Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRK HUKUKUNDA MESAFELİ SÖZLEŞMELER: 97/7 SAYILI AB YÖNERGESİ DÜZENLEMELERİ IŞIĞINDA BİR KARŞILAŞTIRMA

Yıl 2003, Cilt: VII Sayı: 3-4, 783 - 804, 01.12.2003

Öz

Teknolojinin ve özellikle son on yılda internet kullanımının artmasına paralel olarak mal ve hizmet pazarlama, sunma yöntemleri de çeşitlilik kazanmış; bu çeşitlilik hukuki problemleri de beraberinde getirmiştir. Bu hukuki problemleri çözmek amacıyla üniversitelerde bu alanda ayrı kürsüler kurulmuş, doktora tezleri ve diğer bilimsel çalışmalarla bu problemlere çözümler aranmıştır. Bu alandaki hukukun ne kadar hızlı geliştiğini anlamak için bu alanda son yıllarda yapılmış Avrupa Birliği düzeyindeki düzenlemelere bakmak yeterli olsa gerek. Dünyadaki bu hızlı gelişmelere Avrupa Birliğine aday bir ülke olarak Türkiye'nin seyirci kalması beklenemezdi. Avrupa Birliği Mevzuatına uyum çalışmaları çerçevesinde 4822 sayılı kanunla 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna (TKHK) eklenen 9/A maddesiyle Türk Hukukuna Mesafeli Sözleşme kavramı girmiştir. 4077 sayılı Kanunun 9/A maddesi ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 13.6.2003 tarihli yönetmeliği ile (aşağıda kısaca Yönetmelik olarak anılacaktır) mesafeli sözleşmeler konusunda ayrıntılı düzenlemeler getirilmiştir. Aşağıdaki çalışmamızda, 'mesafeli sözleşme” kavramı açıklandıktan sonra uygulama alanları ele alınıp, Avrupa Birliğinin 97/7 sayılı” Yönergesi (kısaca AB Yönergesi olarak anılacaktır) düzenlemeleri ışığında gördüğümüz eksiklikler belirtilecektir.

Kaynakça

  • ZEVKLİLER, Aydın; Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Ankara 2001.
  • YAVUZ, Cevdet; Türk Borçlar Hukuku, Özel Hükümler, 1. Cilt,2. Bası 1989,
  • MEENFS, Jan Geert; Ausgewâhite Probleme des Femabsatzgesetzes bei Rechtsgeschâften im Internet, CR 2000.
  • NİKO, Hârting/Martin Sehirmbacher, Fernabsatzgesciz — Ein Überblick über den Anwendungsbereich, die Systematik und die wiçhtigsten Regelungen, MDR 2000.
  • BÜRGER, Michael, das Fernabsatzrecht und seine Anwendbarkeit auf Rechtsanwâlte, NJW 2002.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hukuk
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Savaş Bozbel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2003
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: VII Sayı: 3-4

Kaynak Göster

Chicago Bozbel, Savaş. “TÜRK HUKUKUNDA MESAFELİ SÖZLEŞMELER: 97/7 SAYILI AB YÖNERGESİ DÜZENLEMELERİ IŞIĞINDA BİR KARŞILAŞTIRMA”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi VII, sy. 3-4 (Aralık 2003): 783-804.

creative-commons.jpgBu Eser Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.