TR
EN
Türkiye’de Banka Kredi Kanalının İşleyişi-MS-VAR Analizi
Öz
Standart IS-LM modeline kredilerin eklenmesiyle açığa çıkan kredi kanalı ve alt birimi olan banka kredi kanalı, banka kredileri ile finansal varlıkların eksik ikame olması durumunda standart IS-LM modelinin üzerine kurulan para/faiz oranı kanalının alternatifi değil, etkilerini güçlendiren tamamlayıcı bir aktarım mekanizması olmaktadır. Para politikasının bankaların kredi arzını değiştirmesi sonucunda reel ekonomi üzerinde meydana gelen etkiler, banka kredi aktarım kanalı aracılığıyla gerçekleşmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, 2005:1-2019:12 dönemi boyunca aylık veriler kullanılarak Türkiye için banka kredi kanalının etkinliğini Markov rejim değişim vektör otoregresif (MS-VAR) modeli yöntemiyle ekonometrik olarak analiz etmektir. Analizde, banka kredi kanalının teorik işleyiş sürecinin adımlarına uygun olarak beş farklı MS-VAR modeli oluşturulmuştur. Genişleme ve daralma rejimi olarak iki rejimli oluşturulan MS-VAR modellerinden Türkiye örneği için elde edilen analiz sonuçlarında, genişleme dönemlerinde politika faiz oranındaki değişimin bankaların kredi arzı üzerinden reel ekonomik değişkenleri etkilediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye’de banka kredi kanalının genel olarak etkin işlediği ve önemli bir parasal aktarım mekanizması olduğunu söylemek mümkündür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Barca, Onur (2019). “Türkiye’de Faiz Oranı Kanalı: MS-VAR Modeli Uygulaması”, Yüksek Lisans Tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Bean, Charles, Larsen, Jens ve Nikolov, Kalın (2002). “Financial Frictions and the Monetary Transmission Mechanism: Theory, Evidence and Policy Implications”, European Central Bank (ECB) Working Paper, 113, 1-59.
- Belke, Murat ve Kaya, Harun (2017). “Türkiye’de Para Politikalarının Kredi Kanalı Aktarımı: VAR Yaklaşımı”, Finans, Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(3), 185-208.
- Bernanke, Ben S. (1993). “Credit in the Macroeconomy”, Federal Reserve Bank of New York Quarterly Review, 18(1), 50-70.
- Bernanke, Ben S. ve Blinder, Alan S. (1988). “Credit Money and Aggregate Demand”, The American Economic Review, 78(2), 435–439.
- Bernanke, Ben S. ve Blinder, Alan S. (1992). “The Federal Funds Rate and the Channels of Monetary Transmission”, The American Economic Review, 82(4), 901-921.
- Bernanke, Ben S. ve Gertler, Mark (1995). “Inside The Black Box: The Credit Channel of Monetary Policy Transmission”, The Journal of Economic Perspectives, 9(4), 27-48.
- Bozoklu, Ümit (2010). “MS-VAR Yönteminin Çoklu Denge Modellemesinde Kullanılması” Doktora Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Ekonomi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Eylül 2021
Gönderilme Tarihi
13 Temmuz 2021
Kabul Tarihi
29 Eylül 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 7 Sayı: 3
APA
Öcal, F. M., & Kar, A. (2021). Türkiye’de Banka Kredi Kanalının İşleyişi-MS-VAR Analizi. Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 7(3), 83-108. https://izlik.org/JA45FK36YS
AMA
1.Öcal FM, Kar A. Türkiye’de Banka Kredi Kanalının İşleyişi-MS-VAR Analizi. UEAD. 2021;7(3):83-108. https://izlik.org/JA45FK36YS
Chicago
Öcal, Fatih Mehmet, ve Asım Kar. 2021. “Türkiye’de Banka Kredi Kanalının İşleyişi-MS-VAR Analizi”. Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Dergisi 7 (3): 83-108. https://izlik.org/JA45FK36YS.
EndNote
Öcal FM, Kar A (01 Eylül 2021) Türkiye’de Banka Kredi Kanalının İşleyişi-MS-VAR Analizi. Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Dergisi 7 3 83–108.
IEEE
[1]F. M. Öcal ve A. Kar, “Türkiye’de Banka Kredi Kanalının İşleyişi-MS-VAR Analizi”, UEAD, c. 7, sy 3, ss. 83–108, Eyl. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45FK36YS
ISNAD
Öcal, Fatih Mehmet - Kar, Asım. “Türkiye’de Banka Kredi Kanalının İşleyişi-MS-VAR Analizi”. Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Dergisi 7/3 (01 Eylül 2021): 83-108. https://izlik.org/JA45FK36YS.
JAMA
1.Öcal FM, Kar A. Türkiye’de Banka Kredi Kanalının İşleyişi-MS-VAR Analizi. UEAD. 2021;7:83–108.
MLA
Öcal, Fatih Mehmet, ve Asım Kar. “Türkiye’de Banka Kredi Kanalının İşleyişi-MS-VAR Analizi”. Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Dergisi, c. 7, sy 3, Eylül 2021, ss. 83-108, https://izlik.org/JA45FK36YS.
Vancouver
1.Fatih Mehmet Öcal, Asım Kar. Türkiye’de Banka Kredi Kanalının İşleyişi-MS-VAR Analizi. UEAD [Internet]. 01 Eylül 2021;7(3):83-108. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45FK36YS