Taylor Kuralı: Türkiye için Bir Vektör Otoregresif Model Analizi

Cilt: 11 Sayı: 5 1 Kasım 2011
  • Fuat Lebe
  • Tayfur Bayat
PDF İndir
TR EN

Taylor Kuralı: Türkiye için Bir Vektör Otoregresif Model Analizi

Öz

Son zamanlarda merkez bankaları para politikası stratejilerini, duruma göre politikalar yerine açıkça belirlenmiş kurallara dayalı olarak belirleme eğilimindedir. Merkez bankalarının uyguladıkları politikaların tahmin edilebilir olabilmesinin en basit yolu, politika uygulamalarının merkez bankasının geliştirdiği basit kurallara göre yürütülmesidir. Merkez bankalarınca yürütülen para politikasının daha fazla tahmin edilebilir kılınması, ekonomik birimleri politika sürprizlerine karşı kendilerini garantiye almak zorunda bırakmamakta ve politika uygulamalarının topluma yansıyacak maliyetini azaltabilmektedir. Optimal bir politika kuralı karmaşık modellere dayalı olabilmektedir. Fakat karmaşık modeller, duruma göre politikaların neden olduğu problemlerin çözümünü zorlaştırabilir, hatta imkânsızlaştırabilir. Çünkü karmaşık kurallar için ihtiyaç duyulan tüm bilgi halk tarafından takip edilemeyecektir. Taylor Kuralı gibi basit kurallar ise daha kolay anlaşılabilmekte ve uygulanabilmektedir. Bununla birlikte, Orijinal Taylor Kural’ında döviz kuru yer almamaktadır. Bu çalışmada ise, Taylor Kuralı döviz kurunu da içerecek şekilde genişletilmiştir. Bu nedenle, bazı gelişmiş ülkeler için geçerli olan Taylor Kuralı’nı Türkiye için geçerliliğini Genişletilmiş Taylor bilgi setini oluşturan değişkenler kullanılarak araştırılması amaçlanmaktadır. Ancak, bu çalışma mevcut literatürden farklı olarak Türkiye için Taylor Kuralı’nın geçerliliği çeşitli faiz oranlarına göre model denemeleri yapılarak test edilmeye çalışılacaktır. Bu amaçla, araştırmada 1986:5-2010:9 dönemini kapsayan aylık veriler kullanılarak VAR yöntemiyle analiz yapılmıştır. Yapılan analiz sonucu, her üç model için olmasa da genelde Türkiye’de faizlerin Taylor Kuralı’na bağlıymış gibi hareket ettiği söylenebilir. Ayrıca, para politikası aracı olarak MB’nın kısa vadeli krediler için öngördüğü reeskont faiz oranı temel alınarak yürütüldüğünde daha istenir sonuçlar vermesinden dolayı politika yapıcılarının Türkiye için bu politika seçeneğinin dikkate alması gerektiği ifade edilebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aklan, N.A. and Nargeleçekenler, M. (2008a) “Tay- lor Rule in Practice: Evidence from Turkey”, Internatio- nal Advanced Economic Resources, 14(2):156-166.
  2. Aklan, N.A. ve Nargeleçekenler, M. (2008b) “Taylor Kuralı: Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme” Ankara Üni- versitesi SBF Dergisi, 63(2):21-41.
  3. Aktan, C.C. (2003), Etkin Devlet, Konya, Çizgi Ki- tabevi.
  4. Altavilla, C. (2003) “Assessing Monetary Rules Per- formance Across Emu Countries” International Journal of Finance and Economics, 8:131-151.
  5. Ball, L. (1999) “Policy Rules for Open Economies” John B. Taylor (eds.) Monetary Policy Rules, Chicago,University of Chicago Press.
  6. Batini, N. and Nelson, E. (2000) “Optimal Horizons in Inflation Targeting” Bank of England, Working Paper, No:119.
  7. Bernanke, B. and Gertler, M. (1999) “Monetary Po- licy and Asset Price Volatility” Economic Review, Fourth Quarter: 77-128.
  8. Carstensen, K. (2006) “Estimating the ECB Policy Reaction Function” German Economic Review, 7(1):1-34.

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Tayfur Bayat Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Kasım 2011

Gönderilme Tarihi

1 Kasım 2011

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2011 Cilt: 11 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA
Lebe, F., & Bayat, T. (2011). Taylor Rule: A Vector Autoregressive Model Analysis For Turkey. Ege Academic Review, 11(5), 95-112. https://izlik.org/JA58XT27UL
AMA
1.Lebe F, Bayat T. Taylor Rule: A Vector Autoregressive Model Analysis For Turkey. eab. 2011;11(5):95-112. https://izlik.org/JA58XT27UL
Chicago
Lebe, Fuat, ve Tayfur Bayat. 2011. “Taylor Rule: A Vector Autoregressive Model Analysis For Turkey”. Ege Academic Review 11 (5): 95-112. https://izlik.org/JA58XT27UL.
EndNote
Lebe F, Bayat T (01 Kasım 2011) Taylor Rule: A Vector Autoregressive Model Analysis For Turkey. Ege Academic Review 11 5 95–112.
IEEE
[1]F. Lebe ve T. Bayat, “Taylor Rule: A Vector Autoregressive Model Analysis For Turkey”, eab, c. 11, sy 5, ss. 95–112, Kas. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58XT27UL
ISNAD
Lebe, Fuat - Bayat, Tayfur. “Taylor Rule: A Vector Autoregressive Model Analysis For Turkey”. Ege Academic Review 11/5 (01 Kasım 2011): 95-112. https://izlik.org/JA58XT27UL.
JAMA
1.Lebe F, Bayat T. Taylor Rule: A Vector Autoregressive Model Analysis For Turkey. eab. 2011;11:95–112.
MLA
Lebe, Fuat, ve Tayfur Bayat. “Taylor Rule: A Vector Autoregressive Model Analysis For Turkey”. Ege Academic Review, c. 11, sy 5, Kasım 2011, ss. 95-112, https://izlik.org/JA58XT27UL.
Vancouver
1.Fuat Lebe, Tayfur Bayat. Taylor Rule: A Vector Autoregressive Model Analysis For Turkey. eab [Internet]. 01 Kasım 2011;11(5):95-112. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58XT27UL