Kanser ciddi bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır. Son araştırmalar, kanser hastalarının hem tedavi sırasında hem de sonrasında yaşam kalitesini artırmada egzersizin önemli rolünün ve tedavi sonuçları üzerindeki potansiyel olumlu etkisinin altını çiziyor. Bu makale, güncel verilerden yararlanarak, kanser bağlamında fiziksel aktivitenin önemini değerlendirmektedir.
Kanser tedavisi farklı yöntem ve stratejileri içeren uzun vadeli bir süreçtir. Bir tedavi planı hazırlamak hastanın yaşı, genel sağlık durumu, spesifik kanser türü ve evrelemesi gibi faktörlere bağlıdır. Kanser tedavisinin ana yöntemleri arasında kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi, cerrahi prosedürler, hedefe yönelik tedaviler, hormon tedavisi ve kök hücre nakli yer alır. Bu yöntemlerden bir veya birkaçı ile tedavi edilen hastalarda ortaya çıkan yan etkileri azaltmanın yollarından biri aerobik ve direnç egzersizleri yapmaktır.
Araştırmalar kanser tedavisinde fiziksel aktivitenin artan önemini vurgulamaktadır. Bu dönem artan duygusal stres ile karakterizedir. Düzenli egzersizin kanıtlanmış faydaları vardır. Egzersiz, endorfin salınımını uyarır, depresyonu, kaygıyı azaltır ve daha iyi uyku kalitesini artırır. Ayrıca yorgunluk, kas kaybı, kilo alımı ve kemik yoğunluğunun azalması gibi yan etkilerin hafifletilmesine de hizmet eder. Ayrıca düzenli egzersiz bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, enfeksiyonlara karşı direncin artmasına katkıda bulunur. Özellikle, bir araştırma meme kanseri olan kadınların egzersizi yaşamlarına dahil ettiklerinde kanserin tekrarlama riskinin azaldığını vurgulamaktadır.
Kanser tedavisinde egzersiz, enzim aktiviteleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir ve potansiyel olarak metabolik süreçlerde değişikliklere yol açmaktadır. Enzim aktiviteleri metabolizma üzerindeki etkilerine bağlı olarak artabilir veya azalabilir. Özellikle egzersizin antioksidan enzimlerin aktivitesini arttırırken aynı zamanda oksidatif stresi azalttığı gösterilmiştir. Oksidatif stresin kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını kolaylaştırdığı bilindiğinden, kanser tedavisi düşünüldüğünde bu etki özel bir öneme sahiptir.
Sonuçta, kanser tedavisi sırasında ve sonrasında egzersiz yapmanın öneminin giderek daha fazla anlaşıldığı söylenebilir. Ancak her hastanın kanseri kendine özel olduğu için yapılacak fiziksel aktivitelerin bireysel olarak planlanması ve uzmanlar tarafından takip edilmesi gerekmektedir.
YOK
YOK
YOK
YOK
Cancer poses a serious public health problem. Recent studies underscore the crucial role of exercise in enhancing the quality of life for cancer patients, both during and after treatment, and its potential positive impact on treatment outcomes. This article assesses the importance of physical activity in the context of cancer, drawing on current data.
Cancer treatment is a long-term process that includes different methods and strategies. Crafting a treatment plan hinges on factors such as the patient's age, overall health, specific cancer type, and its staging. The main methods of cancer treatment include chemotherapy, radiotherapy, immunotherapy, surgical procedures, targeted therapies, hormone therapy and stem cell transplantation. One of the ways to reduce the side effects that occur in patients treated with one or more of these methods is to do aerobic and resistance exercises.
Research emphasizes the increasing importance of physical activity in cancer treatment. This period is characterized by increased emotional stress. Regular exercise has proven benefits. Exercise stimulates the release of endorphins, reduces depression, anxiety and promotes better sleep quality. Furthermore, it serves to alleviate side effects such as fatigue, muscle loss, weight gain, and diminished bone density. Additionally, regular exercise contributes to fortifying the immune system, enhancing resistance against infections. Notably, a research highlights that women with breast cancer exhibit a reduced risk of cancer recurrence when they incorporate exercise into their lives
Exercise in cancer treatment exerts a significant influence on enzyme activities, potentially leading to alterations in metabolic processes. Enzyme activities may either rise or fall based on their impact on metabolism. Notably, exercise has been shown to boost the activity of antioxidant enzymes while simultaneously diminishing oxidative stress. This effect holds particular importance when considering cancer treatment, as oxidative stress is known to facilitate the growth and dissemination of cancer cells
In conclusion, it can be said that the importance of exercising during and after cancer treatment is increasingly understood. However, since each patient's cancer is unique, physical activities need to be individually tailored and monitored by experts.
YOK
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Fizyoterapi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | YOK |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Doğu Karadeniz Sağlık Bilimleri Dergisi - EBSHealth
Giresun Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi © 2024
ebshealth@giresun.edu.tr
EBSHealth açık erişim politikasıyla yayın yapan bilimsel ve hakemli bir dergidir.