmentlerin profilleri tanımlanmıştır

Kaynakça

  • CUNEO Alice (8/17/98): “DDB Wins Makeover Bid From Heinz.” Advertising Age, Sayı: 69, ss. 47.
  • KURTULUŞ Kemal (1996): Pazarlama Araştırmaları, İstanbul, ss 72.
  • REYES Sonia (1/10/2000): “Heinz Puts the Bite on Tweens at X Games”, Brandweek, Sayı: 41, ss. 6.
  • REYES Sonia (2/7/2000): “Heinz Sets $29M for Entrée Line”, Brandweek, Sayı: 41, ss 55.
  • SARASIN Leslie G. (2000): “Frozen’s Future in HMR is Bright, Sarasin Says”, Frozen Food Age, Sayı:48, No: 9, ss.42.
  • SHAFFER Jeffrey (1999): “Swanson’s in the Cozy Cathode Glow.”, Christian Science Monitor, Sayı: 91, ss. 11.
  • SPETHMANN Betsy, Kellie Krumplitsch (1994): “Blair’s Ice Heroics Net Frozen Food Deal”, Brandweek , Sayı: 35, ss. 32.
  • THOMPSON Stephanie (2000): “Pillsbury Earmarks $45 Mil for Green Giant Meals Launch.”, Advertising Age, Sayı: 71, ss. 2.
  • WELLMAN David (2000): “Best of Days”, Frozen Food Age, Sayı: 49, No: 2, ss.1.
  • WEISS Michael (1999): “Penguin Power, Frozen Dinner Sales Heat Up”, American Demographics, Sayı: 21, ss. B
Yıl 2002, Cilt: 2 Sayı: 1, 1 - 12, 01.05.2002

Öz

The overall goal of this descriptive study was to determine users of frozen meal according to their reasons of purchase and to find variables which identify these consumer segments. Data were collected from Istanbul, Kadıkoy a sample of 240 consumers by using a face to face questionnaire. At first, Cluster Analysis was used in order to reach the first objective mentioned above and than ANOVA was used to reach the second objective. This study intends to summarize conclusions of the cluster analysis run for identifying these four segments according to the reasons for purchasing frozen meals and also to summarize conclusions of the ANOVA run for identifying consumer profile of

Kaynakça

  • CUNEO Alice (8/17/98): “DDB Wins Makeover Bid From Heinz.” Advertising Age, Sayı: 69, ss. 47.
  • KURTULUŞ Kemal (1996): Pazarlama Araştırmaları, İstanbul, ss 72.
  • REYES Sonia (1/10/2000): “Heinz Puts the Bite on Tweens at X Games”, Brandweek, Sayı: 41, ss. 6.
  • REYES Sonia (2/7/2000): “Heinz Sets $29M for Entrée Line”, Brandweek, Sayı: 41, ss 55.
  • SARASIN Leslie G. (2000): “Frozen’s Future in HMR is Bright, Sarasin Says”, Frozen Food Age, Sayı:48, No: 9, ss.42.
  • SHAFFER Jeffrey (1999): “Swanson’s in the Cozy Cathode Glow.”, Christian Science Monitor, Sayı: 91, ss. 11.
  • SPETHMANN Betsy, Kellie Krumplitsch (1994): “Blair’s Ice Heroics Net Frozen Food Deal”, Brandweek , Sayı: 35, ss. 32.
  • THOMPSON Stephanie (2000): “Pillsbury Earmarks $45 Mil for Green Giant Meals Launch.”, Advertising Age, Sayı: 71, ss. 2.
  • WELLMAN David (2000): “Best of Days”, Frozen Food Age, Sayı: 49, No: 2, ss.1.
  • WEISS Michael (1999): “Penguin Power, Frozen Dinner Sales Heat Up”, American Demographics, Sayı: 21, ss. B
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA82AG62NR
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Cenk Arsun Yüksel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2002
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yüksel, C. A. (2002). DONDURULMUŞ HAZIR YEMEK SATIN ALAN TÜKETİCİLERİN ÖZELLİKLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK ARAŞTIRMA. Ege Academic Review, 2(1), 1-12.
AMA Yüksel CA. DONDURULMUŞ HAZIR YEMEK SATIN ALAN TÜKETİCİLERİN ÖZELLİKLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK ARAŞTIRMA. eab. Mayıs 2002;2(1):1-12.
Chicago Yüksel, Cenk Arsun. “DONDURULMUŞ HAZIR YEMEK SATIN ALAN TÜKETİCİLERİN ÖZELLİKLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK ARAŞTIRMA”. Ege Academic Review 2, sy. 1 (Mayıs 2002): 1-12.
EndNote Yüksel CA (01 Mayıs 2002) DONDURULMUŞ HAZIR YEMEK SATIN ALAN TÜKETİCİLERİN ÖZELLİKLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK ARAŞTIRMA. Ege Academic Review 2 1 1–12.
IEEE C. A. Yüksel, “DONDURULMUŞ HAZIR YEMEK SATIN ALAN TÜKETİCİLERİN ÖZELLİKLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK ARAŞTIRMA”, eab, c. 2, sy. 1, ss. 1–12, 2002.
ISNAD Yüksel, Cenk Arsun. “DONDURULMUŞ HAZIR YEMEK SATIN ALAN TÜKETİCİLERİN ÖZELLİKLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK ARAŞTIRMA”. Ege Academic Review 2/1 (Mayıs 2002), 1-12.
JAMA Yüksel CA. DONDURULMUŞ HAZIR YEMEK SATIN ALAN TÜKETİCİLERİN ÖZELLİKLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK ARAŞTIRMA. eab. 2002;2:1–12.
MLA Yüksel, Cenk Arsun. “DONDURULMUŞ HAZIR YEMEK SATIN ALAN TÜKETİCİLERİN ÖZELLİKLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK ARAŞTIRMA”. Ege Academic Review, c. 2, sy. 1, 2002, ss. 1-12.
Vancouver Yüksel CA. DONDURULMUŞ HAZIR YEMEK SATIN ALAN TÜKETİCİLERİN ÖZELLİKLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK ARAŞTIRMA. eab. 2002;2(1):1-12.