Araştırma Makalesi

Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Sosyal Medya ve Değerler Eğitimi Üzerine Görüşleri: Bitlis-Ahlat Örneği Üzerine Nitel Bir Araştırma

Cilt: 1 Sayı: 1 16 Aralık 2024
PDF İndir

Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Sosyal Medya ve Değerler Eğitimi Üzerine Görüşleri: Bitlis-Ahlat Örneği Üzerine Nitel Bir Araştırma

Öz

Okullarda görev alan ve toplumun geleceği için çalışan öğretmenler, sosyal medyanın bilinçli kullanılması ve bu konuda gençlerin doğru yönlendirilmesi hususlarında önemli bir konuma sahiptirler. Bu çalışmada sosyal bilgiler öğretmenlerinin sosyal medyanın değerler eğitimi ile ilişkisi ve bu durumun etkileri üzerine görüşleri incelenmiştir. Çalışmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmenlerinin sosyal medya ve değerler eğitimi hakkındaki görüş ve önerilerinin değerlendirilmesidir. Bu kapsamda 2020-2021 öğretim yılında Bitlis/Ahlat’ta bulunan ortaokullarda görev yapmakta olan 15 sosyal bilgiler öğretmeninden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile veri toplanmıştır. Toplanan veriler nitel analiz tekniklerinden içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Öğretmenlerin sosyal medya ve değerler eğitimine olan etkileri konusundaki görüş ve beklentileri kendi alanları, sosyal medyanın etki alanları, öğrenciler ve öğrencilerin doğru yönlendirilmeleri kapsamında değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonrasında ulaşılan bulgulara göre; öğretmenlerin yalnızca kendi alanlarında değil; toplumsal ve kişisel tüm değerler üzerinde sosyal medyanın etki sahibi olduğu ve sosyal medya kullanan tüm insanların ortak bilinç hususunda özenli olması gerekliliği anlaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ateş, F. (2013). İlkokul ve Ortaokul Öğretmenlerinin Değerler Eğitimi ve Uygulamalarına Yönelik Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü: İstanbul.
  2. Bahçe, A. (2010), Hayat Bilgisi Öğretiminde Değerlerin Kazandırılma Düzeylerinin Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü: Konya.
  3. Çelikkaya, T. ve Filoğlu, H. (2014). Sosyal bilgiler öğretmenlerinin değer kavramına ilişkin görüşleri ve değerler eğitimi uygulamaları. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(2), 71-85. https://openaccess.ahievran.edu.tr
  4. Köylü,.M.(2007),Ruh Sağlığı Ve Din: Batı Toplumu Açısından Bir Değerlendirme, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 23(23), 65-92.
  5. Legard, R. Keegan, J. ve Ward, K. (2003), In-deptInterviews. In J. Ritchie & J. Lewis (Ed.), Qualitati ve Research and Practice: A Guide for Social Sicience Students and Researchers içinde (139-169). London: SAGE Publications
  6. MEB (2005). Sosyal Bilgiler Dersi Müfredatı
  7. Merriam, S. B.(2013).Nitel Araştırma: Desen ve Uygulama İçin Bir Rehber. Ankara: Nobel Yayınevi.
  8. Oladipo S. E. (2009). Psychological Empowerment and Development. Edo Journal Of Counselling, 2(1), 119-126.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alan Eğitimleri (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

16 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

18 Kasım 2024

Kabul Tarihi

3 Aralık 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Aslan, Y., & Teyfur, E. (2024). Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Sosyal Medya ve Değerler Eğitimi Üzerine Görüşleri: Bitlis-Ahlat Örneği Üzerine Nitel Bir Araştırma. Eğitim Bilimleri Tematik Araştırmalar Dergisi, 1(1), 82-100. https://izlik.org/JA92DP88FU
AMA
1.Aslan Y, Teyfur E. Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Sosyal Medya ve Değerler Eğitimi Üzerine Görüşleri: Bitlis-Ahlat Örneği Üzerine Nitel Bir Araştırma. EBTAD. 2024;1(1):82-100. https://izlik.org/JA92DP88FU
Chicago
Aslan, Yüksel, ve Emine Teyfur. 2024. “Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Sosyal Medya ve Değerler Eğitimi Üzerine Görüşleri: Bitlis-Ahlat Örneği Üzerine Nitel Bir Araştırma”. Eğitim Bilimleri Tematik Araştırmalar Dergisi 1 (1): 82-100. https://izlik.org/JA92DP88FU.
EndNote
Aslan Y, Teyfur E (01 Aralık 2024) Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Sosyal Medya ve Değerler Eğitimi Üzerine Görüşleri: Bitlis-Ahlat Örneği Üzerine Nitel Bir Araştırma. Eğitim Bilimleri Tematik Araştırmalar Dergisi 1 1 82–100.
IEEE
[1]Y. Aslan ve E. Teyfur, “Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Sosyal Medya ve Değerler Eğitimi Üzerine Görüşleri: Bitlis-Ahlat Örneği Üzerine Nitel Bir Araştırma”, EBTAD, c. 1, sy 1, ss. 82–100, Ara. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92DP88FU
ISNAD
Aslan, Yüksel - Teyfur, Emine. “Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Sosyal Medya ve Değerler Eğitimi Üzerine Görüşleri: Bitlis-Ahlat Örneği Üzerine Nitel Bir Araştırma”. Eğitim Bilimleri Tematik Araştırmalar Dergisi 1/1 (01 Aralık 2024): 82-100. https://izlik.org/JA92DP88FU.
JAMA
1.Aslan Y, Teyfur E. Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Sosyal Medya ve Değerler Eğitimi Üzerine Görüşleri: Bitlis-Ahlat Örneği Üzerine Nitel Bir Araştırma. EBTAD. 2024;1:82–100.
MLA
Aslan, Yüksel, ve Emine Teyfur. “Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Sosyal Medya ve Değerler Eğitimi Üzerine Görüşleri: Bitlis-Ahlat Örneği Üzerine Nitel Bir Araştırma”. Eğitim Bilimleri Tematik Araştırmalar Dergisi, c. 1, sy 1, Aralık 2024, ss. 82-100, https://izlik.org/JA92DP88FU.
Vancouver
1.Yüksel Aslan, Emine Teyfur. Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Sosyal Medya ve Değerler Eğitimi Üzerine Görüşleri: Bitlis-Ahlat Örneği Üzerine Nitel Bir Araştırma. EBTAD [Internet]. 01 Aralık 2024;1(1):82-100. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92DP88FU