KUSADASI’NDA KIYI KULLANIMI VE TURİZMİN MEKÂNSAL ETKİLERİ KONUSUNDA YEREL HALKIN TUTUMLARI
Öz
Kuşadası kıyıları Türkiye’de yaz aylarında diğer kıyı alanlarında olduğu gibi yoğun turizm faaliyetlerine mekan olmaktadır. Bunun sonucunda kıyı alanları, kullanım kapasitelerinin üzerinde baskı ile karşı karşıya kalmakta, bu baskı çevresel ve ekolojik bozulmalara neden olmaktadır. Hassas kıyı alanlarında doğal yapıyı bozmadan turizmin sürdürülebilirliğini sağlamanın kosullarından biri yanlış arazi kullanımının önüne geçmektedir. Bu çalışmada, turizm faaliyetlerinin kıyı kullanımı ve çevre üzerindeki etkileri incelenmekte ve yerel halkın bu konudaki görüşleri incelenmektedir. Bu amaçla iki yöntem kullanılmıştır. Birincisi, kıyı kullanımı-turizm ilişkisi, turizmin çevresel etkileri ve çevrenin korunması için sorumlu organlar konusundaki tutumları irdelemek için kullanılan yerel halka uygulanan ankettir. İkincisi, ilçenin mevcut arazi durumunu incelemek amacıyla kullanılan Aydın İli Arazi Varlığı (2001) Haritası’dır. 2001 Arazi Varlığı Haritası, 2005 yılı haritası ile karşılastırıldığında Kuşadası kıyı alanında tarım aleyhine önemli değişiklikleri göstermektedir. Dolayısıyla son yıllardaki haritaları incelemek dahi Kuşadası’nda yanlış arazi kullanımının verimli arazilerde kayba yol açtığını kanıtlamaktadır. Ayrıca, yerel halkın görüslerine göre, turizm faaliyetleri yörede giderek artan çevresel sorunlara neden olmaktadır. Yine yaz aylarında aşırı baskıya maruz kalan doğal kaynakların korunması için yapılaşmanın durdurulması gerektiği belirtilmektedir. Yerel halkın turizm faaliyetlerine karşı hosnutsuzluğunu gösteren bu görüşler yörede turizmin sürdürülebilirliği hakkında soru işaretleri yaratmaktadır.
Anahtar sözcükler: Kıyı Kullanımı, Çevresel Etkiler, Yerel Halk, Tutumlar, Kuşadası.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- İlişkileri: Trabzon İli Kıyı Kullanımı ve Sonuçları. Türkiye’nin Kıyı ve Deniz Alanları 1. Ulusal Konferansı, Türkiye Kıyıları 97 Konferansı Bildiriler, Ankara. Atalay, İ. 2001. Genel Beşeri ve Ekonomik Coğrafya. Meta Basım, İzmir.
- Atalay, İ. 2004. Türkiye Coğrafyası ve Jeopolitiği. Meta Basım, İzmir.
- Aydın Gazetesi. 2006. ‘Kuşadası’nda şok fen ve imar soruşturması’. s.8, 16.10.2006.
- Baysan, S. 2002. ‘Didim Kıyı Alanı Örneğinde Turizmin Çevresel Etkileri Konusunda Yerli Halkın
- Tutumları: Bir Ege Tatil Merkezi Örneği’. 599–608, Türkiye Kıyıları 02: Türkiye’nin Kıyı ve Deniz Alanları IV. Ulusal Konferansı Bildiriler Kitabı, Kıyı Alanları Yönetimi Türk Milli Komitesi, Ankara. Baysan, S. 2004. ‘Ekolojik Etkiler: Turistler, Konaklama Tesisleri ve Yerel Halkın Tutumları’. A. Yüksel ve M. Hançer (eds.) Turizm: İlkeler ve Yönetim, Turhan Kitabevi, Ankara.
- Baysan, S. 2005 ‘Turizmin Geliştirilmesi ve Çevreye Etkileri Konusunda Yerli Turistlerin Tutumları:
- Ören, Milas Örneği’. SOID: Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 2 (4), 22–30. Brown, F. (ed.) 1998. Tourism reassesed: blight or blessing? Oxford: Butterworth-Heinemann.
- Çavuş, Ş. 2004. ‘Turizmde Taşıma Kapasitesi’ A. Yüksel ve M. Hançer (eds.) Turizm: İlkeler ve Yönetim.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Haziran 2007
Gönderilme Tarihi
28 Nisan 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2007 Cilt: 16 Sayı: 1-2