TÜRKİYE’YE YALDIZLI GÖÇ: İSTANBUL’DA YAŞAYAN AVRUPA VATANDAŞLARI

Cilt: 19 Sayı: 1 1 Haziran 2010
  • İlknur Kurşunlugil
PDF İndir
EN TR

TÜRKİYE’YE YALDIZLI GÖÇ: İSTANBUL’DA YAŞAYAN AVRUPA VATANDAŞLARI

Öz

Eğer göçmen; vasıfsız, genç, erkek ve bekâr değilse, eğer göç; fakir ülkeden zengin ülkeye gerçekleşmiyorsa bu olguyu nasıl ele alacağız? Türkiye’de Yaldızlı Göç: İstanbul’da Yaşayan Avrupa Vatandaşları başlıklı araştırmamızda çağdaş göç sosyolojisi alanında az işlenen olan bu konuyu incelemeyi amaçlamaktayız. Çalışmamızda 1990’ların sonu, 2000’li yılların başında eğitim, iş ya da macera amaçlı küresel bir kent olan İstanbul’a gelerek burada yaşamayı tercih etmiş Avrupalıların göç süreçlerini ve içinde bulundukları toplumdan anavatanlarını nasıl algıladıklarını araştırdık. XIX. yüzyılın sonundan itibaren küresel bir liman kenti olan İstanbul, Cumhuriyet’in ilânı ile birlikte Kemalist elitlerin ulus-devlet yaratma sürecinde homojenleşme politikalarının bir sonucu olarak dışarıya kısmen kapılarını kapamış olan İstanbul, 1980’li yıllarda Özal politikalarının bir sonucu olarak liberalleşme rüzgârlarının etkisiyle tekrar yabancı sermayeye ve yabancılara ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Biz de bu süreçte, “küresel kent” ve “ulusaşırı toplumsal mekânlar” kavramları bağlamında, Osmanlı Devleti’nin son döneminden günümüze İstanbul’da yaşayan “elit” Avrupalıların toplumla bütünleşme süreçlerini incelemeyi amaçlıyoruz. 

Anahtar kelimeler: İstanbul, yaldızlı göç, elit, Avrupalı göçmen, küreselleşme, küresel kent, ulusaşırı toplumsal mekân.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

İlknur Kurşunlugil Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2010

Gönderilme Tarihi

28 Nisan 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010 Cilt: 19 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Kurşunlugil, İ. (2010). TÜRKİYE’YE YALDIZLI GÖÇ: İSTANBUL’DA YAŞAYAN AVRUPA VATANDAŞLARI. Ege Coğrafya Dergisi, 19(1), 49-66. https://izlik.org/JA83EJ24ZX
AMA
1.Kurşunlugil İ. TÜRKİYE’YE YALDIZLI GÖÇ: İSTANBUL’DA YAŞAYAN AVRUPA VATANDAŞLARI. ECD. 2010;19(1):49-66. https://izlik.org/JA83EJ24ZX
Chicago
Kurşunlugil, İlknur. 2010. “TÜRKİYE’YE YALDIZLI GÖÇ: İSTANBUL’DA YAŞAYAN AVRUPA VATANDAŞLARI”. Ege Coğrafya Dergisi 19 (1): 49-66. https://izlik.org/JA83EJ24ZX.
EndNote
Kurşunlugil İ (01 Haziran 2010) TÜRKİYE’YE YALDIZLI GÖÇ: İSTANBUL’DA YAŞAYAN AVRUPA VATANDAŞLARI. Ege Coğrafya Dergisi 19 1 49–66.
IEEE
[1]İ. Kurşunlugil, “TÜRKİYE’YE YALDIZLI GÖÇ: İSTANBUL’DA YAŞAYAN AVRUPA VATANDAŞLARI”, ECD, c. 19, sy 1, ss. 49–66, Haz. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83EJ24ZX
ISNAD
Kurşunlugil, İlknur. “TÜRKİYE’YE YALDIZLI GÖÇ: İSTANBUL’DA YAŞAYAN AVRUPA VATANDAŞLARI”. Ege Coğrafya Dergisi 19/1 (01 Haziran 2010): 49-66. https://izlik.org/JA83EJ24ZX.
JAMA
1.Kurşunlugil İ. TÜRKİYE’YE YALDIZLI GÖÇ: İSTANBUL’DA YAŞAYAN AVRUPA VATANDAŞLARI. ECD. 2010;19:49–66.
MLA
Kurşunlugil, İlknur. “TÜRKİYE’YE YALDIZLI GÖÇ: İSTANBUL’DA YAŞAYAN AVRUPA VATANDAŞLARI”. Ege Coğrafya Dergisi, c. 19, sy 1, Haziran 2010, ss. 49-66, https://izlik.org/JA83EJ24ZX.
Vancouver
1.İlknur Kurşunlugil. TÜRKİYE’YE YALDIZLI GÖÇ: İSTANBUL’DA YAŞAYAN AVRUPA VATANDAŞLARI. ECD [Internet]. 01 Haziran 2010;19(1):49-66. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83EJ24ZX