Sosyal Bilgiler Öğretmenleri İle 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrencilerinin Gezi Gözlem Yöntemi Üzerine Düşenceleri

Cilt: 3 Sayı: 5 11 Temmuz 2016
PDF İndir
TR EN

Sosyal Bilgiler Öğretmenleri İle 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrencilerinin Gezi Gözlem Yöntemi Üzerine Düşenceleri

Öz

Öğrencilere verilen eğitim öğretim etkinliklerinde konunun yapısına ve özelliklerine göre farklı öğretim yöntemleri kullanılmaktadır. Konuların anlatımında ve öğrencilere kazandırılmasında kullanılan bu yöntemlerin bir tanesi de gezi gözlem yöntemidir. Sosyal bilgiler derslerinde gezi gözlem yöntemi çok etkili olmasına rağmen, öğretmenler bu yöntemi fazla tercih etmemektedirler. Bunun sonucunda öğrenciler öğrenci merkezli öğretim yaklaşımlarından, uzak bir öğrenme yaşantısı geçirmektedirler. Öğretmenlerin öğrenci merkezli yaklaşımları gerektiği ölçüde kullanmamalarının bir sonucu olarak öğrencilerin ders konularını kavramaları güçleşmektedir. Bu nedenle, araştırmada; Burdur ilindeki ilköğretim okullarında, sosyal bilgiler derslerinde kullanılan yöntemleri, gezi gözlem yönteminin kullanımını ve bu yöntemin öğrenci başarısı üzerine etkisi ile birlikte öğrencilerin gezi ve seyahat kültürüne ilişkin görüşleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında, Burdur il merkezinde bulunan okullarda öğrenim gören 6. Sınıf öğrencilerinden 300 öğrenciye ve 16 sosyal bilgiler öğretmenine anket uygulanarak gezi gözlem yöntemine ilişkin görüşleri elde edilmiştir Elde edilen veriler betimsel analizden geçirilerek sosyal bilgiler dersi öğretimin de gezi gözlem yönteminin uygulanma durumları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucuna göre gezi gözlem yöntemi sosyal bilgiler derslerinde yeterli ölçüde uygulanmamaktadır. Gerçekleştirilen gezi gözlem uygulamaları ise imkânların kısıtlı olması nedeniyle gerekli verimliliği sağlayacak şekilde gerçekleştirilememektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Altın, B. N. ve Demirtaş, S. (2009). Sosyal bilgiler dersinde sınıf dışı eğitim etkinlikleri (Müze ve Arazi Çalışmaları), M. Safran. (Editör). Sosyal bilgiler Öğretimi, Birinci baskı. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, s.507-541.
  2. Antel, S. C (1952). Umumi Didaktik. İstanbul: Doğan Kardeş Yayınları Basımevi.
  3. Baymur, F. (1947). Coğrafya öğretimi.( 3. Basım). İstanbul: Maarif Basımevi.
  4. Doğanay, H. (1993). Coğrafyada metodoloji genel metodlar ve özel öğretim metodları. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  5. Erciyeş, G. (2010). Öğretim yöntem teknikleri, Ş. Tan. (Editör). Öğretim İlke ve Yöntemleri Öğretim Yöntem ve Teknikleri Kpss El Kitabı, Altıncı baskı. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, s.253374’deki makale.
  6. Erdem, M. (2007). Sosyal bilgiler öğretmenlerinin gezi gözlem yöntemine ilişkin görüşleri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  7. Güngördü, E. (2002). Coğrafyada öğretim yöntemleri ilkeler ve uygulamalar. (1. Basım). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  8. Güngördü, E. (2006). Eğitim fakülteleri için coğrafyada öğretim yöntemleri ve çağdaş öğretim yaklaşımları ilkeler-uygulamalar. Ankara: Asil Yayın Dağıtım.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

11 Temmuz 2016

Gönderilme Tarihi

11 Temmuz 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA
Atayeter, Y., & Tozkoparan, U. (2016). Sosyal Bilgiler Öğretmenleri İle 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrencilerinin Gezi Gözlem Yöntemi Üzerine Düşenceleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(5), 1-21. https://izlik.org/JA72HU95FA
AMA
1.Atayeter Y, Tozkoparan U. Sosyal Bilgiler Öğretmenleri İle 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrencilerinin Gezi Gözlem Yöntemi Üzerine Düşenceleri. MAKÜ EBED. 2016;3(5):1-21. https://izlik.org/JA72HU95FA
Chicago
Atayeter, Yıldırım, ve Uğur Tozkoparan. 2016. “Sosyal Bilgiler Öğretmenleri İle 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrencilerinin Gezi Gözlem Yöntemi Üzerine Düşenceleri”. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 (5): 1-21. https://izlik.org/JA72HU95FA.
EndNote
Atayeter Y, Tozkoparan U (01 Temmuz 2016) Sosyal Bilgiler Öğretmenleri İle 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrencilerinin Gezi Gözlem Yöntemi Üzerine Düşenceleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 5 1–21.
IEEE
[1]Y. Atayeter ve U. Tozkoparan, “Sosyal Bilgiler Öğretmenleri İle 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrencilerinin Gezi Gözlem Yöntemi Üzerine Düşenceleri”, MAKÜ EBED, c. 3, sy 5, ss. 1–21, Tem. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72HU95FA
ISNAD
Atayeter, Yıldırım - Tozkoparan, Uğur. “Sosyal Bilgiler Öğretmenleri İle 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrencilerinin Gezi Gözlem Yöntemi Üzerine Düşenceleri”. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3/5 (01 Temmuz 2016): 1-21. https://izlik.org/JA72HU95FA.
JAMA
1.Atayeter Y, Tozkoparan U. Sosyal Bilgiler Öğretmenleri İle 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrencilerinin Gezi Gözlem Yöntemi Üzerine Düşenceleri. MAKÜ EBED. 2016;3:1–21.
MLA
Atayeter, Yıldırım, ve Uğur Tozkoparan. “Sosyal Bilgiler Öğretmenleri İle 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrencilerinin Gezi Gözlem Yöntemi Üzerine Düşenceleri”. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 3, sy 5, Temmuz 2016, ss. 1-21, https://izlik.org/JA72HU95FA.
Vancouver
1.Yıldırım Atayeter, Uğur Tozkoparan. Sosyal Bilgiler Öğretmenleri İle 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrencilerinin Gezi Gözlem Yöntemi Üzerine Düşenceleri. MAKÜ EBED [Internet]. 01 Temmuz 2016;3(5):1-21. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72HU95FA

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi (MAKÜ-EBED), eğitim bilimleri, alan eğitimi ve öğretmen yetiştirme alanlarındaki gelişmeleri bilimsel bir zeminde paylaşarak bilime katkı sağlamayı amaçlayan ulusal, hakemli ve bilimsel bir dergidir. Dergimiz yılda iki kez çevrimiçi olarak yayımlanmakta olup, tüm makaleler açık erişim olarak sunulmaktadır.